UNWTO: továbbra is mélyen szint alatt 2021 turizmusa

Megjelent az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO részletes elemzése a tavalyi év harmadik negyedévének globális vendégforgalmi adatairól.

Az UNWTO World Tourism Barometer rendszeresen figyelemmel kíséri a rövid távú turisztikai trendeket, hogy a globális turizmusban érdekelt feleket naprakész elemzésekkel láthassa el a nemzetközi turizmusról. A jelentés évente négyszer jelenik meg, és tartalmazza a turisztikai desztinációk (beutazó turizmus) és a küldőterületek (kiutazó turizmus) legfrissebb adatainak elemzését. A Barométer az UNWTO Turisztikai Szakértői Testületének felmérésén alapuló bizalmi indexet is tartalmazza, amely a nemzetközi turizmus közelmúltbeli teljesítményét és rövid távú kilátásait értékeli.

2021 január-szeptemberében a nemzetközi turisták száma világszerte 20 %- kal volt csak alacsonyabb, mint 2020 azonos időszakában, de még így is 76%- kal marad el a 2019-es szinttől. A gyenge első félév után a nemzetközi turizmus fellendült az északi féltekén a nyári szezonban.

A fellendülés továbbra is törékeny

2021 gyenge első fele után a nemzetközi turizmus mérsékelten fellendült az északi féltekén a nyári szezonban, ami az év harmadik negyedévének eredményeit különösen Európában javította. A nemzetközi turistaérkezések száma 58 %-kal nőtt 2021 júliusa-szeptemberében 2020 azonos időszakához képest, azonban 64 %-kal a 2019-es szint alatt maradt. 2021 augusztusában és szeptemberében a turistaérkezések száma 63%-kal volt kevesebb a rekordévhez képest, ami a legjobb havi eredmény a világjárvány kezdete óta. A kereslet 2021 harmadik negyedévében bekövetkezett növekedését sok úti célban az utasok megemelkedett bizalma, az oltási programok előrehaladása és a beutazási korlátozások enyhülése okozta.

Európa a legvidámabb barakk

Régiók szerint Európa érte el a legjobb relatív teljesítményt 2021 harmadik negyedévében azzal, hogy a nemzetközi turistaérkezések "csak" 53%-kal maradtak el a 2019-es szinthez képest. Az amerikai kontinensen 2021 január-szeptemberében volt a legerősebb a beutazás: a nemzetközi turistaérkezések száma 1%-kal nőtt 2020-hoz képest, de még mindig 65%-kal elmarad a 2019-es szinttől. A legerősebb eredményeket a Karib-térség érte el, ahol az érkezések száma 55%-kal nőtt 2020 azonos időszakához képest, bár még mindig 38%-kal elmarad 2019-től. Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe 2021 harmadik negyedévében még mindig 95%-kal kevesebben érkeztek a 2019-es volumenhez képest, mivel sok úti cél továbbra is zárva maradt a nem alapvető fontosságú utazások előtt. Afrikában 74%-os, a Közel-Keleten pedig 81%-os csökkenést regisztráltak az utolsó békeévhez képest. A nagyobb desztinációk közül a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Horvátország (-19%), Mexikó (-20%) és Törökország (-35%) érte el a legjobb eredményt 2021 harmadik negyedévében.

Az árak emelkedése is belejátszott a bevételek bővülésébe

A nemzetközi idegenforgalmi bevételekre vonatkozó adatok hasonló javulást mutatnak 2021 harmadik negyedévében: Mexikóban ugyanazt a bevételt könyvelték el, mint 2019-ben, míg Törökországban (-20%), Franciaországban (-27%) és Németországban (-37%) 40 százalék alatti csökkenést könyvelhettek el 2019 azonos időszakához képest, ami jó eredménynek számít. A kiutazások terén is mérsékelten jobbak voltak az eredmények: Franciaország és Németország csak 28%, illetve 33%-os visszaesésről számolt be a nemzetközi turisztikai kiadások terén a tavalyi év harmadik negyedévében 2019 azonos időszakához képest. Az egy utazásra jutó turisztikai kiadások jelentősen megnövekedtek a tetemes megtakarításoknak és a lezárások miatt feltorlódott utazásoknak köszönhetően. Az egy érkezésre jutó nemzetközi turisztikai bevétel a 2019-es átlagos 1000 USD-ról 2020-ra 1300 USD-ra emelkedett, 2021-ben pedig meghaladhatja az 1500 USD-t. A magasabb kiadások a hosszabb tartózkodásból, valamint a közlekedési és szállásárak emelkedéséből is adódnak.

2021-es prognózis: hasonló csökkenés mint tavaly

Az év harmadik negyedévében tapasztalt javulás ellenére a fellendülés üteme továbbra is lassú és egyenetlen a világ különböző régióiban a különböző fokú mobilitási korlátozások, az eltérő oltási arányok és az utazók megcsappant bizalma miatt. Mindezek és az új Covid-19 törzsek megjelenése továbbra is hatással lehetnek az amúgy is lassú és törékeny felépülésre. Az UNWTO legfrissebb adatai szerint a nemzetközi turisták száma 2021-ben várhatóan 70-75%-kal a 2019-es szint alatt marad, ami hasonló csökkenést jelent, mint 2020-ban. A nemzetközi turizmusból származó exportbevételek 2021-ben elérhetik a 700-800 milliárd USD-t, ami kis előrelépés 2020-hoz képest, de kevesebb, mint a fele a 2019-ben regisztrált 1,7 billió USD-nak. A turizmus közvetlen gazdasági hozzájárulását 2021-ben 1,9 billió USD-ra becsülik (a turizmus közvetlen bruttó hazai termékében mérve), ami jóval elmarad a pandémia előtti 3,5 billió USD értéktől. Az UMWTO hangsúlyozza, hogy a nemzetközi turizmus biztonságos újraindítása továbbra is nagymértékben függ az országok közötti összehangolt válaszlépésektől az utazási korlátozások, az egészségügyi és higiéniai protokollok, valamint a fogyasztói bizalom helyreállítását segítő hatékony kommunikáció terén.


Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.
Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy

Van, aki forrón szereti - de Borneón a hőség minden határon túlmegy 

Nincs rá jobb szó, dögletes meleg van Borneón – de túl lehet lendülni rajta.
A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak

A város, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni - Stuttgart, nem csak focirajongóknak 

Stuttgart az itt megrendezendő öt izgalmas mérkőzésen túl is tartogat számos látnivalót és izgalmas programot.
Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken

Elegük van a turistákból a helyieknek a Kanári-szigeteken 

A Kanári-szigetek lakosai tiltakozásokat és sztrájkokat terveznek a túlturizmus elleni védekezés érdekében.
Ezek a színes programok várnak Opatijában

Ezek a színes programok várnak Opatijában  

Izgalmas programok, zenei fesztiválok és koncertek.
Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel!

Ezért ne utazzon senki jogosulatlan utazásszervezővel! 

Az engedély nélküli utazásszervezőkkel való utazás veszélyeire figyelmeztet a MUISZ.
Elindult a Mezopotámia Expressz

Elindult a Mezopotámia Expressz 

Az új vasútvonallal felfedezhetjük Törökország kultúrális kincseit.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.