Új imázst épít az örök tavasz szigete

Madeira Európa-szerte híres boráról, csipkéjéről és szokatlan szépségéről. Száműzött uralkodók, gyengélkedő mágnások, tehetős nyugdíjasok üdülőszigetének számított sokáig. Az örök tavasz szigete most átértékeli turisztikai kínálatát, új imázst épít. Madeira a fiatalok és a fiatalnak maradni akarók szigete, szépségével a lélek, számtalan wellnessadottságával a test épülését szolgálja.

'

Madeira Autonóm Tartomány; a portugáliai anyaországtól 1000 km távolságra fekvő négy szigetből áll. A névadó fő sziget önmagában minőségi biztosíték a turizmusban. Sisi volt a leghíresebb vendége, de IV. Károly, a monarchia utolsó császára és utolsó koronázott királyunk is itt halt meg száműzetésben. (Síremléke Funchal, a főváros feletti a Monte hegycsúcson álló templomban található.) A sziget iránt érdeklődők tábora napjainkban kort és aktivitást tekintve kibővült. Madeira turisztikai hivatala az ép testben ép lélek antik életeszmény modernizált jelmondatát tűzte kampányzászlajára. A híres sziget egy egész éves, kiemelkedő szépségű, szabadtéri sportaréna a gyalogtúrázók, hegymászók, sárkányrepülők, vitorlázók, golfozók és mindenfajta vízisportot űzők számára. A szállodák wellness részlegei, a kongresszusi és kiállítási létesítmények az üzleti turizmusnak is kedveznek. Madeirát holisztikus szigetként pozicionálják: eszerint a test tréningje és a virágos, látványos tájkép szépsége által megnyugtatott lélek együttesen őrzi meg, vagy adja vissza egészségünket.

Klimatizált virágoskert

A sziget éghajlatát tekintve kivételes adottságú, a középhőmérséklet 16 és 22 fok között ingadozik egész évben, ennél az óceán vizének hőmérséklete még melegebb is. A vulkanikus talajon gazdagon burjánzó növényzetet gyakran frissítik óceáni záporok. Parkokból, díszés botanikus kertekből óriási a választék: a cukornád, majd később a szőlőtermelés virágkorában portugál nemesek, angol földbirtokosok a sziget minden szegletében egzotikus növényeket telepítettek. A legszebb kerteket ráadásul csodás, tengerre néző kilátás is jellemzi, mint a Jardim Tropical Monte Palace-t, ahová Funchal tengerparti sétányáról kabinos felvonó visz. A fenti végállomásnál 70 000 négyzetméternyi, teraszos kiépítésű parkba csöppenünk. Itt több földrész növényeinek és kertkultúrájának megcsodálása mellett a portugál történelmet is szokatlan képregényszerű feldolgozásban ismerhetjük meg. „Azulejos” a neve a hagyományos fehér-kék majolikacsempéknek és faliképeknek, amelyekkel a szigeten gyakran találkozhatunk. Itt a sétautakat szegélyezik, s rajtuk a meghatározó történelmi fordulópontok láthatóak. A hegyről a világon sehol máshol nem működő közlekedési eszközzel térhetünk vissza a partra: a „kosárszán” (carro de cesto) a meredek, kanyargós utcákon hó nélkül szánkázik végig, két markos kísérő szakavatott irányítása mellett.

Csatornák partján

Aki Madeirán partra lép, rájön, hogy a szigeten gyakorlatilag nincs vízszintes út. A tűsarkú cipők használhatatlanok, még Funchal látványos kőmozaik járdájú utcáin sem, mert a főváros egy óceánra néző, meredek sziklaöbölre települt. A gyalogtúrázáshoz 1500 kilométernyi, Európában egyedülálló lehetőséget kínál a sziget. A cukornádültetvények virágkorában rabszolgák vájták a bazaltsziklákba a „levadas”- okat, a vizet a hegycsúcsokról az ültetvényekre vezető csatornákat. Mellettük ma festői kilátású gyalogösvények vezetnek. Az UNESCO Világörökség listáján szerepel Laurissilva, a 22 ezer hektáros, harmadkori babérdzsungel, amely egyedül ezen a szigeten maradt fenn. Madeirán valóban örök a tavasz, mert egész évben virágzik valamelyik növényfaj. A túrázóknak azonban tudniuk kell, hogy a magassági szintekkel arányban csökken a hőmérséklet, a szubtrópusi klíma csak a tengerparton meghatározó.

Szigetjáró

Se szeri, se száma a szigeti túráknak, amelyeket minden létező megközelítési eszközzel, (autóbusszal, bérelt gépkocsival, gyalog, vitorlással, katamaránnal) kínálnak a helyi utazásszervezők. A Tivoli Ocean Park ötcsillagos szállodában legalább hatféle ajánlat volt kitéve a recepción, de Funchal utcáin ki se lehetett kerülni a szigetjáró túrákat ajánló miniügynökségeket. Madeira az óceánból kiemelkedő vulkanikus hegycsúcs, meredek, sziklás partja minden pillanatban más és megunhatatlanul szép kilátást nyújt. Cabo Giráónál, alig 19 kilométerre a fővárostól, több mint 500 méter magasságból zuhan le a sziklafal. Lépten-nyomon követik egymást a múzeumok, témaparkok. A sziget vulkáni születése jegyében hozták létre a Centro do Vulcanismo látványközpontot SaoVicentében. Porto Monizban, a festői, part menti településen pedig az egykori lávafolyam képezte természetes, kerek vízmedencékben fürödhetünk. Seixalban a meredek sziklafalakhoz fecskefészekként tapadnak a kis halásztelepülés házai. A hegyoldalak teraszain termesztik a szőlőt, a pincészetek madeirai borkóstolóra invitálnak.

Szobák és éjszakák

A több mint 29 ezer szállodai férőhely többsége négy- és ötcsillagos kategóriájú szállodákban található. Lényegesen kisebb számban, turistaszállások, történelmi udvarházak (Quintas) és rural szálláshelyek is rendelkezésre állnak. 15 „európai kékszalaggal” kitüntetett stranddal büszkélkedhet a sziget, új kiállítási és kongresszusi központot építettek, 2007-re az eddigi három mellé egy újabb, negyedik golfpálya is elkészül.

2005-ben mind a vendégek (669 558), mind a vendégéjszakák számában (4 373 361) növekedést (+2,9%) mutatott a beutazási statisztika. Ráadásul a forgalom nagyon kiegyenlített, viszonylag kis tavaszi és augusztusi csúcsokkal. Nagy-Britannia és szorosan mögötte Németország vezeti a küldőországok sorát, Portugália, az anyaország csak a harmadik. 2005- ben a legdinamikusabb növekedést Spanyolország, Olaszország, Luxemburg és Svájc produkálta.

Köszönet a madeirai meghívásért a Madeira Tourist Boardnak, a Tivoli szállodaláncnak és a TAP légitársaságnak.
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.