Turisztikai termék lett a Természet Operaháza Fesztivál

Az elmúlt évben kiemelkedő eredményeket értek el a Tisza-tó idegenforgalmában - mondta Molnár Anita igazgató azon a tanulmányúton, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága szervezett. A régióban 2015-ben - az előző évihez képest - két és fél százalékkal több vendéget fogadtak, illetve hat és fél százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A tanulmányút résztvevőit Poroszlón, a községháza dísztermében fogadták, ahol az igazgatónő azt is hangsúlyozta, hogy a vendégek tavaly átlagosan 2,4 napot töltöttek el a Tisza-tónál. A hazai turistákon kívül lengyel, román és szlovák vendégek is jöttek ide. Molnár Anita arra is utalt, hogy idén is jelentős vendégfogalomra számítanak és főleg azokat várják, akiknek fontos, hogy szabadidejüket a természetben töltsék el, és szívesen sportolnak.

Kétszázezer vendég az ökocentrumban

Ezután Bornemissza János polgármester Poroszló legnagyobb turisztikai attrakciójáról, az ökocentrum jelentőségéről beszélt. A 2012 tavaszán nyitott látványos létesítményben tavaly több mint 200 ezer látogatót fogadtak. A vendégek többsége a tornyot és az akváriumot kedveli, mert közel kerülhetnek a halak és a madarak világához. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a következő időszakban tovább fejlesszék és bővítsék a centrumot. Ennek érdekében hamarosan pályázatot nyújtanak be támogatásra. Céljuk, hogy a Kárpát-medence élő halfajait is bemutassák majd az érdeklődőknek. A tervek elkészültek, és abban bíznak, ha támogatásban részesülnek, akkor még az idén ősszel elkezdhetik a fejlesztési munkálatokat, amit az elképzelések szerint 2017 májusára be is fejeznének.



A továbbiakban az újságírók Kis János, a poroszlói Ökocentrum igazgatója kalauzolásában ismerkedtek meg a poroszlói Ökocentrum életével. Mint kitűnt, a magyarokon kívül főleg lengyel és szlovák vendégeket fogadtak tavaly, 2016-ban pedig szintén körülbelül 200 ezer látogatóval számolnak. Az év elején karbantartási munkálatok folytak az épületben, január 23-án nyitottak meg. Hat nyelven nyomtatták ki az idei évre szóló eseménynaptárukat. Az igazgató kiemelte, hogy március 15-én kétezer látogatóval hajókirándulást is szerveztek. Ám közeleg a tanévvégi osztálykirándulások időszaka is, melyekre az iskoláknak pedagógiai programcsomagot ajánlanak.

A tiszai hajósok világát idézik meg

A tanulmányút résztvevői ezt követően Tiszafüredre látogattak, ahol az Öreg Halász Étteremben finom falatokra invitálták őket. Itt elhangzott, hogy 2016 a Gasztroélmények éve, amelyre valamennyi hazai turisztikai régió egyedi specialitásokkal készül. Ezért a vidéki ízekre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. A Tisza-tónál egy nagy halteszttel is készülnek: húsz étterem halászlevét értékeli és választja ki közülük a legjobbat egy szakmai zsűri.

Bejelentették azt is, hogy a Tisza-tónál ebben az évben a Természet Operaháza címmel rendeznek fesztivált július 15-17-e között. Ennek programjáról a tiszafüredi négycsillagos Balneumban sajtótájékoztató keretében beszéltek a szervezők. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke méltatta azt a közös kezdeményezést és összefogást, melynek eredményeként sikerrel tarthatják meg a fesztivált. Ezzel új erőt és lendületet adhatnak a tisza-tavi turizmusnak.

A program keresetbővülést eredményezhet

A fesztivál igazgatója kiemelte, hogy a Természet Operaháza fesztivál arra hivatott, hogy a turisztikai és kulturális rendezvényekkel fellendítse a tisza-tavi régió településeinek gazdaságát. Az érkező vendégek jelentős része ugyanis szálláshelyeket foglal, ezzel növekszik a vendégéjszakák száma, miközben a vállalkozók a teljes ellátásukról gondoskodnak. A végső cél, hogy felépítsék a Természet Operaházának épületét a Tisza-tónál. Ez olyan nemzetközi, nyári fesztiválnak adhat helyet, melynek köszönhetően egy éjszaka akár négyezer néző is megtekinthetné a világhírű operaénekesek előadását.

Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-Tavi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Természet Operaháza fesztivál program ma már turisztikai termék lett és egyedi az országban. A programcsomag keresletbővülést eredményezhet, mert a meglevő értékekhez kapcsolódik, és kulturális, valamint aktív turisztikai ajánlatokat tartalmaz. Ez pedig a siker kulcsa lehet a jövőben. Az a közös céljuk, hogy a fesztivál mielőbb márkává váljon, és visszatérő vendégeket generáljon.

Prémiumkategóriás kerékpárokat ajánlanak

A tájékoztatót követően az újságírók ellátogattak a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumba is, ahol Szabó Lajos, a Tisza-tavi Fejlesztő Egyesület titkára mutatta be a közel egymilliárd forintos fejlesztéssel létrehozott központot. Elmondta, hogy az átadást követő garanciális javítások után, április 15-én nyitják meg az új, emeletes létesítményt, melynek alsó szintjén információs központtal, bérelhető kerékpárokkal és szervízzel várják a kerekezni vágyókat. Az első emeleten szociális blokkot alakítottak ki öltözőkkel, zuhanyzókkal, illemhelyekkel. Így teljes kényelmet nyújtanak mindazoknak, akik a szolgáltatásaikat igénybe veszik. A panorámaablak mellett - ahonnan ráláthatnak a Tisza-tóra - kávézó nyílik, ahová fel is kerekezhetnek a turisták. Az érdeklődők 300 prémium kategóriás kerékpárból válogathatnak majd.

A tanulmányút résztvevői ezután ki is próbálhatták a gépeket, melyekkel Tiszafüredről Abádszalókra kerekeztek át az Aquarium étteremhez, a Tisza-tó legújabb vendéglátóegységéhez, ahol a vacsorát is elköltötték.

Újraépített madárfigyelő-tornyok

A tanulmányút másnapján is érdekes programot szerveztek a rendezők. Bemutatták a "Mentsük meg a tisza-tavi madármegfigyelő tornyokat!" elnevezésű projekt eredményeit. Elhangzott, hogy 2006-ban tíz, fából készült tornyot építettek, amelyek segítségével a turisták folyamatosan megfigyelhették a madarak életét. Ám az elmúlt tíz évben ezek a tornyok tönkrementek. Ezért a Magyar Turizmus Zrt. a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a Közép-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatósággal összefogva a tízből hat tornyot újraépített, megmentve azokat az érdeklődő látogatóknak. Ezek mellett úgynevezett "szelfipontokat" is létesítenek. Abban bíznak, hogy a fejlesztéssel földrajzilag bővíthetik a látogatható kört a tavon és a vendégek tartózkodási idejét is növelhetik.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?