Ünnepi díszbe öltözött Bécs

Már a hivatalos megnyitó előtt megrohamozták az érdeklődők a Christkindlmarktot, a Bécsi Városháza előtti mesevilágot. Az osztrák főváros legnépszerűbb karácsonyi rendezvénye Bécsi Karácsonyi Álom néven újult meg. Idén összesen 19 karácsonyi vásárban tankolhatnak ünnepi hangulatot a műfaj szerelmesei.

A 2016-os szezonban valamivel kevesebb vásárral és standdal várja ugyan a karácsonyi hangulatra vágyókat az osztrák főváros, most azonban annak is érdemes újra célba vennie a Városháza előtt elterülő Christkindlmarktot, aki már többször járt itt. Idén ugyanis új üzemeltője lett a vásárnak és meg is újult.

A régi-új Christkindlmarkt

A standoknál nemcsak új árusokkal találkozhatnak a látogatók, de rengeteg kézműves termékkel is, idén ugyanis a minőségi kínálatra helyezik a hangsúlyt. Ennél is nagyobb változáson esett át az évente mintegy egymillió látogatót vonzó vásár körüli mesevilág, a Bécsi Karácsonyi Álom. A Rathauspark közepén ugyanis egy 4.500 négyzetméteres korcsolyapálya várja azokat, akiknek a karácsonyi hangulathoz a korizás is hozzátartozik. A látogatók 10 és 21 óra között róhatják a köreiket a jégen, miközben a levegőt karácsonyi dallamok és a szomszédos vásárból származó puncs, vanília és fahéj illata lengi be. Nem kell csüggedniük a kezdőknek sem: ők hétköznap 10 és 16 óra között egy külön pályán tanulhatják meg a jégen siklás művészetét. Az 550 négyzetméteres pálya esténként és hétvégente curling-pályává avanzsál, amelyet online lehet előre lefoglalni.

A karácsonyi képeskönyvek hangulatát idéző mesevilágért csupán a park északi részébe kell elsétálniuk az érdeklődőknek, ahol olyan új attrakciók várnak felfedezésre mint a hókirálynő palotája, egy történelmi körhinta vagy egy rénszarvasszánnak álcázott kisvonat. 

Szintén megtalálja a számítását, aki a hagyományos elemek miatt keresi fel a vásárt. Idén sem hiányozhat az egyházközség óriási adventi koszorúja, az életnagyságú betlehem vagy a vásár karácsonyfájánál pontban este nyolckor koncertező toronyzenészek. A Bécsi Városháza dísztermében hétvégente a világ legkülönbözőbb tájairól érkező kórusok adventi, karácsonyi és népdalait hallgathatják meg az érdeklődők, a gyerekek pedig a Volkshalléban írhatnak levelet a Jézuskának vagy díszíthetnek mézeskalácsot.

A Christkindlmarkton túl

Az osztrák fővárosban ezen kívül tíz kerületben még tizennyolc karácsonyi vásár várja a látogatókat, amelyek között egyaránt akad meghitt, elegáns, romantikus, környezettudatos és főként a fiatalok körében népszerű. A karácsonyi vásárok pontos listája ide kattintva található.

