Új stratégiai megállapodás

Elfogadta a kormány azt a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiának elnevezett új programot, amelynek kidolgozásában 49 szakmai szervezet, valamint 5 történelmi egyház vett részt. Egy nagy falon szerepelt a nyilatkozat a Várkert Bazárban, május 27-én, ahol a résztvevők mindannyian aláírták, ezzel is megerősítve együttműködésüket a közös cél érdekében.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az aláírási ceremónia előtti rövid beszédében kiemelte, a stratégia közös gondolkodás és javaslatok eredménye, az adatokra, és az adatok helyes elemzésére épül. A célok nem változtak: évi 20 millió vendég, 50 millió vendégéjszaka, illetve, hogy a turizmus legyen ismét a magyar gazdaság húzóágazata, és 2030-ig Magyarország legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja.

Itt vagyunk, és a vendég a fontos

A vezérigazgató elmondta azt is, az elmúlt bő egy évben soha nem látott nehézségekkel kellett szembenéznie a szektornak és a benne dolgozóknak egyik pillanatról a másikra. Minden nehézség ellenére azonban "itt vagyunk, és dolgozni szeretnénk", fogalmazott, hozzátéve, hogy nem gazdasági mentőcsomagot vagy jogszabályokat szeretnének készíteni, hanem vendéget fogadni. 
 Az aláírási ceremónián a dokumentum legfontosabb irányvonalai között a digitalizációt, az adatvezérelt ágazatirányítás kiteljesítését, az ágazat további fehérítését, a fogyasztói szempontú marketing és értékesítés megvalósítását, a szakmai képzések és az oktatás fejlesztését emelte ki. A stratégiában külön fejezetben jelenik meg a vendéglátás, az egészségturizmus, az üzleti és konferenciaturizmus és a vallási turizmus. 

Mit írtak alá?

"Mi, akiknek hivatásunk a turizmus, hisszük, hogy új korszak kezdődött Magyarországon. Meggyőződésünk, hogy az újraalkotott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia erős és biztos alapja az újraindulásnak, hiszen kitűzi a célt, és meghatározza az eszközöket. A Stratégia nemcsak a válságból való kilábalás, de a turizmus hosszú távú jövőjének alapdokumentuma is, amely soha nem látott fejlődési utat jelöl ki az ágazat számára. Olyan utat, amelyen együtt haladhatunk. Hisszük, hogy a megrendítően nehéz idők után a közös akarat és a közös célok erőt és lendületet adnak mindannyiunknak, hogy megújítsuk és jobbá, sikeresebbé tegyük a turizmus – vendéglátást. Tudjuk, hogy turisztikai termékeink komoly értéket képviselnek itthon és a határainkon túl is. Meggyőződésünk, hogy az ágazat hosszú távon is vonzó karrierlehetőséget és megélhetést kínál a jövő nemzedékeinek. Hiszünk abban, hogy közösen, összefogva páratlan lehetőségeket teremthetünk és élhetünk is azokkal. Ebben támogatják most a szektor fejlődését minden eddiginél jobban az adatvezérelt döntések és a közös munka..."

 

Itt a névsor, mely szervezetek, egyházak írták alá a nyilatkozatot

Szakmai szervezetek:

Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, Balaton Fejlesztési Tanács, Balatoni Hajózási Zrt., Balatoni Kör, Balatoni Szövetség, Balatoni Turizmus Szövetség, Budapest Convention Bureau, Budapesti Fejlesztési Központ, Falusi és Agroturizmus Turizmus Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Helikon Kastélymúzeum, Hévíz-Balaton Airport, Magánszállásadók Országos Szövetsége, Magyar Apartmankiadók Egyesülete, Magyar Autókölcsönzők Szövetsége, Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Bocuse d'Or Akadémia, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség, Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület, Magyar Fürdőszövetség, MAHART PassNave Kft., Magyar Idegenvezetők Egyesülete, Magyar Kajak-Kenu Szövetség, Magyar Kempingszövetség, Magyar Kerékpáros Szövetség, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyar Sétaszövetség Egyesülés, Magyar Szabadidősport Szövetség, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Természetjáró Szövetség, Magyar Turisztikai Program Alapítvány, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Magyar Utazási Irodák Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Magyar Vitorlás Szövetség, Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége, Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége Közhasznú Szervezet, Magyarországi Rendezvényszervezők és - szolgáltatók Szövetsége, NiT Hungary, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület, Skal International Hungary, Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület, Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács, Tourinform Szövetség, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége, Turizmusvendéglátás Készségtanács

Egyházak:

Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Görögkatolikus Metropólia, Magyar Katolikus Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyarországi Református Egyház

 

 

Forrás: MTI / MTÜ / Turizmus Online


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?