Új katolikus templom Debrecenben: modern dizájn, természetes anyagok

Harmóniát sugároz a természetes anyagokból emelt katolikus templom Debrecen-Józsa városrész vízparti, erdős környezetében. Szent Györgynek nevezték el, a pár száz méterrel arrébb emelkedett Árpád-kori templom névadójáról.

A középkori templomok ihlették meg a fiatal tervezőt, Győrffy Zoltánt. Kétszáz személyes katolikus templomra szólt a megrendelés, s a Debrecenhez 1982-ben csatolt település, Józsa lakosai a saját, „falusias” környezetükbe illeszkedő épületben gondolkodtak. Emberléptékű templomot tervezett az építész, barátságosat, a környezetbe simulót. Egyszerű gyermekkori ház képét idézi neki az épület kéménnyel, azaz harangtoronnyal. Messziről nézve beleolvad a lombjukat vesztett, magas fák közé az épület.

Jézust szimbolizáló ajtó

A főbejárat előtt egy teret képzett az építész, széles kapuval határolta le, a megérkezés, a várakozás élményét adta vele a gyülekezőknek. A templom ajtóval Jézust szimbolizálta. Az ajtón belépve az oltár felé vezeti a szemet a belső tér, s a fölötte magasodó keresztre. A feszület fölött magas tér nyílik, nincs mennyezet, ami megállítaná a tekintetet, háromszög alakban csúcsosodik a tető. Aszimmetrikus szerkesztésű a templom, főhajója mellett jobbra egy mellékhajója van. Az oltár mellett ajtó nyílik, a sekrestyébe vezet. A mellékhajó oldalának egy része üvegfal, a környező ligetre nyílik. A templomon belül is visszaköszön az üvegfal, közösségi teret határol le, gyermekeknek. Visszatérve a bejárathoz, a nagy tértől leválasztva az előtér egyik oldalában gyóntató helyiség, a másikban vizesblokk épült. A galérián az orgona kapott helyet s a kórus is ott helyezkedik el. A mérnöki munka többletét adta a középkori templomok hangulatának, szakralitásának megjelenítése. A szakmai munkán túl az emocionális többletet is beépítette a tervező a templomba. Gondolatvilágát, belső képeit, hangulatait mutatja az épület formája, terei, egységes színe, fényei. Megvilágításának különlegessége, hogy kívülről közvetlenül nem világít be fény a templomba. A déli oldalon vágott ablaknyílásokba betűző fény az ablaküveg mögötti, az alsó ablakkerttel egy vonalban véget érő úgynevezett kötényfalba ütközik, s annak alján világít a belső térbe.

Árpád-kori gyökerek
Az egykori Szent-György templom a 12-13. század fordulóján épült az úgynevezett Klastrom-parton egy honfoglalás kori magyar temető területén. A nagyváradi káptalan jegyzőkönyvtöredéke, a Váradi Regestrum már 1234-ben említi a területen a Szent György kápolnát. Hajóból és szentélyből állt, falait támfalakkal erősítették meg. Hossza 16,6 méter, a hajó szélessége 6,6 méter, a szentélyé 4,55 méter. A téglából épített falak 1 méter szélesek voltak. A téglákat a helyszínen vetették és égették ki. Tetejét hullám alakú cserepek fedték. A templom köré évszázadokon át temetkeztek, a feltárások során néhol 4-5 rétegben találtak sírokat egymás fölött. A templom az 1594-es krími támadás után hanyatlásnak indult. A település elnéptelenedett, a templom rommá vált. (Forrás: a Templomszentelés című, 2015. november 22-re, az épület átadására kiadott füzetből részletek dr. Lévai Béla nyelvész, helytörténész kutatási anyagából.)

Téglából, fából

Mint a debreceni tervező elmondta, téglából, fából épült a templom. A tégla kötődik a helyhez, az agyag, a föld megjelenik az épületen kívül-belül. A templom műszaki különlegessége, hogy cserép helyett tégla van a tetőn, az építész elképzelése szerint gyártatva. Jellemzője, hogy nem szívja magába a vizet, az eső, a hólé lefolyik róla. Az épület homlokzata is vízhatlan, ellenáll az időjárás viszontagságainak. A harangtornyon lévő fakereszt Jézus szenvedéseit szimbolizálja, feketére égetve. A külső ajtók, ablakok tölgyfából, a belsők és a padok bükkfából készültek, a tégla homokszín, ezért egyszínű, otthonos, barátságos az épület kívül-belül. A végeredményt tükröző egység a tervezés, építkezés során is megmutatkozott. Ugyanis nem csak az épületet tervezte Győrffy Zoltán, hanem a burkolatot, és a bútorzatot is. Hetente kijárt az építkezésre, jó munkakapcsolatba került a művezetővel, aki minden szakmai feladatban partnere volt. Például közösen modellezték a homlokzat tégla felületét, a belső burkolatokat, ajtókat, ablakokat. A padokból életnagyságú modellt készítettek. Együtt dolgoztak a különböző szakterületek szakembereivel, a burkolókkal, az asztalosokkal, akárcsak a középkorban a templomépítők a szobrászokkal, kézműves mesteremberekkel. Az építkezés motorja Felföldi László, a templom plébánosa volt. Bármilyen gonddal fordultak hozzá, azonnal intézkedett, hogy gördülékenyen haladjon tovább a munka.

