hirdetés
hirdetés

Vajon melyik a legvirágosabb magyar kistelepülés?

Eredményes volt a munka, Tihany az idén az ország legvirágosabb kistelepülése.

hirdetés

Tovább tart az a díjeső, ami az utóbbi két évben Tihany kiérdemelt szépségével, fejlődésével. Mint Tósoki Imre polgármestertől megtudtuk 2016-ban Tihany elnyerte Magyarország legvirágosabb községe címet és továbbjutott az európai versenyre.

Mint Tósoki Imre polgármestertől megtudtuk, a község 2009-ben kapcsolódott be utoljára az országos környezetszépítési versenybe. Akkor belügyminisztériumi különdíjat kaptak. Utána hat éven át távol maradtak az ilyen versenyektől, mert a folyamatosan zajló felújítások, fejlesztések miatt úgy érezték, nem tudnák megmutatni Tihany igazi szépségét.

A Pisky sétányt és a Kálváriát megújító Legenda projekt befejezése, majd a közben kapott elismerések, a 2014-ben elnyert Európai Falumegújítási díj, a 2015-ös közterület fejlesztési nívódíj, az idei Hild-díj alapján úgy gondolták, ismét eljött az idő a versenyzésre.

Az eredményes első forduló után a zsűri szeptemberben látogatott el a településre. Mivel éppen akkor készültek fel az európai falumegújítási díj Tihanyban tartott átadó ünnepségére, a leggyönyörűbb arcát tudta mutatni a falu a környezetszépítési verseny zsűrijének is.

- Annyira meggyőzte őket a látvány és a többi információ, hogy bennünket választottak legszebbnek. És annak ellenére, hogy a kétezer lélekszám alatti települések kategóriájában indultunk, a 2000-10000 lakosú települések kategóriájában hoztak ki bennünket győztesnek. Így a városok versenyét megnyerő Kaposvárral együtt mi képviseljük az országot az európai versenyen jövőre - mondta a polgármester. A hivatalos díjátadó ünnepséget információink szerint november 18-án rendezik.

Fotó:Győrffy Árpád

Tósoki Imre beszélt arról is, hogy az európai versenyre való felkészüléshez szakmai segítséget kapnak a hazai versenyt lebonyolító Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Már november végén összeülnek egy tájépítőkből, városfejlesztőkből, kertészekből álló stábbal, akik tanácsokat adnak önkormányzati dolgozóknak és a település lakóinak, hogy a nemzetközi zsűri jövő nyári érkezéséig hónapról, hónapra mit kell elvégezniük a lehető legjobb eredmény érdekében.

A Virágos Magyarországért verseny szervezőinek oldalán elérhető adatok szerint az idén a 285 nevező fele, 141 település tartozik a 2000 fős lakosságszám alatti kategóriába. Rajtuk kívül 83 ötvenezer fősnél kisebb város, 38 kettőezer fősnél nagyobb falu, 13 ötvenezer fősnél nagyobb város, valamint 9 budapesti kerület nevezett a versenyre.

A balatoni régióból 2004 óta hat település kapott fődíjat. Balatonfüred és Paloznak 2010-ben, Hévíz és Csopak 2012-ben, Siófok és Balatongyörök 2014-ben.

A balatoni települések közül az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén 2011-ben Balatonfüred arany, Paloznak ezüstérmet, 2013-ban Hévíz és Csopak ezüstérmet, 2015-ben Balatongyörök aranyérmet, Siófok ezüstérmet kapott és az utóbbi elnyerte a legszebb főtérért járó különdíjat.

Kép és szöveg: Győrffy Árpád
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!