Utazást a hipermarketből

Új helyen próbálja elérni az utazókat a Wizz Air és a VistaDirekt: a hipermarketekben. A külföldi tapasztalatok és az első eredmények biztatóak.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

„Beleborzongtam, amikor észrevettem, hogy a Tescóban repülőjegyet lehet venni a dohánypultnál” – mondta egy ismerősöm, aki egyébként nap mint nap az Amadeus helyfoglaló rendszerrel dolgozik. Onnan nézve talán elképesztő a jelenség, valójában azonban teljesen racionális megfontolás áll mögötte.

„Az volt a célunk, hogy azok számára is megkönnyítsük a repülést, akik sem interneten, sem utazási irodán keresztül nem tudnak foglalni. Úgy gondoltuk, olyan helyen kell megjelennünk, ahol sok ember megfordul” – magyarázza Kázmér Natasa, a légitársaság kommunikációs igazgatója. Mint Gyerő Krisztina ügyvezető igazgató elmondta, hasonló volt a VistaDirekt célja is: új fogyasztói réteget bevonni az utazók közé egyrészt azzal, hogy azt kommunikálják, hogy az utazás ma már nem luxus, másrészt azzal, hogy a lehető legegyszerűbbé teszik a foglalást.

Az igény szerencsésen találkozott a magát innovatív vállalatként pozicionáló Tescóéval, amely úgy próbál új vevőket csalogatni áruházaiba, hogy folyamatosan bővíti szolgáltatási palettáját. „A vásárlók viszszajelzései alapján jó döntés volt az eddig két elemből – benzinkút és pénzügyi szolgáltatások – álló kínálatot négytagúra bővíteni. Ráadásul abszolút illik az imázsunkhoz a fapados modell” – magyarázta Danks Emese, a Tesco Global Áruházak Rt. prigazgatója. Az együttműködés kétségtelenül előnyös a partnereknek is, mert az ország 58 Tesco áruházában 2,5 millió ember fordul meg hetente. Ráadásul a számuk növekedni is fog, hiszen a lánc az idén 25 új áruház nyitását tervezi. Ehhez jön még az, amivel a Tesco támogatni tudja a cégek marketingjét: a VistaDirekt három-négy ajánlata rendszeresen szerepel a Tesco honlapján, szórólapjain és újságjában, emellett az áruházakban is óriásplakátok és citylightok hívják fel a figyelmet a szolgáltatásra.

Külön márka a csoportban

A Vista egy éve a dél-tiroli Falkensteiner csoporttal közösen 50-50 százalékos tulajdonrészszel alapította meg a VistaDirektet. A személyes kapcsolatokon keresztül létrejött üzlet megkötése mellett szólt, hogy a Vistának kiválóak a kapcsolatai Magyarországon, a régióban több mint harminc szállodát üzemeltető olasz cégnek pedig jó árualapja van, és jól ismeri a modellt.

Mert a modell elsősorban német nyelvterületen honos. Ausztriában a TUI és a Neckermann után a Hofer diszkontlánc Eurotoursszal közös utazási irodája, a Hofer Reisen a harmadik legnagyobb cég a piacon, még úgy is, hogy csak a katalógusai állnak az üzletekben egy állványon, az utazásszervező az Eurotours. A biztató példa ellenére is felmerültek olyan aggályok, hogy ront a Vista pozicionálásán, ha egy „fapados” céggel egészül ki a csoport. Gyerő Krisztina szerint viszont egészen másról van szó: a Vistánál sokszor előfordult, hogy az olcsóbb útjaikat nem tudták eladni, mert az embereknek eszükbe se jut azokat a drágának tartott Vistánál keresni. „Nem a márkanevet akarjuk erősíteni, ezért is hoztunk létre egy külön céget erre a tevékenységre. Azt kommunikáljuk, hogy a Vista cégcsoport tagja vagyunk” – mondja az ügyvezető igazgató.

