Újra összeült a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal

Az okosváros-koncepció állt a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal október 20-i ülésének középpontjában, az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont rendezvényterében.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) kezdeményezése, hogy bevonja a Kerekasztal munkájába a turisztikailag kiemelt kerületeket megvalósult, így azok sorra adnak helyszínt a grémium összejöveteleinek.

Óbudán, a Fő téren létrehozott, vadonatúj rendezvényhelyszínen Bús Balázs polgármester köszöntötte a résztvevőket. Budapest III. kerületének polgármestere, mintegy megelőlegezve a szakmai előadásokat, arról beszélt, hogy Óbuda kulturális és gasztronómiai kínálatával vált a főváros egyik kiemelkedően vonzó területévé, mégpedig úgy, hogy a fejlesztési elképzelések kialakításába bevonták a lakosságot és a civil szervezeteket is.

Ehhez az elképzeléshez illeszkedtek az előadások, amelyeknek közös üzenete az volt, hogy a „smart city” fogalma nem egyszerűen csak technológiai, vagy informatikai fejlesztéseket jelent, hanem, legalább ennyire hangsúlyosan közösségépítést is.



A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén az alábbi témákban hangzottak el prezentációk:

- Kobrizsa Ádámtól, a Mindspace Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől, a Smart City Budapest kezdeményezés elindítójától; Budapest, a jövő okos városa.

- Virág Benedektől, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől a Közösségben rejlő erő – „smart city” tapasztalatok Óbudán előadás.

- Puczkó Lászlótól, a Liget projekt turisztikai szakértőjétől; Státusz a Liget projekt előrehaladásáról, a Liget projekt smart megoldásai, az UNESCO Creative Cities hálózati tagság következményei és feladatai című előadás..

- Szemerey Samutól, a Design Terminál szakmai tanácsadójától Kreatív városfejlesztés, inkubáció és idegenforgalom. Kit vonz egy innovatív város?

- Strang Tamástól, a BKK citylogisztikai szakterületének vezetőjétől: E-Mobilitás a Fővárosban. Antal Attilától a Budapesti Utcák Menedzsmentjének ügyvezetőjétől: BUM okos séták.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében kiemelte a Budapest Olimpiai Pályázatával összefüggésben, egy év leforgása alatt városmarketingre szánt 5,7 milliárd forint kormányzati forrást, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség használhat fel.

Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője az ülésen elmondta, hogy a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szeretne egy „turisztikai szakmai pillanatfelvételt” készíteni, és ehhez készített egy felmérő kérdőívet. Az ügyvezető asszony felkérte a tagokat, hogy ezt kitöltve juttassák el a BFTK-hoz a felvetéseiket, témáikat. Bán Teodóra hozzátette: A felmérés célja egy „Mit üzen a szakma?” típusú gyorsjelentés összeállítása, aminek eredményét az utolsó idei Kerekasztalon szeretné a BFTK a tagokkal megismertetni illetve más fórumok, döntéshozók felé továbbítani, és természetesen a szakmai közvélemény számára is publikálni.

A Kerekasztal Pap Mária, a BFTK turisztikai divízióvezetőjének felterjesztése alapján, egyhangú szavazással tagjainak sorába fogadta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.