Uralkodók nyomában a Duna mentén

A Duna mentén megbúvó császári és királyi történelmi emlékeket egyetlen, három országon áthúzódó útvonalra fűzte fel az a nemzetközi munkacsoport, amelynek meghívására néhány újságíró megismerhette az együttműködésben résztvevő németországi városokat, Regensburgot és Passaut.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A „Die Donau – Strasse der Kaiser und Könige” nemzetközi munkacsoportban öt Duna menti város: Regensburg, Passau, Linz, Bécs és Budapest 10 turisztikai szervezete, hajós és turisztikai vállalkozása dolgozik együtt, hogy népszerűsítsék az útvonalat, amelyen Marcus Aureliustól Barbarossa Frigyesen át, a Habsburgok koráig találhatók az uralkodókhoz kapcsolódó történelmi emlékek. Nem véletlenül gazdag történelmi látnivalókban a Duna vonala, hiszen a szárazföldi közlekedés kényelmetlensége miatt évszázadok, sőt évezredek óta a koronás fők és udvartartásuk kedvelt utazási formája volt a dunai hajózás.

Manapság persze számos lehetőség közül választhatnak az ide utazók: a hajózás mellett autópálya, vasútvonal és kerékpárút is rendelkezésre áll a terület felfedezéséhez. 2010-ben alakították ki a Donausteig bakancsos túraútvonalat, amelyen a Passau és Grein közötti 450 kilométeres szakaszt barangolhatják be azok, akik valóban testközelből kíváncsiak a régióra. A túraútvonal a tervek szerint hamarosan tovább bővül.

A munkacsoport tagjai azt tűzték ki célul, hogy felhívják a figyelmet az uralkodók által évszázadok óta használt útvonalra, az itt felfedezhető kulturális emlékekre, és ezekre alapozva olyan turisztikai terméket hozzanak létre, amely számos turistát vonz a Duna vidékére. Nincs nehéz dolguk, hiszen egymást követik itt az UNESCO által kulturális világörökségnek nyilvánított városok, mint Regensburg, Wachau vagy Bécs, a kulturális világörökségi helyszínek Salzburgban, Hallstattban és Krumauban, vagy a Duna mentén húzódó római limes, amelynek UNESCO világörökséggé nyilvánítása előkészítés alatt áll.
A kooperáció jelenleg még szerény, 20 000 eurós éves büdzséből gazdálkodik, amelyet a tagok adnak össze. A munkát jelenleg a linzi turisztikai hivatal koordinálja. Az útvonal népszerűsítésére megjelentettek egy kétnyelvű (német-magyar) brosúrát, amelyben minden lényeges információ megtalálható az útvonalról és az együttműködésben részt vevő tagokról. Elkészült a teljes dunai útvonalat bemutató térkép is, amelyen az egyes korokhoz kapcsolódó látnivalókat is megtalálhatják az érdeklődők. A közelmúltban teljesen megújult a www.strassederkaiserundkoenige.com weboldal is, ahol interaktív térkép segíti az eligazodást az egyes korszakok látnivalói és fogadóterületek között.

Csillogó kristályok és boldogító szegénység

A munkacsoport által szervezett utazás során az útvonal kiinduló pontját, Regensburgot, majd a német-osztrák határvárost, Passaut mutatták be a résztvevőknek. Budapestről kényelmes vonatozást követően szálltunk fel Regensburg egyik legújabb büszkeségére, a 2011 novemberében elkészült „Kristallkönigin” nevet viselő hajóra, amelynek különlegessége, hogy belül több mint 1,5 millió darab Swarowski-kristály ékesíti.

Csak a csillárokban 200 000 darab lassan forgó kristály hoz létre különleges fényjátékot. A hajó napi három sétajáratot tesz a Dunán az I. Ludwig által építtetett Walhallához, amelynek oszlopos épületében a nagy német gondolkodók, irodalmárok, művészek mellszobrai láthatók. A hajó enteriőrje azonban annyira ámulatba ejtő, hogy alig tudtunk a Duna-part vadregényes szépségére koncentrálni tőle.

