Újrahasznosítható műanyagok cukorból

A Birminghami Egyetem és a Duke Egyetem kutatói fenntartható nyersanyagokból hoztak létre egy új, a közönséges műanyagok kiváltására alkalmas polimercsaládot.

A tudósok petrolkémiai származékok helyett egész konkrétan cukoralapú kiindulási anyagokat vettek igénybe a plasztikmásolatok előállításához. Míg az egyik új, környezetbarát alternatíva rugalmas, mint a gumi, a másik – csak úgy, mint a legtöbb kereskedelmi műanyag – szívós, de könnyedén alakítható.

A kutatók a „zöld” polimerek építőelemeként izoididot és izomannidot használtak fel. Ezek a vegyületek cukoralkoholokból készülnek, és merev atomgyűrűk alkotják őket.

A tervezés során a szakemberek azt tapasztalták, hogy az izoidid alapú polimer a szokásos műanyagokéhoz hasonló merevséget és alakíthatóságot mutat, a teherbírása pedig vetekszik a kiváló minőségű, gépészetben használt műanyagokéval (pl. Nylon 6). Mint kiderült, ugyan az izoidid az izomannid csak kettő kötés térbeli orientációjában különbözik egymástól, az utóbbi anyag rendkívül rugalmas, és deformáció után visszanyeri az alakját.

A két polimer kiemelkedő erényei közé tartozik, hogy remek mechanikai tulajdonságaikat a műanyagok mechanikus újrahasznosításának szokásos útját jelentő porítást és a hőkezelést követően is megőrzik.

Jóllehet, az új, ökobarát polimerek legyártásának költségeit még mindenképpen lejjebb kell szorítani, illetve az anyagok lehetséges környezeti hatásait még tüzetesebben is tanulmányozni kell, elképzelhető, hogy hosszú távon ezek a plasztikpótlékok akár a környezetben bajosan lebomló, petrolkémiai eredetű műanyagok helyettesítésére is alkalmasak lesznek.

A projektben résztvevő tudományos intézmények egy közös szabadalmi kérelmet már benyújtottak a találmányukra, és most olyan ipari partnerek után kutatnak, akik esetlegesen nyitottak lennének a technológiára.

Forrás: Store Insider


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?