Feltétel az egyszerűség

Bármennyire is törekedett a VistaDirekt a foglalás egyszerűsítésére – mivel jogszabály írja elő, hogy csak bejegyzett utazási iroda értékesíthet utakat –, be kellett iktatni egy csavart: a VistaDirekt utazási utalványokat árul. A vásárlás tehát úgy néz ki, hogy az utas a Tescóban lévő irodában kiválasztja a neki tetsző utat, kifizeti, és kap egy utalványt, amelyen van egy kód. Otthonról betelefonál, vagy küld egy e-mailt az utazási irodába a kódjával, és ezzel az övé lesz az út.

A törekvés az egyszerűségre leképeződik a kínálatban is. A Wizz Air adott időpontra fix áron – bruttó 22 990 forint oda-vissza – árul repülőjegyet az összes desztinációjára. A VistaDirekt kínálatában is olyan utak szerepelnek, amelyek a legtöbben keresnek. „A Tesco a magyar átlagember bevásárlóhelye, nekünk az ő igényeikhez kell alkalmazkodnunk” – mondja Gyerő Krisztina. Ezért egyszerre húsz-harminc, alapszolgáltatásokat – utazás, szállás, esetleg félpanzió – tartalmazó ajánlat fut. A számukat nem is fogják növelni, legfeljebb gyakrabban változtatják a kínálatot. A VistaDirekt stratégiájába az is beletartozik, hogy mindig a végső árat mondják, nincs apró betűs vagy csillagos megjegyzés.

Kázmér Natasa forgalmi adatokat ugyan nem árult el, de azt igen, hogy a Wizz Air elégedett eddigi eredményeivel, és további növekedésre számít. Gyerő Krisztina azt hangsúlyozza, hogy „Tavaly októberben későn indultunk, nem sikerült ismertté válnunk, mire jött a karácsonyi bevásárlási láz. Egy teljes év vagy legalább egy teljes főszezon kellene ahhoz, hogy értékelni lehessen az eredményeket. A cél az lenne, hogy egy év alatt tíz-tizenötezer embert utaztassunk.”

A növekedés folytatódik

A Wizz Air az idén promóciókkal teszi még vonzóbbá a kínálatát. Szó lehet arról is, hogy az együttműködést más országokra is kiterjesztik, illetve hogy más hipermarkettel is együttműködnek majd.

A VistaDirekt tervezi, hogy a sármelléki repülőtérről indított utakat is kínál. Az is célja, hogy még jobban leegyszerűsítse a vásárlást. Gyerő Krisztina szerint minden okuk megvan a bizakodásra, hiszen valószínűleg nálunk is népszerű lesz a német–osztrák piacon már bevált szolgáltatás. Sok múlik persze azon, hogyan alakul a gazdaság, de az idő vélhetően az utazási irodáknak dolgozik; Nálunk az emberek 3 százaléka repül, míg nyugaton ez az arány 30 százalék, nálunk 30 százalék utazik külföldre, Ausztriában pedig 70-80 százalék. Az a trend is kedvező, hogy az emberek egy nagy nyaralás helyett ma inkább több rövidebb útra indulnak el. Last minute akciók mindenesetre nincsenek, hiszen a tranzakciónak eleve van átfutási ideje, hét napnál rövidebb időre eleve nem is vesznek fel foglalást.

Nem csak az olcsó kelendő

A Wizz Air repülőjegyei közül a népszerű nyugat-európai célpontok, például London, Párizs, Róma és mellett elutazhatunk Szófiába és Amszterdamba is. A Vista Direkt főleg tavaszszal és ősszel ajánl belföldi utakat, egyébként a szezonnak megfelelő utakat kínál, nyáron például Horvátországot és az olasz tengerpartot, télen osztrák síutakat. Induláskor voltak 9900 forintos belföldi ajánlatok, most már azonban a 40–70 ezer forint közötti utak a legnépszerűbbek. „

'

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét jelentős fennakadások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.
Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja?

Melyik lesz az év ötödik kerékpárútja? 

A pályázat célja, hogy minél több vonzó bringás helyszínt tegyen ismertté.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.