Új adventi turisztikai termék születhet

Az adventi szezon különleges turisztikai termékévé válhatna a jövőben az idén már ötödik alkalommal megrendezett keszthelyi 100 Hungarikum Bormustra.

A Goldmark Károly Művelődési Központ a Da Bibére Zalai Borlovagrenddel, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékével és egy helyi borkereskedéssel összefogva azért indította el és szervezi ma is a programot, hogy a borászati szakma és a nagyközönség számára is megfelelő fórumot, ismerkedési lehetőséget biztosítson a hazai nemesítésű és a tradicionálisan magyarnak tartott szőlőfajták, illetve a belőlük készített borok bemutatásához. A programmal egyben tisztelegni akarnak a városhoz kötődő kiemelkedő szőlőnemesítő, dr. Bakonyi Károly emléke előtt.

A rendezvény fő attrakciója évről évre a kóstolási lehetőség. Az idén 72 szőlőfajtából és mintegy száz pincéből, pincészetből összesen 207 fajta bort kóstolhatott volna végig mindenki a program hat órája alatt, ha bírja erővel. A borok többsége hazánkban nemesített szőlőfajtákból készült. Köztük volt a már világszerte elterjedt cserszegi fűszeres is, amit Bakonyi Károly 1960-ban Irsai Olivér és piros tramini keresztezésével állított elő. Más, már népszerűbb fajták között több termelőtől is kóstolhattak az érdeklődők például a vulcanus, a rózsakő, a barátcsuha, a zengő, a zenit szőlőfajták boraiból. A nemesített fajták többsége azonban jórészt csak a szűkebb szakma előtt, sőt egyes esetekben eddig csak a nemesítők előtt volt ismert. Volt néhány olyan bor is, ami az idei bormustrán szerepelt először a nyilvánosság előtt, így a Bakonyi Károly által a kékfrankosból és a Dunatájból keresztezett Bendeguz. Ugyancsak a még ismeretlenebb, de sokat ígérő fajták közé tartozik a program szakmai vezetőjének, dr. Kocsis Lászlónak a rajnai rizlingből és a cabernet sauvignonból előállított albacab nevű fehér fajtája és az ugyanettől a szülőpártól származó, vörösbort adó kékszőlője, a cabrio.

Az úgymond ősi magyar fajtákból is hatalmas volt a választék a Kárpát-medence minden jelentősebb szőlőtermő vidékéről, és a más tájakról származó, de az utóbbi évszázadban nálunk optimális körülményeket találó szőlők is szép számmal képviseltették magukat.

A borászatok többségét a Balatoni Borrégió ismert pincészetei, szakmai műhelyei adták, de Villányból, Tokajból és más borvidékekről is sok neves termelő bora szerepelt a kínálatban.

Az idei mustrán több mint százötvenen vettek részt. A kóstolási sorba rendezett borok között a helyi vendéglátós szakközépiskola diákjai és a fajtákról készített leírások segítették a válogatást. A tervek szerint jövőre már az interneten elérhető, illetve okostelefonokra is letölthető anyaggal teszik még hatékonyabbá az eligazodást a hatalmas kínálatban.

A résztvevők a kóstolás mellett előadásokat is hallhattak több más mellett a pezsgőkészítésről, a hordógyártásról és Bakonyi Károly nemesítői munkásságáról, valamint megnézhették a Wylyan Bogyólé címkepályázat tíz évének válogatott anyagát.

Az egyik szervező, Osvald Bálint, a művelődési központ igazgató-helyettese elmondta, a rendezvénnyel kapcsolatban eddig még nem igazán tapasztaltak jelentősebb érdeklődést a helyi és környékbeli szálláshelyek és más turisztikai szolgáltatók részéről, de így is több nagyobb borbarát társaság keresi fel őket évről-évre visszatérve Veszprémből, Tolnáról, Böhönyéről és más településekről. Ha a turisztikai szolgáltatók részéről igény lenne rá, szívesen együttműködnének velük, hisz a szükséges kapacitással rendelkeznek, és a rendezvény minősége, egyedisége megfelelő alap lehetne egy az adventi időszakhoz illő turisztikai program kialakításához.


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?