Új látogatóközpontok és bemutatóhelyek az Őrségben, a Hortobágyon és a Mátrában

"Értékek és élmények nyomában" - ez volt a mottója annak az országos konferenciának, amelyet Egerben, az Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak. Az idén negyven éves Bükki Nemzeti Park tiszteletére a hevesi megyeszékhelyen rendezett ökoturisztikai és természetvédelmi szakmai találkozót a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2017 rendezvénysorozat nyitányaként tartották.

A konferencia résztvevőit dr. Rácz András, az Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte és a természeti örökségünk védelmének fontosságát hangsúlyozta. Hazánkban 850 ezer hektárnyi védett terület található, amelyből 300 ezer állami tulajdonban van.

Magyarország - európai összehasonlításban - is kiemelkedő helyet foglal el a védett természeti területeivel. Ezek között őshonos állatok, növények is találhatók. Méltatta a tíz hazai nemzeti parknak a természetvédelemben betöltött szerepét. 

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban is jelentős fejlesztési projekteket valósítottak meg állami támogatással. Ez a kedvező folyamat tovább folytatódik, melyek keretében kutatásokat végeznek az élőhelyek állapotának felmérésére. Ezáltal a szakemberek olyan képet kaphatnak, amelyekre a jövőbeni feladataikat alapozhatják.

Helyi hagyományok és termékek

Ezután a házigazda Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója azt emelte ki, hogy az egri konferencia a Natura 2000 programról, az erre vonatkozó területek jelentőségéről szól. Ezeken különleges növény- és állatélőhelyek található, amelyek fenntartása a következő időszakban is a szakemberek fokozott felelőssége és kiemelkedő feladata lesz.

Az előadások sorát Érdiné dr. Szekeres Rozália, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának vezetője nyitotta meg. A Natura 2000 területek fontosságáról és nemzeti parki igazgatóságoknak a természetvédelmi kezelésben betöltött szerepéről beszélt. Rövid történeti áttekintést adott azokról az intézkedésekről, amelyeket hazánk európai uniós csatlakozása előtt, illetve a csatlakozást követően eltelt időszakban tettek.

A nemzeti parkok ebben sokféle feladatot látnak el és munkájukat az országgyűlés által 2015-ben alkotott törvény alapján végzik. Így fontos szerepet látnak el - többek között - az adatszolgáltatásban, és a szakvéleményezésekben is. Lényeges a folyamatos tájékoztatás arról, hogy a Natura 2000 fontos szerepet tölt be az értékmentésben, a biológiai sokféleség védelmében és a turisztikai potenciál növelésében.

Kiemelte azokat a törekvéseket is, hogy az egyes területeken a jövőben is jól képviseljék a helyi hagyományokat, és legyen minél több nemzeti parki védjeggyel ellátott termékük. Így például sajtok, mézek, lekvárok, pálinkák, valamint szálláshelyek.

Arra is utalt, hogy 2011-ben az Európai Unió Bizottságának kezdeményezésére vezették be a Natura 2000-díjat, amelyre az idén, szeptember 29-ig várják a pályázatokat. Emellett ebben az évben is május 29-én tartották az Európai Natura 2000 Napját, amelyhez várhatóan hazánk is csatlakozik.

Natúrázás és virtuális füzet

Ezt követően dr. Török Katalin, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, arról szólt, hogy a turizmuson túl az élővilágnak mennyire meghatározó szerepe van az életminőségben. Hangsúlyozta, hogy a jól-lét alapja az úgynevezett ökoszisztéma szolgáltatások révén jut el az emberekhez.

Így például a tisztított vízzel, a biztonságos élelmiszerekkel, vagy a klímaszabályozással. Arról is szólt, kutatásokkal igazolták, hogy a tájak változása mennyire rányomja bélyegét az az élővilág állapotára. Ezért a szakembereknek fel kell mérniük az ökoszisztéma változásait, így hazánkban is elkészítik az ökoszisztéma térképet, amellyel az egyes tájak karakterét jellemzik és utalnak azok turisztikai vonzerejére is.

Ezzel is elősegíthetik a fenntartható erdő- és vadgazdálkodást, illetve a vízi erőforrások megőrzését.
Natúrázzunk! Keressünk új élményforrásokat - mutatott rá előadásában Könczey Réka, az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének szakmai vezetője.

Bemutatta azokat az élménypedagógiai módszereket, amelyek a felfedezhető feladatokra irányítják a figyelmet, továbbá a játékos tanulást, a pedagógus és a diákok szoros együttműködését segítik elő. Ebben nagy szerep jut a digitális technikának, a szimulációs játékoknak. Példaként említette a a tanösvények megismertetését szolgáló virtuális füzet megjelentetést és mobil alkalmazását.

Emellett megalkották a Natúrázzunk című kézikönyv sorozatot a pedagógusoknak. Mindezekkel igyekeznek elősegíteni az Európai Unió által meghirdetett, a kiemelt jelentőségű életközösségek és fajok védelmére szóló Natura 2000 célkitűzéseinek megvalósítását.

Magyarországon az erdészetek közül a területileg harmadik legnagyobb Egererdő vezérigató-helyettese Urbán Pál, az erdészetek természetvédelmi szerepéről és közjóléti tevékenységéről beszélt. Kiemelte az erdőknek az idegenforgalomban betöltött funkcióját is, miután azok turisztika attrakciók.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt években a hazai erdőgazdaságok a saját forrásaikból, tőkeemelésből és pályázati támogatásokkal fontos közjóléti beruházásokat valósítottak meg. Ezek között a legnagyobb népszerűségnek az erdei vándortáborok rendelkeznek. De fejlesztették az Országos Kék Kör nyomvonalát, szálláshelyeket alakítottak ki, továbbá erdei kis vasutakat és erdei iskolákat is működtetnek.

A következő időszakban az Őrségi Nemzeti Park területén infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg - jelentette be Kevy Albert, a park igazgatóságának osztályvezetője. Ezeket pedig bevonják a Natura 2000 programba. A fejlesztések épületekre, szolgáltató helyek felújítására vonatkoznak.

Őriszentpéteren létrehozzák a Natura 2000 látogatóközpontot, amely fogadóhely lesz és ahol olyan kiállítást rendeznek, amely az őrségi táj és az emberek kapcsolatát mutatja be az érdeklődőknek. Így például az elsőbbséget élvez az erdők, a gyepek, a vizes élőhelyek világának megismertetése.

Az éjszakai erdő és a földalatti élet

Ezután Leskuné Bikki Dóra, a Hortobágyi Nemzeti park Igazgatóságának oktatási csoportvezetője méltatta azt a pályázatot, amellyel 2019-ig jelentős fejlesztési projektet valósíthatnak meg. Mindez a már meglevő bemutató helyek infrastruktúrájára épülő új célpontok kialakítására, működtetésére és fenntartására szól. Úgynevezett mobil csomagot fejlesztenek tablókkal, játékgyűjteménnyel az informatikai bázisra építve.

Emellett fejlesztik a bemutatóhelyeket is, például a Fecskeház erdei iskolában, illetve a Górési Madárházban. De korszerűsítik a tanösvényeket, valamint a kommunikációs anyagaikat is. Így új kiadványokkal, táblákkal, játszótérrel, természet filmekkel jelennek meg.

A konferencia a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának terület felügyelőjének, Magos Gábornak az előadásával zárult. A szakértő bemutatta a Natura 2000-nek a mátrai tájegységben levő területét mutatta be. Hangsúlyozta, hogy a feltérképezték a védett madár-, növény és bogárfajok előfordulását hazánk legmagasabb hegyvidéki környezetében. Céljuk, hogy a turisták teljes képet kaphassanak a Mátra élővilágáról.

Ehhez pedig fontos, hogy olyan látogatóközpontot hozzanak létre, amely igazi kaput jelent a tájegység kincsihez. Így Mátrafüreden egy fejlesztési projekt keretében látogató- és oktatási központot hoznak létre, ahol sokféle újdonsággal találkozhatnak majd a vendégek. Így például egy interaktív vulkánnal, tájtörténeti térképpel is, de bemutatják az éjszakai erdő-, illetve a földalatti életet. Lesz denevér tér, továbbá laboratórium, foglalkoztató és vetítő terem, valamint megismerhetik az érdeklődők a madárfészek telepítés módját is.

A találkozó zárásaként a résztvevők az egyetem dísztermében megtekintették a tíz hazai nemzeti parki igazgatóság kiállított posztereit, amelyekkel a legfontosabb látnivalókra hívták fel a figyelmet.

A felsőoktatási intézmény előtti téren pedig a nemzeti parkok pavilonjait látogatták meg, ahol különböző termékeket, kiadványokat, tárgyakat és programokat, a gyerekeknek pedig játékos ismertetőket kínáltak a szervezők.

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?