Új belvárosi hotel bővíti az egri szálláskínálatot

Tavaly még több vendég érkezett Egerbe, mint 2015-ben. Az együttműködés, az újabb fejlesztések, a különböző programok és a külföldi bemutatkozások mind hozzájárultak ehhez, karácsony után ráadásul új szálloda nyílt a városban, és Eger hamarosan turisztikai weboldalt is kap.

Hegedűsné Majnár Márta, az Egri Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, hogy az elmúlt év első tizenegy hónapjának eredményei alapján közel hét százalékkal több turista látogatott a hevesi megyeszékhelyre, mint 2015-ben. Az Egerbe látogató turisták a vendégéjszakák több mint 57 százalékát szállodákban töltötték. Emellett többek között közösségi szálláshelyeken és panziókban szálltak meg. Az elmúlt évben „fehéredett” a szálláshelyek tevékenysége a városban, miután egy év alatt 18 százalékkal nőtt az engedéllyel rendelkezők száma.

Sikeres adventi programok és felújított kazamata

Az összesített adatok szerint 2016 november végéig turisták több mint 559 ezer vendégéjszakát töltöttek el Egerben. Ez az előző év hasonló időszakához képest közel 35 ezerrel több vendégéjszakát jelent, az idegenforgalmi adóból származó helyi bevételek pedig 10,2 százalékkal haladták meg a 2015-ös értéket, és túlszárnyalták a 216 millió forintot. Miután a decemberi adventi programok és az ünnepi városkép varázslatossá tették Egert, így a visszatérő látogatók mellett nagyon sok új érdeklődő is jött.

A hevesi megyeszékhelyen tavaly év elején nyílt meg az Érseki Palota Turisztikai Látogató Központ, amely a belvárosi sétálóutca egyik új színfoltja lett, parkkal az előterében. Emellett a vár rekonstrukciója is folytatódott. Felújították a kazamatát, amely számos élményelemmel bővült. Sőt, a kazamata egy új ágát is megnyitották a vendégek előtt, ahonnan gyalogosan juthatnak el a várból a Dobó utca 12. szám alatti ház udvaráig. Ott fogadóközpontot létesítettek és különféle programokat kínálnak a vendégeknek.

Új hotel a belvárosban

Már tavaly is a város részévé váltak azok a hangulatos terek, amelyeket nemrég alakítottak ki. Különösen a kis Dobó térről nyíló Végvári vitézek tere ilyen, amelyet a Kossuth-díjas Kisfaludi Stróbl Zsigmond monumentális szobrával és a mellette folyó Eger-patakhoz vezető új lépcsősorral többen a nyugalom szigetének neveznek.

Amellett, hogy 2016-ban növekedett a panziók és a magánszálláshelyek száma Egerben, a belvárosban nemrég, 2016. december 26-án nyitották meg a Hotel Eger-Park csoporthoz tartozó 21 szobás butikhotelt, Centrooms Park szállodát, amely 51 vendég befogadására alkalmas.

Hegedűsné Majnár Márta elmondta, hogy tavaly a hazai vendégeken kívül sok lengyel, szlovák és cseh turista is jött Egerbe. Ehhez az is hozzájárul, hogy a város teljes körű turisztikai kínálata megtalálható a nemzetközi online felületeken. Emellett decemberben a budapesti Liszt Ferenc repülőtér érkezési oldalán Egert népszerűsítő citylightokat helyeztek el és a város téli fotóival csalogatták a hazánkba érkező vendégeket. Becslések szerint a repülőtéren legalább félmillió utas láthatta az Egerről készült képeket.

Tovább erősítik a megyeszékhely imázsát

Az elmúlt évben is sokan érkeztek a város emblematikus fesztiváljaira, több tízezren vettek részt például a Bikavér ünnepen, Eger legnagyobb boros fesztiválján. Ugyanakkor a Végvári Vígasságokon, valamint a szépasszonyvölgyi szüreten is sok látogatót fogadtak. A szakemberek idén is nagy hangsúlyt fektetnek a város turizmusának népszerűsítésére, Eger imázsának további növelésére. Folytatódnak a külföldi kampányok annak érdekében, hogy még több turista érkezzen és több időt töltsön el a városban. Új nemzetközi turisztikai piacokon is szeretnének megjelenni. Ezért az online felületek nemcsak angol, szlovák és lengyel nyelven lesznek elérhetők, hanem cseh, orosz és kínai nyelven is. Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban pedig a már hagyományos turisztikai vásárokon és a bor-gasztronómiai közösségi rendezvényeken jelennek meg. Ezek mellett ebben a három országban a szakmai média képviselőivel is tartják a kapcsolatot. Ennek érdekében tanulmányutakat szerveznek, valamint a bloggerekkel is együttműködnek.

Értesülésünk szerint az idei első félévben önálló turisztikai weboldala lesz Egernek, valamint a családbarát szolgáltatásokat is igyekeznek erősíteni. Különösen a kerékpáros turizmust népszerűsítik, amelynek az infrastruktúráját már az elmúlt években kialakították. De együttműködésre törekszenek az idén negyvenéves Bükki Nemzeti Parkkal is.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.