Új márkával rukkol elő az 1000 Út Utazási Iroda

A 21 éves utazásszervező szerdán mutatta be partnereinek 2022-es programfüzetét. Izland debütál az árualapban, folytatódik a gasztrotúrák diadalmenete és 1000Art brandnév alatt bennfentes művészeti túrákkal lép piacra a társaság.

Az ügyvezető igazgató, Oleg Ermilov úgy értékelte, hogy komoly bizalmi kapcsolatban vannak utasaikkal, akik közül a legtöbben a pandémia miatt ellehetetlenült útjaik ellenértékét nem követelték vissza, kivárták míg leutazhatják. Így több mint 100 millió forint maradt ideiglenesen a túraszervezőnél. A szakember szerint a nagyon keresett magas minőségű szolgáltatás és az erős anyagi háttér a túlélésük záloga napjaink utazási piacán, és ahogy rámutatott, ők mindkettővel rendelkeznek. Utóbbit az is bizonyítja, hogy a társaság második saját tulajdonban lévő szállodája adott otthont a rendezvénynek.

Oroszországi ki- és beutazásról most szó se essék, de szerencsére több lábon állnak

Oleg Jermilov tulajdonos és Gorszkij Jaroszlav irodavezető kérdésünkre elmondta, kevés Magyarországon működői utazási irodát sújtott olyan elemi erővel az utóbbi két év, mint az övéket: először a covid több hulláma okozta lezárások és megszorítások miatt, majd idén márciustól kezdve az ukrajnai területen kirobbant háborús konfliktus következményeként.

Azonban szerencsére az orosz-ukrán be- és kiutas üzletág csak tevékenységük 20 százalékát adja, és már a covid-lezárások idején tovább erősítették egyéb más termékeik értékesítését. Hozzátették, nem szeretnének hosszú távú taktikáik elemzésébe bocsátkozni, inkább most csak rövid távokra tekintenek előre és terveznek, de az biztos, hogy oroszországi árulalapjukról nem mondanak le. Megtartották például oroszországi szálláshely-kontingeseiket is, remélve, hogy a háború befejeztével - talán már nyárra - ismét visszatérnek utasaik.

Áprilisi, májusi időpontjaikat ugyan törölték, de a további 2022-es indulások aktívak, foglalhatók. Az a tapasztalatuk, hogy egyelőre kivárnak az utasok, abban reménykedve, hogy hamarosan újra adottak lesznek a feltételek az Oroszországba való utazáshoz. Ezzel együtt nyitott a lehetőség számukra, hogy bármely, az iroda saját szervezésű útjára átfoglaljanak.

Nem lesz nehezebb orosz vízumot kapni

Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a vízumügyintézés szigorításával kapcsolatban elsőkézből kértek információt Oroszország magyarországi konzulátusán, ahol azt az tájékoztatást kapták, hogy semmilyen változás nem történik a jelenlegi gyakorlathoz képest a magyar utasok számára. Oroszország jelenleg utazási korlátozások nélkül, negatív PCR teszttel látogatható.

Beszélgetésünk során azt is kiemelték, hogy bár az elmúlt időszakban kénytelenek voltak megválni néhány kollégájuktól, a kulcspozíciókban lévő embereiket szerencsére sikerült megtartaniuk, sőt, ősztől kezdve ismét új kollégákat vehettek fel.

Remélhetőleg nem kell sokat várni az utasaiknak, hogy személyesen is lássák ezt a csodás szentpétervári templombelsőt

Több online értékesítés, kevesebb katalógus
Gorszkij Jaroszlav a katalógusbemutatón elmondta, a járvány hozott némi koncepcióváltást a prospektussal kapcsolatban. Mivel az elmúlt egy évben nagyrészt online értékesítették útjaikat, a kereslethez igazodva jóval kevesebb programfüzetet nyomtattak idén. Újításként a katalógus elején több útjukról írtak beharangozó összefoglalót.