Ötöt egy csapásra

A legegyszerűbb tömegközlekedési eszközökkel megközelíteni a helyszíneket, de aki szeret gyalogolni, és van egy kis ideje, az egy hosszú sétával mindjárt öt vásárt is megnézhet. A bécsi gyalogostérképen 2-sel jelölt útvonal a város északi részéről, a Kutschermarkttól indul, és első állomása az egykori egyetemi campus, az Altes AKH, amelynek meghitt karácsonyi faluja főleg a bécsiek körében népszerű. A séta a Lange Gassén folytatódik a Sankt-Ulrichs-Platz felé, ahonnan csak egy ugrás a Christkindlmarkt a Bécsi Városháza előtt. Aki inkább elkerülné a tömeget, az a Sankt-Ulrichs-Platzról egyenesen továbbsétálhat a spittelbergi karácsonyi vásárhoz, amely girbegurba utcácskáival az egyik legromantikusabb vására Bécsnek. A karácsonyi séta következő állomása a Stiftgasse, ahonnan csak egy ugrás a MuseumsQuartier udvara, ahol jégkunyhókkal, jó zenével és fényinstallációkkal várják a puncs- és mézeskalács illat elől menekülőket. Innen a Mariahilfer Straßén vezet tovább az útvonal, ahol hagyományosan a Mariahilf Templom előtt szokták felállítani a karácsonyi vásárt. Aki bírja, az még végigbóklászhat a Naschmarkton, ahol a legkülönbözőbb karácsonyi specialitásokból meríthet erőt, hogy végül a Schleifmühlgassén fejezze be a maratoni sétát, amely kilépve is mintegy két órát vesz igénybe. De érdemesebb rászánni az időt, és lassabbra venni a tempót.

Advent a természetben

A Lainzer Tiergarten a jó választás annak, aki advent idején is inkább a természetbe vágyik. Az osztrák főváros 13. kerületében található természetvédelmi terület egész évben kedvelt kirándulócélpontja a bécsi családoknak, advent idején pedig életnagyságú betlehemmel, forró italokat és szendvicseket kínáló hüttével és dámvadat valamint muflonokat rejtő látványkifutóval kedveskednek a látogatóknak. Ráadásul az ünnepek alatt, vagyis karácsonytól egészen január 8-ig az egész területet megnyitják a kirándulók előtt, hogy mindenki szabadon dolgozhassa le az ünnepek alatt felszedett pluszkilókat.

Szintén a titkos tippekhez tartozik a Blumengärten Hirschstetten karácsonyi kiállítása és vására. A városi kertészet kellemesen meleg üvegházaiban megrendezett kiállítás mottója idén a "Mennyei karácsony", ennek megfelelően az égi jelenségek és díszek – hullócsillagok, felhők és angyalok – állnak a középpontban. A kertészet két karácsonyi vásárral is várja a látogatókat, az egyiken a biotermékeké és regionális finomságoké a főszerep, a másik kínálatában hagyományos karácsonyi csecsebecsék – gyertyák, fenyődíszek, fajátékok – is megtalálhatók.

Az igazán elkötelezetteknek

Azoknak, akik karácsony alkalmából sem akarnak szakítani a környezettudatossággal, a Bécsi Köztisztasági Vállalat, az MA 48 zsibvására, az MA48-Tandler a tuti lelőhely. Itt minden darabnak története van, legyen szó kisbútorról, játékról, műszaki cikkről vagy ruhaneműről. Itt értékesítik ugyanis azokat a használt, de még jó állapotban lévő dolgokat, amelyeket valaki már kiselejtezett, és a szeméttelepen külön erre a célra fenntartott helyen adott le. Szintén ide kerülnek azok a buszon, villamoson, metrón stb. talált tárgyak, amelyekért sosem jelentkezett a gazdája. A különleges boltnak természetesen van adventi vására is, ahol karácsonyi kellékek – műfenyők, terítők, zenei cd-k, karácsonyfadíszek, ünnepi edények – között válogathatnak a környezettudatos érdeklődők. Számukra egyébként az is magától értetődő, hogy az ajándékokat nem díszes papírba csomagolják, hanem a Wiener Weihnachtssack-ba (karácsonyi zsákba), amely évről-évre újra felhasználható. Az MA48-Tandler bevételével pedig olyan szociális projekteket támogatnak mint a Gruft hajléktalanszálló, a menekültek beilleszkedését segítő Integrationshaus vagy Bécs új állatmenhelye, a TierQuarTier. A különleges régiségbolt Bécs 5. kerületében, a Siebenbrunnenfeldgasse 3. szám alatt található és szerdától szombatig, 10 és 18 óra között van nyitva.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.