Új helyszín, komolyzene és jazzkoncertek a Zempléni Fesztiválon

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata az augusztus derekán, idén 23. alkalommal megrendezésre kerülő Zempléni Fesztivál. A rendezvénysorozat a kulturális kormányzattól ez évben kiemelt támogatásban részesült, így gazdagabb kínálattal, új helyszínekkel, rangos vendégművészekkel, különleges koncertekkel, előadásokkal várja látogatóit.

A Fesztiválminősítési program által „Kiváló Minősítésű Művészeti Fesztivál” kategóriába sorolt rendezvény közönsége Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és sok más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein most is megtalálja azokat a komolyzenei programokat, színházi és táncelőadásokat, jazzkoncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat, amelyekért érdemes akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni.

Kiránduló koncert és barokk zene

A kedvelt kiránduló koncertekkel a látogatók eljuthatnak a legkisebb falvakig, a legelrejtettebb várakig, felfedezhetik a települések rejtőzködő értékeit: kis templomait, műemlékeit. Az eseményekhez kapcsolódóan a résztvevő helyszíneknek lehetőségük van megmutatatni hagyományaikat, szokásaikat és a látogatók több mint tíz pincészet, köztük a Fesztivál borszállító címét először elnyerő Tokaj Kereskedőház kiváló borait is kóstolhatják.

A rendezvénysorozatot a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a káprázatos virtuozitás, érzékenység révén napjaink egyik legkiválóbb klarinétművészeként számon tartott Michael Collins hangversenye nyitja a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A zárókoncerten Beethoven gigászi mesterműve, a IX. szimfónia hangzik majd el Hollerung Gábor vezényletével, Váradi Mariann, Megyesi Schwartz Lúcia, Nyári Zoltán, Thomas de Vries, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Nyíregyházi Cantemus Kórus, a Taipei Philharmonic Chamber Choir, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában.

A barokk zene kedvelőinek bizonyára felejthetetlen élményt jelent majd az Ensemble Mimage hangversenye a füzérradványi kastélyban. Spányi Miklós, Ábrahám Márta és Schweigert György szokatlan hangszer összeállítású triója új, izgalmas hangzást kölcsönöz a barokk mesterek remekműveinek.

Az Oremus Pincészet gyönyörű kúria épületében idén a világ legjelentősebb hanversenytermeiben is szívesen látott fiatal tehetség, Balog József zongoraművész szólókoncertje hallható.

A komolyzenei kínálatot több külföldi együttes is színesíti. A vendégek között lesz egy kiváló osztrák és egy tajvani kórus, valamint a Bogányi Tibor által vezetett finnországi Saimaa Sinfonietta. A 24 tagú szimfonikus zenekar sárospataki koncertjén, a több világverseny díjazottjával, Jovana Raljic bosnyák származású, jelenleg Ausztriában élő hegedűművésszel lép fel. Programjukban Mozart A-dúr hegedűversenye mellett Sibelius és Kalevi Aho finn zeneszerzők művei szerepelnek. Füzéri koncertjükre pedig vidám, nyári, finn és magyar zeneszerzők műveiből válogatott meglepetésműsorral készülnek.

Új helyszín a kőbánya

Új helyszínnel is gazdagodik a fesztivál. A használaton kívüli külszíni kőbányában kialakított, 2500 fő befogadására alkalmas Tokaji Fesztiválkatlan augusztus 9-én, a Zempléni Fesztivál keretében az István, a király című rockoperával nyílik meg. A békéscsabai színház produkciójának címszerepét Feke Pál alakítja. Augusztus 15-én pedig egy népzenei gyökerű „Nemzeti gálaest” keretében a Budafoki Dohnányi Zenekarral régi, kedves partnerek lépnek pódiumra: Havasi Balázs, Lajkó Félix, Roby Lakatos, a Harmonia Garden és a Duna Művészegyüttes táncosai.

Újdonság, hogy hagyományteremtő szándékkal zenekari akadémiát indítunk. A kezdeményezés célkitűzéseként fiatal muzsikusoknak adunk lehetőséget arra, hogy a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) tagjaival próbálhassanak, játszhassanak együtt, akár kamaraművekben, akár szimfonikus nagyzenekari darabokban.

Újfajta kezdeményezés a „Mádi nap”. Egész napos programsorozat kertében ismerhetnek meg látogatóink egy zempléni települést. Ez évben Mádon a kiemelkedő színvonalú pincészetek, nívós gasztronómia mellett meghallgathatják a Vocalforum Graz (A) kórusmuzsikáját, a Csavar Színház Villon összeállítását, a Lantos Zoltán – Andrew J duó jazzműsorát, valamint a Budapest Klezmer Band koncertjét.

A programban a társművészetek is szerepet kapnak. Sátoraljaújhely–Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő műveiből álló zenés irodalmi összeállítás várja a műfaj kedvelőit, a pácini Magóchy-kastély udvarán Esszencia című produkcióját mutatja be az Experidance.

Gyermekprogramok és megérthető zene

Csengő-bongó muzsikával, táncoló manókkal, állati zenékkel tarkított izgalmas összművészeti utazásokon vehetnek részt a gyermekprogramokra látogató kicsik és nagyok a Csavar Színház, a Góbi Rita Társulat és a Bonbon Matiné előadásain.

A családi programok közül most sem maradhat el az évek óta nagy sikerrel megrendezett „Megérthető Zene” előadás, mely közérthető magyarázatával egy új, értő közönséget nevel a komolyzene számára. Hollerung Gábor karmester ez alkalommal Haydn A teremtés című művét elemzi majd.

A kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként köszönthetjük még többek között a Corpus Harsona Kvartettet, a Götz Szaxofon Kvartettet, Bognár Szilvit, a BDZ Vonós Kvintettet, a Musica Profana Gamba Consort régizene együttest és a Carpathian Dance táncegyüttest.

Jazzkoncertek sora

A jazz és a könnyebb műfajok kedvelőinek is számtalan lehetőség nyílik a színvonalas kikapcsolódásra. Tokajban a Kossuth téren a Tátrai Trend muzsikál, Sárospatakon a Szabadtéri Színpadon Török Ádám az 1971-es Ős-Mini formációval lép fel. A Rákóczi-várban a Modern Art Orchestra, a Grill Gödörben a Delalamm és az Kaltenecker Trió játszik egy-egy estén. Az esti jazz programokon hallható lesz még a Juhász Gábor Trió, a Zakar Zoltán Kvartett és a Lantos Zoltán Open Source.

A fesztivál népszerűsége nem csak a koncertek magas színvonalának, minőségének köszönhető, hanem annak az egyedi hangulatnak, amely a szórakozáson túl a rendezvényt jellemzi. Az események és helyszínek változatossága biztosítja, hogy az ideérkező vendégek és a helyi közönség is megtalálja a számára érdekes programokat. A közös kirándulások, zenehallgatás, borozások, jó vacsorák alatt pedig új ismeretségek, barátságok születnek, így nem csoda, hogy nagyon sokan visszatérő vendégei a fesztiválnak.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?