Új fürdők, újborok, új tervek

Mediterrán régiónk folyókban, gyógyfürdőkben, borban, vadban, műemlékekben gazdag terület. A Dráva mentén idén fejeződött be egy nagy területet érintő beruházás, a Duna menti Gemencen most kezdődik. Ebben az évtizedben a régió tucatnyi gyógyfürdőjének szinte mindegyikét felújították, kibővítették, újakat is építettek, és még több nagyszabású elképzelés a megvalósulás küszöbén áll.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felsorolást érdemes a 200 éves múltra visszatekintő Harkányi Gyógy- és Strandfürdővel kezdeni, amely magas kéntartalmú gyógyvize hatásának köszönhetően Európa-szerte ismert. A fürdő 13,5 hektáros ősparkjában hét különböző medence várja a vendégeket, Magyarországon a legnagyobb, összesen közel hétezer négyzetméter vízfelülettel. A fürdő 2003-ban teljesen megújult. Napjainkban ROP-támogatásokkal az üdülőhely szállodáinak minőségi fejlesztése folyik. A Thermal Hotel Harkány már négycsillagos színvonalon várja a pihenni, gyógyulni vagy kikapcsolódni vágyó vendégeit.

Idén vehették birtokukba a vendégek a harkányi Hotel Baranya 150 millió forintos ROP-támogatással elkészült, vadonatúj szárnyát. Az új részben 20 modern, négycsillagos színvonalú szoba, valamint wellnessrészleg várja a vendégeket. A szállodában a bővítésnek köszönhetően a szobák száma 105-re emelkedett, amelyek nagy része háromcsillagos besorolású. A fürdővel szemben elhelyezkedő házhoz nagy zöldterület tartozik, amelyen különböző rendezvények, esküvők szervezésére is lehetőség van. A közelmúltban nyílt meg ugyancsak Harkányban a Dráva Hotel Thermal Resort****. A szálloda a fürdő közvetlen szomszédságában helyezkedik el. 89 szobáját négy kategóriában kínálják, nyolc lakosztályt is kialakítottak. A szállodában két szoba akadálymentesített. Az esztétikai élményt jelentő wellnesscentrumban élményfürdővel, szaunával, infraszaunával, sószobával, kondicionálóteremmel, különleges masszírozó ággyal, napozóterasszal, drinkbárral biztosítják a teljes rekreációt. A szálló mellett teniszpályákat, homokos strandröplabdapályát és gyermekjátszóteret alakítottak ki. A gyógyászati részlegben a harkányi Gyógyfürdőkórház szakmai felügyeletével biztosítanak szolgáltatásokat. A 80 fős nagytermet és a két, 16 fős szekciótermet a legkorszerűbb technikával szerelték fel.

A 2006-ban átadott Barcsi Rekreációs Termál Központ a régió egyik legmodernebb fürdője. Fedett részében hat, szabadtéren pedig két medence áll a vendégek rendelkezésére. A Rekreációs Központban működik gyógyászati és wellnessrészleg is. Dombóvár–Gunarasfürdőn a kiváló minőségű gyógyvízre mintegy 22 különböző gyógyszolgáltatás települt, ezzel a fürdő országosan is a legtöbbféle kezelést tudja biztosítani vendégei részére.

Az 1,2 milliárd forintból megvalósult Szigetvári Termálés Gyógyfürdőt az elmúlt évben adták át. A 62 Celsius-fokos gyógyvíz kiválóan alkalmas számos betegség kezelésére. Több nyitott és fedett medencével, wellnessrészleggel rendelkezik. Jól felszerelt, kiváló gyógyhatású termálfürdők találhatók még Nagyatádon, Kaposváron, Csokonyavisontán, Igalon, Dunaföldváron, valamint szép termálfürdők Magyarhertelenden, Tamásiban és Sellyén.

Különleges wellness-szállók

A Hotel Orchidea természetvédelmi környezetben, Tengelicen, Szekszárdtól 20-km-re található. 800 m2-es fürdőkomplexum (34 Celsius-fokos termálvíz), két konferenciaterem, sportpálya és négyhektáros horgásztó tartozik a szálló szolgáltatásaihoz.

A Sikondán található Wellness Hotel és Fürdő gyermekbarát létesítményei és szolgáltatásai egyedülállóak a régióban. A szállodarész 4 egyágyas, 31 kétágyas, erkélyes apartmannal és egy lakosztállyal várja az ideérkezőket.

A négycsillagos Gróf Apponyi Kastélyszálló Hőgyészen saját kútból nyert gyógyvízzel rendelkezik. Wellnessrészlege 1670 m2 területű. A bikali négycsillagos Puchner Kastélyszálló és Étterem vendégeit a kastély, a nemesi udvarház és mediterrán vendégházak is várják. A kikapcsolódást a különféle wellnessszolgáltatások, modern és marokkói hangulatú fürdők szolgálják. Van gyerekmedence, merülőmedence, ellenáramos úszómedence és sportközpont. Vadászati szempontból az ország egyik legjobb területén található a klasszicista stílusban épült Hertelendy- kastély Kutas-Kozmapusztán. A szálló ötcsillagos, lovardája ötpatkós minősítésével a régió legszínvonalasabb és egyik legkomplexebb létesítménye: indonéz stílusú wellnessrészleggel, termálvízzel feltöltött kültéri úszómedencével és eredeti finn Kelo szaunával. A szálloda parkjában teniszre, íjászatra és biciklizésre is van lehetőség, de horgászaton és hőlégballonos repülésen is részt vehetnek a vendégek. A közeli golfpályán és lövészpályán (skeet lövészet) e sportok szerelmesei is gyakorolhatnak.