Az irodavezető arra is rámutatott, hogy a pandémia átformálta az utazók igényeit, az utazási szokásokat, amelyekhez az iroda igyekezett teljes mértékben alkalmazkodni. Ez nem esett nehezükre – hangsúlyozta a szakember - mert kezdettől fogva magától értetődően szolgálják ki a felmerülő egyéni kéréseket, mint például a hosszabbítás, körutazásba útközben történő becsatlakozás, stb., ez az iroda egyik meghatározó vonása is egyben. Az utóbbi két év hozta új trend, hogy az utasok több egyéni igénnyel állnak elő, az utakra való jelentkezések szinte az indulás előtt, az utolsó pillanatban történnek, és nagy az igény a kislétszámú utakra.

Ebben, ahogy megtudtuk, a partnerek is rugalmasak, így van, hogy már 8-10 fővel is el tud indulni csoport. Előnyben részesítik az utasok a garantált indulást, ami az irodánál bevett gyakorlat. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy számos egzotikus úti célban magyar nyelvű helyi idegenvezetővel dolgoznak, és 4-6 fős zárt csoportoknak az egyéni igényekhez igazodva szerveznek meg programokat.

Az idei évtől újdonság, hogy az EUB Biztosító utasbiztosítási szolgáltatásait kínálják, a társasággal kedvező feltételekkel sikerült szerződniük az utasok számára. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy már 2019 óta a teljes részvételi díj szerepel a prospektusukban.



Új sikertermékek születtek a járvány alatt
2020-ban a Covid-járvány új utakra terelte az irodát, amely egzotikus üdülésekben erősített, és 2021 telén az irodában dolgozó munkatársak nagy része már szinte csak ezek értékesítésével foglalkozott. Emellett kiszolgálták az utazási irodás partnerek révén érkező utasigényeket is. Kidolgozták továbbá európai körutazásaikat és létrehozták belföldi csomagajánlataikat is. Mindkét utóbbi szegmensben igyekeztek a piacon fellelhető ajánlatoktól elütő termékeket alkotni, és ehhez a gasztronómia adta a fűszert.

Rövid idő alatt utazóközönségük kedvencei lettek a kifejezetten kislétszámú, a kötelező látnivalókat piaclátogatással, étel- és italkóstolással, farmlátogatással, főzőtanfolyammal színesítő programok. Az ilyen túrák résztvevői magas színvonalú, belvárosi szállodákban, butikhotelekben, vagy a gasztrohelyszínekhez kapcsolódó szálláshelyeken éjszakáznak, hogy már a szállás is az élmény részét képezze.

Belföldi ajánlataik is erős, gasztronómiai vonallal vannak dúsítva, 2-4 naposak és kiemelkedőek közülük a gemenci erdőbe szervezett programok, ahová egyénileg nem könnyű bejutni.

2022: több úti célnál pótidőpontok kellenek
"Az európai utak tavaly nagyon jól teljesítettek, nyártól az orosz programok is elindultak. Az Európán kívüli körutazások között Srí Lanka és Peru igazi favoritnak bizonyultak. Előbbire idén nyáron is lesz időpont újdonságként, utóbbiba nyártól kezdődően fél év alatt 5-6 csoportunk indult tavaly. Peru sikerének egyik oka az volt, hogy Dél-Amerika a helyi járványügyi intézkedések miatt jobban programozható volt, míg tavaly Dél-Kelet-Ázsia gyakorlatilag kiesett a szervezésre alkalmas úti célok köréből" – magyarázta az irodavezető.

Az idei évvel kapcsolatban Jaroszlav Gorszkij bizakodó, mivel úgy véli, a pandémiából való kilábalással a fogadóországok világszerte könnyítenek a beutazási szabályokon, és egyre több úti cél válik könnyen elérhetővé. A 2019-es év kapacitásaival terveznek, amelyet azóta számos újdonsággal kiegészítettek. Meghirdetett időpontjak jól telnek, számos desztinációba nyári és őszi pótidőpontokat iktatnak be. Nyártól, ősztől már számítanak arra, hogy Dél-Kelet-Ázsiába is indíthatnak csoportokat. Kínával – tekintettel a járvány jelenlegi komoly felfutására Sanghajban – legkorábban ősztől vagy jövő évtől terveznek.

