Újabb aranypárta és honfoglalás kori ékszerek a földből

Az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán páratlan avar kori leleteket találtak a debreceni Déri Múzeum munkatársai augusztusban. Akkor sajtótájékoztatón mutatták be a 34 préselt aranylemezből készült pártát, amit a régészek által Danutának elnevezett kislány földi maradványain találtak. Most restaurálva állították ki a fejéket, és a nyár vége óta talált újabb avar, és honfoglalás kori gazdag leleteket, valamint a korábbi leleteket is.  

A hetedik században élt az a tíz év körüli, előkelő családból származó kislány, Danuta, akit az aranypártával temettek el. Sírjától hét méterre találtak egy másik sírt, egy felnőtt nő maradványaival. A feltárók a Malvin keresztnevet adták neki. A sírból aranyozott ezüstlemezből készült párta, ezüst gyűrűk, és ezüstlemezből készült gyöngyök kerültek elő. A sír legértékesebb lelete a nyakban viselt amulett, egy átfúrt bizánci aranypénz. Ezeken kívül női mindennapi használatai tárgyakat is találtak a sírban, mint vaskést, bronzcsipeszt, orsógombot, és orsókarikát. Mint a feltárásról készült filmen is látható volt, talajvíz nehezítette a leletmentést. A mozgóképeken megfigyelhető, hogy a sírból szarvasmarha koponyát emelnek ki a feltárók. A pártákat Pelles Edit restaurálta. Danuta jó állapotú pártáján mikroszkóppal megfigyelte, hogy az aranylemezt textilre és bőrre erősítették a korabeli ékszerkészítők.

Tetőtől talpig feldíszítve

Egy honfoglalás kori temetőt is találtak a területen a Múzeum partnerei, a Salisbury Kft. régészei – vette át a szót Kocsis-Buruzs Gábor régész. Ötven lelet került elő. Egy, a Danutához hasonló korú kislány maradványait találták, tetőtől talpig feldíszítve. Ruhájának maradványaiból megállapítottuk, hogy bíborral festett selyemkaftánja volt. Lábbelijét kicsi csizmaveretek díszítették, a kaftánján ruhadíszek sorjáztak nyakig. A gazdag díszítésű ruhákból tudható, hogy előkelő család gyermeke volt. Három sírban találtak leleteket, köztük 1-2 milliméter vékony, hideg domborítással készült, ruhadíszítő ezüst lemezeket. Mint a régész elmondta, ez az anyag rendkívül képlékeny, hidegen is jól alakítható. Viszont könnyen sérül, ezért a dísz hátuljára lenvászon szövetet erősítettek készítőik.

Felpróbálható a párta

A pártát november 19-én állítják ki egy tematikus családi Avar-nap keretében a Déri Múzeumban. A Csodaszarvas Népe Hagyományőrző Együttes Őskomfort címmel mutatja be, hol laktak az avarok, és hadi bemutatót is tartanak. Lesz avar ételkóstoló, avar divatbemutató, régészeti és restaurátor előadás, tárlatvezetés. Megnézhetők a feltárásokról készült filmek is. A pártáról készül egy hiteles másolat, amelyet a gyerekek felpróbálhatnak.

Alkalmanként látható a lelet

Ezt követően alkalmanként, nagyobb rendezvényeken lehet majd megtekinteni a pártát, mint pl. az autópálya projekt lezárását követő kiállításon. Ezen más, kiemelkedő leletek is lesznek pl. az Árpád-korból. A párta látható lesz a Múzeumok éjszakáján is. Ennek Debrecen lesz a kiemelt helyszíne 2017-ben – tudtuk meg Dani Jánostól a Múzeum régészeti igazgatóhelyettesétől, és Angi János múzeum igazgatótól.
A feltárásokról szólva Loppert Dániel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, 150 ezer négyzetméter területet feltárása folyik, és még 1,5 millió hátra van. Az országban több mint 8 millió négyzetméteres területet tártak fel közös értékeink megmentése érdekében.




Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?