Újra Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren

Ünnepélyes körülmények között nyitotta meg november 10-én Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárt pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A december 31-éig látogatható vásárt Európa tíz legszebb vására között tartják számon, ahol gazdag gasztronómiai kínálattal, zsűrizett kézműves és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várják a látogatókat.

A vásár előkészítése hónapokkal ezelőtt megkezdődött, a tavalyi sikeren felbuzdulva idén kétszer annyian jelentkeztek, és a szigorú szakmai zsűri 120 kézművesnek adott engedélyt a részvételre. Szabó Kata, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke szerint a téren a 20 szakmát képviselő szövetség tagjai több mint 50 ajándékot ajánlanak fel karitatív célra.

Az ajándéknak szánt kézművestárgyakat maguk a kézművesek árulják, és szívesen mutatják azt is be, hogyan készülnek a termékek.

A hagyományokhoz híven idén is több karitatív szerepel a meghívottak között, ők folyamatosan bemutatkoznak a vásár karitatív faházában. Folytatják a tavalyi sikeres adventi naptár akciót.

Az ötven felkínált ajándék segíthet a rászorulókon. A tárgyak a hütte üvegfakén jelennek majd meg egy adventi naptár 24 ablakaként. Minden nap kinyílik egy ablak, ahol láthatóak majd a felajánlott ajándékok, és ezekre lehet licitálni. A befolyt teljes összeget az aznapra kiválasztott civil, vagy karitatív szervezetek kapják.

Lesz Luca-napi műsor, a finn mikulás is ellátogat december 6-án a vásárba. Nívós programok várják a látogatókat, 160 programon szórakozhatnak az idelátogatók, a színpadon lesznek népzenei, jazz alternatív, blues és soul-koncertek.

A szervezők 800 ezer vendégre számítanak. Czinege Tamás, a téren található hütte vendéglátóhely házigazdája szerint a faházban gasztróbemutatókkal és kóstolókkal várják a betérőket, ahol a látványkonyhában a konyhafőnök, rezidens séf Batta Ramon lesz, a kiemelt vendégséf pedig Serényi Zsolt.

A vásáron a 90 négyzetméteres, látványkonyhás bisztro-hütte szakmai koordinátora a Gastro-Hack, feladatuk szerint a hüttében minden nap magas színvonalú gasztronómiai programokat valósítanak meg. És újdonságként terveznek egy sajtóasztalt is.

Érdekesség, hogy a hütte látványkonyhájában keddenként elkészítik azt az ételt, amelyet a vásár weboldalán megjelentetnek, és az a téren a többi ételkínálat között is mindenhol megjelenik. Lesz liba-, töltött káposzta, vad- és halétel hét, nem maradnak el a böjti étkek sem és bemutatják a hanuka ízeit is.

Az árusoknál a hagyományos kürtöskalács, lepény és sült gesztenye mellett a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható.

A vásárból nem hiányozhat a forralt bor, ebben is lesz újítás, nemcsak a hütte, hanem a téren található összes vendéglátóegység minőségi forralt bor alapanyaggal készül, amelyeket neves borászok szállítanak.

A gyerekek december elején péntektől vasárnapig, majd hétköznap délelőtt és délután is kézműves játszóházban sajátíthatják el a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit a fűtött faházban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét az ünnepélyes gyertyagyújtáson kívül, nyitott műhely keretében avatják be egy-egy mesterség kulisszatitkaiba a látogatókat.

A Gerbeaud-ház falán fényfestés is lesz, minden nap délután 17 órától a zárásig csodálhatjuk a fényeket egy pohár forralt bor mellett.

Az adventi hangulat idén a Vörösmarty térről – a Váci utcán átsétálva – elér a Fővám térre is! A Szabadság híd pesti oldalán családias hangulatú karácsonyi vásár hívja a látogatókat november 17 és december 24 között.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.