Új brand a kultúra szerelmeseinek
Európa marad továbbra is a fókuszban 2022-ben, újdonságként szerepel a barcelonai városlátogatás. Bővült a kínálat a környező országokba is. A gasztrotúrák iránt egyre nagyobb a kereslet, idén újdonságként szerepel Athén, a paella hazája Valencia, Galícia, az olasz Puglia, valamint Szlovénia, ahol egy öko-tengeri sügérfarmra is el lehet látogatni.
Egy vadonatúj márka is debütál a tour operátor kínálatában. Az 1000Art olyan programokat takar, amelyek fókuszában a  kultúra és a művészet áll, és az idegenvezető mellett az elmélyült ismeretterjesztést szolgálva művészettörténész, építész, vagy zenész szakember kíséri a csoportot egyedi helyszínekre, időszaki és állandó kiállításokra, koncertekre, fesztiválokra, építészeti örökségekhez. 2022-ben Bolognába, Berlinbe, Kairó Zamalek városrészébe, New Yorkban egyebek között a szatmári zsidók negyedébe kalauzolnak a bennfentes információkkal szolgáló túrák. Bécsbe pedig egynapos buszos 1000Art programok lesznek elérhetők idén.

Berlinben a street art titkainak erednek nyomába

Újdonság az olasz csizma sarka és Izland
A Kaukázusba a korábbinál több időpontban indulnak csoportok, és Üzbegisztán nyáron is elérhetővé válik az irodával. Újdonságként a Grúzia hegyeit bejáró túra kiegészül egy üdüléssel Batumiban a Fekete-tenger partján. Idén először Kazahsztánt és Kirgizisztánt egy 13 napos közös túra során járhatják be az utasok.
Újdonság, hogy Törökországba már 5 különböző utat is kínálnak, egyik kappadókiai útjukat újragondolták, akárcsak szaúd-arábiai programjukat is, ahol magasabb színvonalú hotelekben biztosított az éjszakázás.  Jordán útjukba az utasok visszajelzése alapján aquabai tengerparti nyaralás is került, és fontos információ, hogy Jordánia márciustól oltás és teszt nélkül látogatható. Olaszországban a Puglia-Basilicata régiókat felölelő utazás az újdonság, amelynek résztvevői felfedezhetik, mi van „odalenn” egészen a csizma sarkában. Balkáni útjaikat, amelyeket az elmúlt években az enyhe járványügyi szabályokat diktáló országokba kezdtek el szervezni, megtartották és bővítették, Koszovó és Dél-Montenegró ebben az egyedi kombinációban is elérhető.

Újdonság a 11 világörökségi helyszínt felölelő dél-koreai körút, amelynek egyik éjszakáját egy buddhista kolostorban töltik az utasok. Izland is bekerült a kínálatba saját szervezésben, és finn lappföld lesz az iroda következő nagy dobása. A program összeállítása folyamatban van. A rendezvényen elhangzott az is, hogy jövő hét végéig felkerül a holnapra a teljes 2022-es árualap.

Okoshotel a belvárosban

A rendezvénynek otthont adó UP Hotel Budapestet tavaly szeptemberben nyitotta az 1000 Út érdekeltéségébe tartozó cégcsoport a Hunyadi tér és a Csengery utca sarkán smart koncepcióval, kontrasztos, jópofa színvilággal és modern-praktikus kialakítással. Hupuczi Renáta szállodaigazgató lapunk kérdésére elmondta, a ház összesen 156 szobás lesz, jelenleg négy emelete üzemel, és hamarosan átadják az ötödik, majd azt követően az hatodik emelet szobáit is. Éttermük pedig nemsokára a nagyközönség számára is megnyit.











Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.