Új aranykort hoz a gyenge forint a Balatonnál

Húsvétkor nemcsak a balatoni szállodákban, hanem több ingatlanközvetítő irodában is meghosszabbított műszakban dolgoztak. A gyenge forint lökést adott a jó ideje agonizáló tóparti ingatlanpiacnak, s a vevők között jelentős számban vannak olyan magyarok is, akik a közelmúltban euróba fektették pénzüket.

A Balatoni Regionális Fejlesztési Tanácsnál, illetve több önkormányzatnál, például Siófokon, Balatonföldváron, Balatonfüreden, illetve Keszthelyen is úgy látják, hogy a gyenge forint az ingatlanfejlesztők fantáziáját is megmozgatta. Szabó Géza, a délnyugat-balatoni kistérség területértékesítési ügyekben illetékes munkatársa szerint az elmúlt néhány hét során több érdeklődővel tárgyaltak, mint tavaly egész évben, sőt már üzletet is kötöttek: az M7-es közelében több mint 30 hektárt értékesítettek. Ugyanakkor több partnerük is jelezte, egyelőre csak a telket kívánja megvásárolni, a tervezett beruházás megvalósításáról még nem döntött.

A legvonzóbb vásárlási célpontnak ugyan továbbra is Siófok, Balatonfüred, Tihany, valamint a nyugat-balatoni térség, azaz Keszthely és Hévíz számít, ám szinte az egész parton megélénkült az ingatlanpiac - mondták a Napinak nyilatkozó szakértők. Az elmúlt hetek, de különösen az elmúlt napok forgalma a tóparti ingatlanpiac fénykorát idézi - állítja Csákvári Lehel, a déli parton több irodát is működtető Aranypart Ingatlan 94 Kft. ügyvezető igazgatója. Az érdeklődők száma 2008 tavaszához viszonyítva megnégyszereződött, s egyre több üzlet köttetik. Csákvári szerint a balatoni ingatlanközvetítő irodák közül többen - a siralmas viszonyokat látva - még februárban a német és az osztrák médiában adtak fel hirdetéseket.

Úgy tűnik, ez jó ötletnek bizonyult, mert szinte egész Nyugat-Európában elterjedt a híre, hogy a Balatonnál olcsón lehet ingatlant vásárolni. Ebben a gyenge forint mellett annak is jelentős szerepe van, hogy - különösen az elmúlt fél évben, jobbára kényszerből - tömegével kerültek piacra mérsékelt árú nyaralók, lakások, családi házak. A déli parton a legnagyobb választék Siófok környékén van, de aki igazán olcsón akar vásárolni, annak Balatonföldvár és Balatonberény között is érdemes körülnézni. A szakember szerint vízpart közeli, felújításra szoruló kisebb házat már 10 millió forint alatt is lehet kapni, 20 millió körüli áron pedig néhány éve épült, legalább száz négyzetméteres, szépen parkosított ingatlanokat kínálnak.

Jobban Tamás, a Balatonkenesén, Balatonfüreden és Badacsonyban is irodát működtető, osztrák tulajdonban lévő Balaton Ingatlanforgalmi és Tanácsadó Kft. értékesítési igazgatója szerint fennállásuk óta nem volt példa arra, hogy húsvétkor minden munkatársukat csatasorba állítva, nyújtott műszakban szolgálják ki az ügyfeleket. A cég statisztikái szerint az elmúlt másfél hét során minden negyedik érdeklődőből vevő lett. A külföldi - döntően német és osztrák - vásárlók mellett főként olyan hazai vevőik vannak, akik szintén euróért akarnak balatoni ingatlant vásárolni. Jobban szerint ezt az elmúlt év tavaszához viszonyítva ma 35-40 százalékkal olcsóbban tehetik meg, szinte minden ingatlantípus esetében. A piacon immár tucatszám vannak olyan új építésű, igényes, légkondicionált lakások is, amelyek négyzetméterét 300 ezer forintért kínálják, holott nemrég még 400 ezer forint közelében volt az áruk. A szakember szerint döntően kisebb, csendes helyen lévő, felújításra szoruló házak, szőlőterületek, borospincék iránt van kereslet, de kedvező áron szinte minden elkel. Még az ipari és kereskedelmi ingatlanok piaca is megélénkült. A kínálatot egyébként növeli, hogy az utóbbi hónapokban megszaporodott az árverések száma is.

Főként a forint adott lökést a piacnak - mondja Sormási László, a keszthelyi Sandler Ingatlanforgalmazó Kft. gazdasági igazgatója. Sormási szerint ugyanakkor a vásárlási boom a nyugat-balatoni piacnak csak 35-40 százalékát érinti, a többi eladó ugyanis kitart a viszonylag magas árak mellett, s legfeljebb 5-8 százalékos árengedményre hajlandó. (Napi Gazdaság)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.