Pedig a parton is akad bőven látnivaló. A 2000 éves Regensburgot a rómaiak alapították, a Dunának köszönhetően jelentős kereskedővárossá vált. A 12. században Köln után a második legnagyobb bajor település volt. Pár évszázaddal később az újabb kereskedelmi központok megjelenésével szegénység köszöntött a városra, amely tulajdonképpen ennek köszönheti, hogy felkerült az UNESCO listájára: mivel az újjáépítésre nem volt pénz, szinte minden épület eredeti formájában maradt fent. A város ikonikus kőhídja tövében található egykori sóházban modern látogatóközpontot alakítottak ki. Az emeletes épületben az érdeklődők mindent megtudhatnak a város történelméről és legendáiról izgalmas, interaktív formában.

 

Látogatóban Thurn und Taxis hercegnőnél

Különleges látnivaló az óvárosban a római korból fennmaradt Porta Regina és a Szent Péter katedrális. A legizgalmasabb élményt azonban valószínűleg a Fürst Thurn und Taxis múzeum nyújtja. A Szent Emmeram kolostor épületegyüttesét a 19. században egészítették ki azzal a déli szárnnyal, amely a Thurn und Taxis hercegi család rezidenciája lett, és amellyel az épület ma is Európa egyik legnagyobb lakott kastélyának számít. Regensburg és a hercegi család 250 éves története a mai napig összefonódik. Különös intimitást ad a látogatásnak, hogy az épület nagyközönség előtt nyitott terei, az impozáns márványfolyosó, a neorokokó bálterem, a különböző szalonok, a trónterem és a ház kápolna mellett az egyik teremben például Glória hercegnő fiának, Albert Thurn und Taxis-nak a különböző autóversenyeken szerzett kupáit is láthatjuk, az utolsó szobában pedig a hercegi család ma is élő tagjai néznek vissza a vendégekre öt hatalmas képernyőről.

Ahol a kék, a zöld és fekete folyó találkozik

Az utazás második felében a három folyó összefolyásánál fekvő Passauval ismerkedtünk meg. A városba látogatók számára kihagyhatatlan az a hajókirándulás, amely egy kört ír le a kék Duna, a zöld Inn és a fekete Ilz folyón. A hajóról lenyűgöző képet ad a település a Szent István Dóm három tornyával, a partra néző barokk Tanácsházával, az Innstadtban magasodó „Maria Hilf” zarándoktemplommal, de innen figyelhető meg legjobban az a modern szállodaépület is, ami egy hanyatt fekvő embert formáz. Utóbbi főként a kerékpáros turisták kedvelt szálláshelye, tudtuk meg.

A sétahajók kikötőjéhez közel található a város Üvegmúzeuma, amelyben a 30 000 kiállított európai üvegtárgy az üveg történetének közel 300 évét mutatja be. A tárlat darabjai között sok olyan is található, amelyet ma már, ha akarnának, sem tudnának reprodukálni, mert a fújás technikája az iparosodással elveszett.

Különleges hangulatot adnak a városnak a zegzugos sikátorok, kis utcácskák, amelyek keresztül-kasul behálózzák Passaut. Nem ritka, hogy egy-egy utca néhány méter után lépcsősorrá vált, alagútszerű boltívben végződik, vagy hirtelen egy lakóház udvarán halad keresztül. Egyik ilyen szélesebb macskaköves utca a művészetek utcája, amelyet kis galériák öveznek, a házak között, a magasban képzőművészeti installációkat láthatnak az erre járók. Az utca képe folyamatosan változik, ott jártunkkor az utcakövek a folyók ihlette színekkel voltak megfestve.

A középkorban épült Passau több tűzvészt is elszenvedett, szinte az egész város porráégett 1662-ben, amelyet követően olasz építészmesterek és művészek barokk stílusban építették újra. 2012-ben ennek a jubileumát ünnepli a „350 éves barokk város”, Passau. Az ünnepi évben számos izgalmas programmal készülnek. Ezek közül az egyik nagyon sikeres, de témája miatt rövid életű kiállítás a Püspöki Rezidenciában rendezett barokk virágkiállítás volt, amelyen a növényeknek köszönhetően újra életre keltek a korabeli kertészeti eszközök, kaspók, cserepek és kerti bútorok.

Habár ez a tárlat már nem látható, az idei évben mindenképpen érdemes felkeresnie Passaut annak, aki szeretné átélni a barokk hangulatot: az év végéig minden hónapban számtalan tematikus koncertet, kiállítást, színházi előadást tartanak. Az ünnepi év csúcspontja az augusztus 31. és szeptember 2. között megrendezésre kerülő „Passau PArockt” barokk fesztivál, amelynek idején az óvárosba látogatók valóban úgy érezhetik majd, mintha a barokk korba csöppentek volna.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.