Út a hívő közösségbe

Felföldi László plébánostól megtudtuk, hogy a debreceni önkormányzat ajánlotta fel a telket templomépítésre. 2014. április 22-én tették le a templom alapkövét és 2015. november 22-én szentelték fel az épületet. Korábban csak egy kis, 70 személyes templom volt Józsán, a település lakói a debreceni Szent Anna Székesegyházba és a Megtestesülés templomába jártak. Ma már több mint tízezren laknak Józsán, sok család kiköltözik a tíz kilométerre fekvő Debrecenből, két iskola, és óvoda is van a kis településen gyerekeknek. – Ahol a családok vannak, ott kell lenni az egyháznak is –mondta a plébános. – Száz gyakorló hívő él Józsán, de sokkal többen katolikusok. A templom meghívó az emberek felé, hogy többen lehessünk. Sok kisgyermekes család jár a templomba, s azért építettük meg az üvegfallal elválasztott gyermekfoglalkoztatót, hogy lássák, hallják a gyerekek a szertartásokat, ugyanakkor ne zavarják a liturgiát. Miséket tartunk gyermekeknek is és hittan órákat az iskolában. Közösségi házunk is van a templommal szemben, felnőtteknek, gyerekeknek tartunk előadásokat, kézműves foglalkozásokat, közösségi életet alakítunk az igényesebb együttlét jegyében. Az új templom által a gyerekeken keresztül is sokan visszataláltak a hívő közösségbe, és számítunk az újakra is. A meghívás befogadást és megtartást jelent, ez a legfontosabb feladatunk. A templomot a szakrális oldalról nézve megfogalmazódott bennem, hogy templom érzet legyen benne, ugyanakkor melegséget, egyszerűséget árasszon. Úgy nézzen ki kívül-belül, mintha egy kőből faragták volna, az egyház egységét fejezze ki. Az építtetést a Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye akkori püspöke, Bosák Nándor vállalta, az egyházmegye anyagi erejéből és a hívők adományaiból. Közel 200 millió forintba került az építkezés. A templom a „Katolikus újjászületés Debrecen – 300” nevű tavalyi emlékévre készült el. Az évszám azt jelzi, hogy 168 évig a katolikus vallást száműzték Debrecenből, de 300 éve „… Csáky Imre bíboros kifejezett buzgalma következtében – ismét visszahozatott és szentebbül megújult, fölépült ez a kiváló egyház…” – olvasható a debreceni Szent Anna Székesegyház homlokzatán a latin nyelvű tábla.

Templomrom a szántóföld szélén

Az ősi Szent-György templom a jelenlegi szántóföld szélén épült az erdőben (bejárata a 35-ös főút irányából nyílt). „A múlt század elején Szentgyörgy zsidó származású földbirtokosa, Hartstein Nándor a földben levő falrészeket is kiszedette (az észak-keleti támpillérkivételével) és a téglákból istállót építtetett. A templom maradványait az 1970-es években területrendezés során végleg megsemmisítették: 2-2,5 méter vastagságban legyalulták a földet, és a kövekkel, csontokkal együtt a Rózsás csárda és a Tócó-patak közötti vizenyős terület feltöltésére használták fel. A falak maradványait, alapjait a Déri Múzeum munkatársai feltárták, majd 1982-ben a rekonstruálták. Az így helyreállított templomrom, mint műemlék bemutathatóvá vált.”  – olvasható a templom weblapján.

– A terület ma magántulajdonban van. Az 1980-as években megerősítették megmaradt alapjait, de azóta újra tönkrement. Kezdeményeztük rendbe tételét, és a tulajdonos nem zárkózott el tőle. Már egyszer-egyszer takarítottunk a területen, s tavasszal rendezzük a helyszínt – avatott be bennünket terveibe Felföldi László plébános. 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?