Ismét új kihívások előtt a TUTSZ

Terézváros egy felkapott, új helyszínén, a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro-ban tartotta éves közgyűlését a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ). A közgyűlésen áttekintették az elmúlt 2 év tevékenységét - tudtuk meg csütörtökön a Szövetség alelnökétől, Karsai Árpádtól.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A TUTSZ állásfoglalást adott ki a TDM pályázatok visszavonásával kapcsolatosan. A Belső-Erzsébetvárosi lakosság-turizmus konfliktusok nyomán szintén állásfoglalás született. A Szövetség nemcsak deklarációk kiadását tekinti céljának, hisz a romkocsma fronton az érdekegyeztetést és turizmus menedzsment koncepció kiérlelését is megkezdte, kezdeményezve az önkormányzat, a Főváros és a MTÜ bevonását - tájékoztattak.

A Nemzeti Turizmus Stratégia 2030-ról 14 oldalas véleményt küldtünk el az illetékeseknek. A TUTSZ csatlakozott a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványhoz és a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalhoz, kapcsolatuk azóta is folyamatos. Ennek keretében egyebek mellett a Bálna funkcióváltásával kapcsolatos megkeresésre is részletes anyagot nyújtottak át.

A TUTSZ a hazai turizmus gyorsan átalakuló, hatalmas célokat kitűző, de elég átláthatatlan átalakulásai közepette világítótoronyként kíván rámutatni az iparág nagy kihívásaira, tükröt mutatva a fejlődési anomáliákra, javaslatot téve a haladási irányokra. Az új ország- és fővárosi imázsfilmek megjelenését követően a márkázásban, valamint általában a nemzeti turizmuspromócióban tátongó űrök és inkoherenciák kezelésére is állásfoglalást fog a TUTSZ kialakítani. A közeljövő témái között a GINOP és a Kisfaludy Szállásfejlesztési Program zárása kapcsán a szakma szereplői számára (önkormányzatok, vállalkozók) szakértői beavatkozási pontokat (pl. besorolásra történő felkészítés stb.) segítséget, szolgáltatásokat kívánnak kínálni.

A Szövetség további kutatási kezdeményezései között szerepel a szállodafejlesztések finanszírozási környezetének optimalizálását támogató modellek kidolgozása.Nemzetközi jó gyakorlatok összegyűjtése, befektetői szempontok vizsgálata, hazai és külföldi befektetők lekérdezése, folyamatok modellezése.

A turizmus szabályozás gyakorlatának bemutatása az Európai Unió egyes tagállamaiban összehasonlító elemzések, érvényben lévő szabályozási módozatok összegyűjtése, döntési és felelősségi jogkörök bemutatása, TTC index összetevői, turisztikai teljesítmény idősoros vizsgálata, döntési szintek kvalitatív vizsgálata által.

Szintén foglalkoznak a hungarikumok imázsépítő szerepével célpiacainkon és további turisztikai hasznosítási lehetőségeikkel. A hazai gyógyfürdők jövedelmezőségi vizsgálata és számukra hosszú távú gazdaságos üzleti modell kidolgozása is szerepel a napirenden.

A bulinegyed dilemmája szintén napirendre került. Ezzel kapcsolatoban a Szövetség úgy véli, hogy Belső-Erzsébetváros turizmusának megerősítése, felértékelése, válságjelenségeinek megoldása hozzájárulhat Budapest brandje egy fontos pillérének megmentéshez és megerősítéséhez, a NTS 2030 céljainak teljesítéséhez. Az új menedzsmentmodell létrehozásának elmaradása létében veszélyezteti a terület eddigi turisztikai bevételeit, gazdasági fenntarthatóságát. A problémafeltáró kvalitatív kutatások: fogyasztói szokások, motivációkutatás, workshopok, a fő küldőpiacokon a bulinegyed imázskutatása révén kidolgozott modell további tömegturizmus sújtotta területek (Budai Vár stb.) menedzseléséhez is módszert biztosítanának.

A szerdai ülésen megvitatták a Szövetség névváltozásával kapcsolatos dilemmákat, döntés nem született, de várják a teljes tagság, a számos belépni készülő tagjelölt, sőt az egész szakma véleményét. A cél hogy a szövetségi név ne szűküljön a tanácsadásra, hisz a tagok tevékenysége sokrétű, beruházási szakemberek, kutató-oktató tagok is vannak, inkább a turizmusfejlesztés tervezését kívánják jobban nevesíteni. Léteznek már névötletek: Turisztika Fejlesztői Szakértők Szövetsége vagy Turisztikai Szakértők, Tanácsadók Szövetsége. A TUTSZ várja a szakmai olvasók további ötleteit a holczer.agnes@chello.hu címen. Az ülésen újabb tagok felvételéről is döntöttek: Antalóczy Györgyné, Ongjerth Richárd, Jusztin Márta, Kovács Miklós, Schultz Éva is belépett a TUTSZ-ba.A közgyűlés végén tisztújításra is sor került a Szövetség Elnökéül további 2 évre: Fekete Mátyást 2 alelnökéül Kraft Pétert és Karsai Árpádot, Titkárául Holczerné Szentirmai Ágnest választották meg.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.