Újdonságok

Nemcsak Harkányban nőtt meg a szállodaépítési kedv. Gere Attila családi vállalkozásában megnyílt a Crocus Gere Bor Hotel. A négycsillagos hotelben 25 fürdőszobás szoba, köztük két apartman található. Az uszoda- és szaunavilágban a Crocus Wine Spa vinoterápiás szolgáltatásai a szőlő- és boralapanyagú, saját receptúra alapján készített kozmetikumokkal végzett kezeléseken alapulnak. Étterem, borbár, szeparé, bortrezor, vinotéka és delikatesz teszi teljessé a kényelmet.

A magas gyógyhatású vizű csokonyavisontai fürdő tőszomszédságában adták át a 64 szobás Relax Termál Villaparkot. Az összesen nyolc apartmanház mindegyikében nyolc komfortos szobát alakítottak ki. A park területén étterem várja a vendégeket. A földszinti szobák akadálymentesítettek. A tartózkodást ökoprogramok, drávai hajókirándulások, vadászatok, lovasprogramok, horgászati lehetőségek, a termál-, gyógy-, és wellnessprogramok színesítik. A létesítmény ROP pályázati támogatás segítségével valósult meg.

Az elmúlt évben lezajlott teljes körű felújítás eredményeként a Hotel Kikelet Pécs első olyan szállodája lett, ahol a vendégek a fedett élményfürdő, kültéri úszómedence, relaxációs csendszoba és gyermekmedence, kardiogépek, valamint finn szauna, infraszauna, gőzkamra, szolárium, pezsgőfürdő, masszázs, wellnessbár szolgáltatásait élvezhetik. A wellnesscentrum 560 négyzetméteres. Az étterem beépített kandallóval felszerelt hangulatos szivarsarokkal, bortezorral és VIPétkezővel várja vendégeit. Várhatóan késő ősszel nyitja meg kapuit a vendégek előtt a bonyhádi négycsillagos Villa Weber Resort & Wellness Spa wellnessrészlege. A 2007-ben megnyílt kastélyszálló kínálata beltéri medencével, jakuzzival, gőzfürdővel, szaunával, maszszázzsal, fitneszteremmel és vitaminbárral gazdagodik.

Virágfürdőtől a „tengerpartig”

Fejlesztési tervekben sincs hiány a régióban: a fedett és külső medencékkel együtt mintegy 1600 négyzetméteres vízfelülettel rendelkezik majd a siklósi vár- és termálfürdő. A siklósi vár tövében, közvetlenül a fürdő mellett az Aquaplus cég építhet fel egy négycsillagos, 44 szobás szállodát is. Mindkét létesítmény 2010 májusára készül el. ROP-forrásból 1,7 milliárd forint uniós támogatást kapott Kaposvár. Kilenc új medence épülhet a kaposvári Virágfürdőben. Teljesen átalakítják, korszerűsítik a kiszolgálóépületeket is. A komplex turisztikai fejlesztés keretében megújulhat a Rippl-Rónai-villa, a Cseri parkban nyolcezer négyzetméteres kalandpark épül, a Desedán csónakkikötőt, 20 kilométernyi turistautat alakítanak ki, és bővítik a parkolási lehetőségeket is.

„Tengerparti üvegpalota” épül Barcson. A tervezett négycsillagos wellness- szálloda több mint nyolcezer négyzetméteren 168 szobát kínál a vendégeknek. A négyszintes épületbe úszómedencéket, üzleteket, vendéglátóhelyeket is terveztek. Egy teljes épületszárnyat alakítanak ki fitnesz-, illetve gyógyászati célokra. A medencetérben többek között fedett uszoda, élmény- és gyógymedence, gőzbarlang kap helyet. Az üvegpalotából a felduzzasztott Rinyára látnak majd a vendégek, az öblöt sziklás domboldal szegélyezi, a szálloda főépülete ráborul az öböl két oldalára. Az épülettől sétány vezet majd a Drávához. A hatmilliárd forintos beruházás 20 százalékát a beruházók uniós pályázaton igyekeznek elnyerni.

Látványos Aquaparkot tervez Orfűre a Baranya Megyei Önkormányzat mintegy 1,3 milliárd költséggel 2009 végére. A beruházáshoz uniós forrást vesznek igénybe. A vízi szórakoztató létesítmények mellett magas színvonalú, több mint kéthektáros vízi sporttelepet hoznának létre, amelyben helyet kapna egy 50 méteres versenyuszoda is. Mohács Város Önkormányzata a tavaly nyáron átadott fedett uszoda mellé. termálfürdőt tervez, mintegy négyszáz négyzetméternyi vízfelülettel, wellness- és sportszolgáltatásokkal. Az élményfürdő jövő tavaszra készülne el. A termálfürdő mellé – magánberuházásban – negyvenszobás, négycsillagos szálloda is épülne.

Októberi Vizek Éve kedvezmények

A „3=4 akció” keretében három éjszaka áráért négyet kaphatunk a régió majd félszáz szálláshelyén: 6 négycsillagos, 11 háromcsillagos, 1 kétcsillagos szálló, 5 panzió, 4 apartmanház, 20 falusi vendégház kínálja e kedvezményt. A Vizek Évében a régió másik akciós ajánlata a „Fürödjön ingyen Dél-Dunántúl topfürdőiben” címet viseli. Mindenki, aki legalább három éjszakát eltölt e fürdők valamelyik partnerszállodájában, ingyenesen léphet be a fürdőbe ott-tartózkodása ideje alatt. A nem feltétlenül fürdőkhöz kötődő dél-dunántúli szálláshelyek közül 46-an az adómentesen adható, 69 000 Ft névértékű üdülési csekk összegéért két fő részére szóló félpanziós ellátást és extra szolgáltatásokat is biztosítanak, egészen év végéig. Részletek: www.deldunantul.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.