Újabb attrakciókkal adnak lendületet a turizmusnak Kiskörén

A 2010 óta eltelt fél évtizedben másfél milliárd forint értékű fejlesztéssel gazdagodott Kisköre. A Tisza-tó bölcsőjének nevezett kis város tovább fejlődött, rendezettebb, komfortosabb lett.

Ha az a szó elhangzik, hogy Kisköre, akkor az emberek elsősorban hazánk legnagyobb vízi erőművére gondolnak. Kétségtelen, hogy ez a település egyik legkiemelkedőbb attrakciója. A város idegenforgalmi vonzerejét azonban a Tisza-tó közelségének köszönheti. Szabadvízi strandja a környék egyik legjobban kiépített fürdőhelye, ahol pancsolhatnak, csúszdázhatnak, csónakázhatnak, kenuzhatnak vagy akár strandfocizhatnak a vendégek.

Újdonságok a városban

A 2008-as gazdasági válságot követően Kiskörén is megtorpant a turizmus – mondta lapunk érdeklődésére Baloghné Szilágyi Tünde, a helyi Tourinform Iroda és a művelődési ház igazgatója. „Ezért nem könnyű a korábbi érdeklődést visszaállítani, de közös összefogással azon dolgozunk, hogy újra a népszerű Tisza-tavi helyek közé tartozzon városunk” – tette hozzá.

Nemrég állami beruházással úgynevezett hallépcsőt létesítettek az erőműnél. Ez egy ökológiai folyosó, amely szabályozza a halak útját és egész évben szabad vándorlást biztosít nekik a Tisza-tó és a vízlépcső alvízi folyószakasza között. Mivel a Tisza-tavat sok turista kerékpárral járja végig, ezt az attrakciót útközben láthatják.

Nemrég újították fel Kisköre legrégibb épületét, az 1777-ből származó barokk stílusú katolikus templomot, amely hófehér köntössel várja a látogatókat. Az épület érdekessége, hogy a torony sisakját kőből készítették. A templom körül hangulatos parkot létesítettek, növényekkel és kültéri bútorokkal, de a város más részein is parkosítottak és tereket alakítottak ki.

Ezek mellett megújult a könyvtár, amely az egykori községházán kapott helyet. Ezt még az 1900-as évek elején építették. A szép kivitelű művelődési házban működik a Tourinform iroda, az épület mögött nemrég közösségi rendezvényteret létesítettek szabadtéri színpaddal. A fából készített fedett színben pedig régi lovaskocsikat és gépeket helyeztek el bemutatásra. Ezeken kívül szabadtéri kemencét is építettek, amelyet a közösségi találkozókon használnak. A tér melletti tájház nádtetejét is megújították. Ebben az épületben népi értékeket mutatnak be, amely egy múlt században élt parasztcsalád otthonaként szolgált. Edények, szerszámok, textíliák találhatók itt, ezek mind helyi gyűjtésből származnak.

Gyarapítják a szálláshelyek számát

Azt is megtudtuk, hogy a Tisza-tó kiskörei partjának közelében az elmúlt évek során üdülőterületet alakítottak ki. Sok magánházat építettek, főleg budapesti, egri, hevesi, gyöngyössolymosi tulajdonosok. Ők ma is gondozzák, karbantartják ezeket a házakat. Az üdülőterület nyáron megtelik élettel, amikor családok pihennek itt. A közelben egy vállalkozó hajósiskolát működtet, tanfolyamain vitorlással és motorcsónakkal tanítja a résztvevőket, korábban pedig csónakkikötőt is építettek.

Baloghné Szilágyi Tünde azt is elmondta, hogy a következő években az elképzelések szerint még nagyobb hangsúlyt kap a turizmus fejlesztése Kiskörén. Pályázati támogatással olyan attrakciókat szeretnének létrehozni, amelyek még vonzóbbá tehetik a várost a vendégek előtt. Az is fontos törekvésük, hogy gyarapítsák a szálláshelyek számát és a már meglevők minőségét javítsák. Az egy főre jutó vendégéjszakék száma ugyanis jelenleg alacsony, mert sok az átutazó turista. Ők rövidebb kiskörei tartózkodás után általában tovább mennek, leginkább Abádszalókra, Poroszlóra, Sarudra, Tiszafüredre vagy Tiszacsegére. Közöttük nem kevés a kerékpáros turista.

Közös turisztikai fórumokat tartanak

A fejlesztések mellett – az ideihez hasonlóan – jövőre is megszervezik a nagyobb turisztikai látványprogramokat. Június végén például sok vendég érkezett az ebben az évben tíz éve városi rangot kapott Kiskörére. Azután júliusban benevezett csapatokkal rendezték meg a nagy sikerű hal-vadfőző fesztivált a strand területén, a fákkal övezett közösségi téren. Augusztus végén pedig immár nyolcadszor tartották a csülökfőző fesztivált. Az önkormányzat a vállalkozók bevonásával egyre több alkalommal tart közös turisztikai fórumokat, hogy közösen vitassák meg az elképzeléseket, a teendőket a további fejlesztések érdekében.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.