hirdetés
hirdetés

Újdonságokkal jön a Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz

A Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé, amely 16 kocsiból áll, 1100 ember utazhat rajta, és II. Rákóczi Ferenc arcmásával díszített mozdony húzza majd – jelentették be a december 4-én, pénteken megtartott sajtótájékoztatón a szervezők. A zarándokvonat 2016. május 13-án indul és 16-án, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

hirdetés

A négynapos program csúcspontja természetesen a Csíksomlyói Mária Ünnep, a Pünkösdi Búcsú. Az eseményt újdonságként a Csík zenekar ingyenes szabadtéri koncertje zárja pünkösdvasárnap, Madéfalván.

A tájékoztatón Csibi József, Madéfalva önkormányzatának turisztikáért felelős szakembere elmondta, hogy Pünkösdi Forgatag elnevezéssel fesztivált is szerveznek, ahol népi játékokkal, zenével és bemutatókkal várják a 10-15 ezres közönséget.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője szerint sikerült újdonsággal szolgálni a zarándokoknak a Csík zenekar fellépésével, valamint azzal, hogy minden régióban, ahol a vonat áthalad, az arra a vidékre jellemző népzenével szórakoztatják az utazókat.

A MÁV-Start ezt azzal is segítette – mint Csépke András vezérigazgató elmondta –, hogy már az egész vonaton lesz kihangosítás, és az utasokat teremszerű elrendezésű fülkék várják. Míg az első Székely Gyors 400 zarándokot vitt, 2010 óta két vonat is indul, az elmúlt esztendőben pedig már 1100 ember utazott a Székely Gyors-Csíksomlyó Expresszel a csíksomlyói búcsúba.

Elhangzott, hogy a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy szerelvényként indul tovább Erdélybe.

A székelyföldi, csíksomlyói Mária ünnepre gyalog, szekéren, lóháton, autóval, busszal érkeztek, érkeznek a hívők, manapság pedig a legkomfortosabb vonattal viszik őket az eseményre.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a zarándokvonatok útjának megszervezése a Kárpáteurópa összes munkatársának 9 hónapos elfoglaltságot jelent. A MÁV-nál és a MÁV-Startnál is sokan foglalkoznak ezzel. A szerelvényen 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskísérő vasutas, akiket kalauznak is nevezhetünk, 3 fős zenekar, 8-10 fő felszolgáló, 2 szakács, a MÁV-Start 2 munkatársa, természetesen 2-3 mozdonyvezető és 3 utazási irodai vezető gondoskodik az utasokról.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 20.000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben. Csaknem 10.000 zarándokot vittek el a Csíksomlyói búcsúra és Gyimesbükkre, Magyarország Ezeréves határára. Az induló Össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fél kilométer hosszú, ezért még a Budapesti Keleti pályaudvar csarnokából is messze kiér az eleje. A vonatokon utaztak püspökök, politikusok, képviselők sportolók. A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székely családoknál szállásolják el.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai