Újra „megnyílt” a szerb-magyar légihíd

Majd két évtizednyi szünet után, 2009. december 14-én, délután 14.15 órakor ismét Malév gép landolt a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar légitársaság ezzel újra napi rendszerességgel biztosítja a légi összeköttetést a magyar és a szerb főváros között, valamint lehetővé teszi az átszállást hálózatán, Budapesten keresztül mintegy 60 európai és közel-keleti célállomásra. A Malév az új járat indításától az átszálló utasok, az üzleti és turisztikai céllal Magyarországra látogatók számának növekedését várja. Az új járatra már bruttó 26.600 Ft-tól lehet jegyet foglalni a légitársaság honlapján és az utazási irodákban.

Karim Makhlouf, a Malév kereskedelmi vezérigazgató-helyettese kiemelte: „Belgrád már régóta hiányzott a Malév hálózatából, éppen ezért most nagy hangsúlyt fektetünk erre a kitűnő lehetőségeket nyújtó járatra. Évente már eddig is mintegy 30 ezer szerbiai utas választott minket, s nyilvánvaló, hogy ez a szám a közvetlen összeköttetésnek köszönhetően tovább fog növekedni. Nagyon örülünk, hogy szerbiai utasainknak a mai naptól közvetlenül kínálhatjuk minőségi szolgáltatásainkat, kedvező árainkat és kitűnő hálózatunkat, mely mintegy 60 európai és közel-keleti célállomást tesz elérhetővé. A járat iránt máris óriási az érdeklődés, hiszen csak decemberre kétezer foglalást regisztráltunk, ami máris 70%-os férőhely-kihasználtságot jelent. Ez egy induló járat esetén egyedülálló.”

A Malév járatnyitása turisztikai szempontból is fontos esemény, mellyel kapcsolatban Niklai Ákos a Magyar Turizmus Zrt. elnöke Belgrádban, a szerb turisztikai szakembereknek és újságíróknak tartott prezentációjában hangsúlyozta: „Magyarország beutazó turizmusában hagyományosan nagy szerepet játszanak a közeli küldő-országok, amelyekkel szoros gazdasági-történelmi-társadalmi-kulturális kapcsolatok kötnek össze minket. A gazdasági válság miatt megváltozott fogyasztói szokások, a közeli úti célok előnyben részesítése miatt még jobban felértékelődik ezen országok jelentősége. Szerbia egyike azon piacoknak, amelyekre a Magyar Turizmus Zrt. – a válságra választ adó stratégiájának megfelelően – még nagyobb figyelmet fordít. A Malév új belgrádi járatnyitása éppen ezért nagyban segíti azon törekvésünket, amely a szerb beutazások ösztönzésére irányul.”

A Malév járatain főként a régióból Észak és Nyugat-Európába utazók érdeklődésére számít. Számos szerb állampolgár utazik rendszeresen Németországba, Svájcba és Olaszországba, mely országok több nagyvárosába a Malév napi rendszerességgel, a belgrádi járathoz időben kényelmesen csatlakozó járatokat kínál. A fentieken túl a két szomszédos ország közötti meglehetősen intenzív politikai, kulturális, etnikai és egyéb kétoldalú kapcsolatoknak köszönhetően, a „business céllal” Magyarországra látogatók is üzleti potenciált jelenthetnek a Malév számára. A légitársaság a nyári időszakban várható megnövekedő üzleti utasforgalomra számítva tervezi, hogy napi egyről tovább növeli járatai számát. A Malév 1992-ben még a délszláv háború kirobbanása miatt felfüggesztette üzemelését Belgrádba, mely a Malév hálózatának egyik legfontosabb városa volt.

Menetrend:

Járatszám Útvonal Indulás Érkezés Napok
MA460 BUD-BEG 13.15 14.15 Minden nap
MA461 BEG-BUD 14.55 16.05 Minden nap

A Magyar Turizmus Zrt. szerbiai akcióiról

A Magyar Turizmus Zrt. már eddig is számos akcióval csábította a szerb utazókat hazánkba. A Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága az ünnepélyes járatnyitásra 100 db, angol nyelvű Pécs2010 c. kiadványt biztosít. Az RMI továbbá vonzó 2+2 éjszakás Budapest-Pécs csomagajánlatokat alakított ki, a Malévvel érkezők számára, amelyhez transzfert is biztosítanak. Az ajánlatokra az MT Zrt. szórólapon is felhívja az érdeklődők figyelmét. Az MT Zrt. Dél-Alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának szervezésében, októberben a dél-alföldi régió turisztikai kínálata kétnapos road-show keretében mutatkozott be Szerbiában a szerb utazási irodák és a média képviselőinek. A Zrt. a régió bemutatására több alkalommal szervezett tanulmányutat szerb újságíróknak, a nagyközönség pedig vásárokon is megismerhette a régió és hazánk turisztikai kínálatát. A szerb utazók továbbá az MT Zrt. új, „Karnyújtásnyira a Dél-Alföld” című szerb nyelvű kiadványából is tájékozódhatnak.

A szerb piac jelentőségét a statisztikai adatok is alátámasztják. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2008-ban csaknem 35 ezer szerb vendég szállt meg kereskedelmi szálláshelyeinken, akik több mint 70 ezer éjszakát töltöttek el. 2009 első háromnegyedévében a szerb piac 41 ezer vendégéjszakát generált, ami összességében csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az év elejét jellemző negatív tendencia szeptemberben megfordult: ekkor már 18,9%-os növekedést tapasztalhattunk. A szerb beutazó forgalomnak további lendületet adhat a Nyugat-Balkán december 19-től életbe lépő vízummentessége.


Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.