Új Malév, flottájában 35 gép?

Na, ez az, ami egyelőre nem lesz, csak a találgatások mennek továbbra is, a vágyálmokat öntik szavakba, a kormányzat terveit nem ismerjük, konkrétumokat nem tudtunk meg az Utazás Kiállításon pénteken rendezett „Élet a Malév után” című konferencián.

30-35 gépből álló flottából lehetnek ütőképesen működtetni egy amolyan Malév-fajta, egy bázisú légitársaságot, mely hasonló ráhordó-elosztó hálózattal (network carrier) bírna, mint a február 3-án „elszállt” Malévünk - derült ki Fehárvári Géza Malév vezérigazgatóhelyettes szavaiból. A Fehérvári szerint a gazdaságosság határát jelentő flotta méretet szerették volna már a légitársaság élete során is elérni. A flotta a kelletténél kisebb, ráadásul túlságosan sokszínű volt, mely Váradi Józsefnek is köszönhető - utalt a gépeket beszerző Wizz Air-vezérre Fehérvári, akinek légitársasága az esemény vendégeként, önálló promóciós előadásban a megjelent utazásszervezőket győzködte: érdemes velük tervezni nyaraló programjaik összeállításakor is. Váradi József írta alá a Boeing 737-600-as típusról szóló lízingszerződéseket 2001-ben. A típus alig több mint 100 fős kapacitása miatt sokak szerint szerencsétlen választás volt. Váradi korábban úgy nyilatkozott: a szerződéseket ma is aláírná. Akkori tervei szerint a Malév a rövidtávú útvonalak repüléséből húzhatott volna hasznot, kisebb kapacitású gépekkel.

Három év, és...

Fehárvári Géza szerint két típus bőven elég lenne. Az útvonalhálózat pedig középtávú, regionális és charter járatokat foglalna magába. A flotta a kívánt méretet 3 év alatt érhetné el. Mindehhez persze mi kell? Pénz, pénz, pénz, mely Fehárvári szerint könnyen jönne, mivel induló vállalkozásról lévén szó, a befektetőknek még megvan a bizalma. Másrészt a versenyképességet valamint az újbóli hub-bá válást fokozza Budapest központi elhelyezkedése. Itt van továbbá az a másfél millió átszálló utas, melynek üzleti lehetősége előbb-utóbb érdekelni fog majd valakit, ahogy az a piaci rés is, mely a Malév megszűntével a régióban előállt. Ezt a point-to-point repülő fapadosok nem fogják betölteni - mondta Fehérvári.

Fogy az idő

Óvatosabban közelítette meg a kérdést Patrick Bohl, a Budapest Airport légitársasági üzletfejlesztője. A szintén egy network carrier alapítását javasló Bohl úgy vélte, indulásnak elég lenne 6 gép is, melyekkel alacsony költségek mellett a legfontosabb, nyereséget is termelő útvonalakat repülnék. Például a kétoldalú egyezményekkel szabályozott útvonalakat, melyeket az egyezmények értelmében többségi magyar tulajdonú cég repülhet. Bohl azonban óvott: fogy az idő, a point-to-point útvonalakat már szinte teljesen átvették a vetélytársak. Ha a kétoldalú egyezményekkel szabályozott útvonalakon meg túl sokáig nem történik meg magyar légitársaság kijelölése, végleg elmegy a piac. Ráadásul ilyen körülmények közepette nem lesz könnyű befektetőt találni. Patrick Bohl szerint ez az év már elveszett, 2013-ra lehet eredménye egy új légitársaság idei alapításának.

A kormány meg mondjon már valamit!

Vécsei Mihály, a Malév feltámasztására alapított, mára 4000 tagot számláló civil szervezet, a Magyar Légiközlekedésért Egyesület elnöke elmondta: kezdeményezésüket nem csupán civilek, hanem a Szolidaritás mozgalom, de még az olasz gyáriparosok is támogatják. A Magyar Gyáriparosok Szövetsége még nem jelentkezett, ahogy a magyar kormány sem - tette hozzá Vécsei. Holott ágazati elképzelések szerint kisebbségi állami, többségi magántulajdonban lehetne létrehozni az utód légitársaságot, hasonlóan a Sabena-Brussels Airlines, Swissair-Swiss esetéhez.

A megvalósíthatóságról szólva Vécsei Déri Tamás volt Malév-vezér tervét említette. Déri állt annak idején a Boeing 767-es gépek beszerzése mögött, melyek közül egy, dupla jelzáloggal megterhelve mai napig a Ferihegy betonjának pusztuló dísze. A két gép által repült hosszú távú járatok nyereséget nem tudtak termelni. Jóllehet, Déri eredetileg ennél nagyobb, így hatékonyabb flottát tervezett a típusból.

„Valaki szólaljon már meg” - kérte Vécsei utalva a kormányra, mely eddig semmit sem jelzett. Ha a kormány nem kíván létrehozni egy új nemzeti légitársaságot, megcsinálják nélküle - állt ki Vécsei terveik mellett, melyek szerinte megvalósíthatók, de a kormány szándékát tudni kéne, hogy - mint fogalmazott - „nehogy árnyékra vetődjünk”. De ezúttal sem tudtunk meg semmit a szándékáról, mivel senki sem képviselte őket.

Így egy darabig sajnos még marad a Vécseiék által kiötlött BlueNose Air, azaz kékorrú légitársaság. Ha az államot nem érdekli egy új nemzeti légitársaság létrehozása, megcsinálják nélkülük - biztatott Vécsei. A Malév név pedig továbbra is az államé.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?