Valódi fesztiválhangulatot ígér a Fesztivál Tanács

Az augusztusi kormányhatározat értelmében, 2014-től mind a Budapesti Tavaszi, mind az Őszi Fesztivál új működési struktúrában szervezi a munkát, pénzügyileg stabil alapokon, a kormányzat valamint a Főváros együttes és jelentősebb szerepvállalásával, a korábbi büdzsé négyszereséből.

A Tavaszi Fesztivál 2014-ben március 21. és április 6. között kerül megrendezésre. Új cég áll föl, Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma gazdasági társaságaként, amely már a 2015-ös fesztiválokat koordinálja majd nemzeti szinten. Magához, a BTF működési struktúrájához is hozzányúlnak annak érekében, hogy a főváros kulturális értékeit egy magasabb nívóra emelve, nem csak Európában, hanem a keleti piacokon is vonzóvá tegyék a magyar metropoliszt. A munkából a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.)  is jócskán kiveszti a részét, hiszen a fesztiválok teljes külföldi marketing-kommunikácójával a Fesztivál Tanács őket bízza meg. A szakemberek előtt már évek óta ott a feladat: újraértelmezni a kulturális összefogást és csatlakoztatni a kínálatot az európai vérkeringésbe.

A BTF forrásai 2014-ben:

Az állami támogatás mértéke összesen: 1,65 milliárd forint

A BFTK 300 millió forint támogatást kap az EMMI-től, és további 138,6 millió forintot Budapest Főváros Önkormányzatától a decemberi közgyűlési határozat értelmében;

A MÜPA is kap külön erre a célra 950 millió forintot, megfejelve az egyébként 1,4 milliárdos pénzkeretet;

Az MT Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól 200 millió forintot kap a promócióra;

Ugyanekkora összeggel számol a Nemzeti Színház is – EMMI forrásokból.

Csak emlékeztetőül, a 2013-as fesztiválbüdzsé 450 millió forint volt.

Halász János, az EMMI Kultúráért felelős államtitkára bevezetőjében elmondta, a mostani összefogás mérföldkő a kultúra és a turizmus életében. A kormányzat fontos befektetési területként értelmezi és meg is becsüli a kultúrát, ezért is költött már az idei esztendőben is 17 milliárd forintot arra a munkára, amelyben folyamatosak az új lehetőségek és immár átfogó és átgondolt stratégia mentén formálódik. A Fesztivál Tanács egyébként már kétszer ülésezett, a harmadik a BTF értékeléseként, tavasszal várható. A 15 tagú Tanács Operatív testületét Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója vezeti, mint elnök, és tag benne a Bán Teodóra irányítása alatt működő Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ, illetve a MT Zrt. részéről Horváth Gergely vezérigazgató. 

Szentes Tamás, főpolgármester-helyettes is hangsúlyozta a fesztiválok egyre meghatározóbb jelentőségét, a kulturális értékek egyre magasabb színvonalát és egyre szélesebb befogadottságát. Európában a legismertebb rendezvények egyike a Sziget, de a Tavaszi-Őszi Fesztiválok is képesek a turizmusra hasonló vonzerőként jelentkezve, pozitív hatást gyakorolni. E növekedés egyúttal útkeresés is a fesztiválok életében, tette hozzá, és most végre megvalósulni látszik a szinergikus hatás is. A természetes fejlődési ív ezen szakaszában, az új és koordinált fejlesztés formájában új helyszínek, több esemény és több tartalom is bekapcsolható a kínálatba.

Káel Csaba, a fesztiválok koordinációs munkáit is végzi. A MÜPA korábban is motorja volt a kulturális turizmus összefogásának, elég, ha csak azokra a programcsomagokra gondolunk, amelyeket a Turizmus Zrt.-vel együtt dobtak piacra. A korábbi BTH Kulturális Munkacsoportjának valamikori aktív tagjaként, most a BTF erőteljesebb szolgálatába áll az intézmény. Bécs és Prága is szóba került. A vezérigazgató értékelése szerint, az osztrák főváros ma 18-19-szeres előnnyel mutatkozik Európa kulturális térképén a magyarhoz képest. De behozható a lemaradás, hiszem maga a Fesztivál Tanács is a sógorok által már kipróbált modell szerint működik majd itthon. Ahogyan ott is, idehaza is az a cél, hogy a teljes országra kihasson a munka és magas színvonalú előadásokkal lehessünk gazdagabbak országszerte.

A Turizmus Online kérdésére, elhangzott, hogy a fesztiválcsomagban egyelőre nem kapott

Izelítő a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjából

Lee Ritenour – az amerikai smooth jazz nagyágyúja

Philip Glass – A szépség és a szörnyeteg operabemutató

Simon Keenlyside – egyik legkedveltebb angol baritonista

Eötvös Péter – korunk egyik legfoglalkoztatottabb, 70 éves zeneszerzőjének köszöntése

Patricia Kopacsinszkaja – világhírű moldáv hegedűművész

Recirquel – A meztelen bohóc új produkció bemutatója

Robbie Williams duettpartnere, Rufus Wainwright első magyarországi felépése

Matt Bianco – a latin zene és szintipop egyedülálló keverékét játsza majd

Lo’Jo Zenekar – észak-afrikai dallamok autentikus hangszereken, francia előadásban

MozART Group – a komolyzene Monthy Pythonja

Bécsi Filharmonikusok – Zubin Mehta vezetésével

Sebestyén Márta és a Grammy-díjas Deep Forest. 

helyet a Budapesti Karácsonyi Vásár. Arra a felvetésre, hogy az eredetileg a turisztikai szezon széthúzása céljából márciusra szervezett BTF 2015-től miért később kerül megszervezésre, Káel Csaba elmondta, azért, mert a turisztikai fogyasztópiac változásaihoz, a city-break látogatások előretöréséhez kell alkalmazkodni egyrészt, másrészt a keleti nyitással összhangban, együttesen is lehet majd programozni a Tavaszi Fesztivált a Bécsi Ünnepi Hetek és Prágai Tavasz hasonló kulturális előadás-sorozataival. Fontos az időjárási tényező is, egy hónappal később ugyanis a kultúra okozta élmény mellett sokkal inkább meg tudja mutatni a város az igazi, szerethetőbb, hangulatosabb arcát is.

A programnaptár is jelentősen átalakul

már 2014-től, több saját produkció várja majd a nagyérdeműt és nem csak tavasszal és ősszel, a fesztiválok idejére korlátozva. A legjelentősebb produkciókról is szóltak, a nagy bemutatkozó sajtótájékoztató azonban január-februárban lesz majd. Ami most elmondható tehát: jellege nyitottabb, repertoárjában újszerűbb, sztárvendégekkel színesített fesztivál lesz a BTF és az őszi Café Budapest is. Jegyek már most kaphatóak, ami jó hír a kultúrát karácsonyi ajándékként adóknak mindenképp. További információkkal szolgál a btf.hu honlap is, ahol egyre bővebb, színesebb és naprakész információkkal szolgálnak a szervezők.

Bán Teodóra emelkedett pillanatként élte meg a MÜPA Üvegtermében hétfőn tartott sajtóeseményt. Példaértékűnek nevezte az összefogás mozzanatát, melynek munkájából az egész város, mint turisztikai fogadóterület profitál majd. Fontos előrelépés ez az itt élőknek, az előadóművészeknek éppúgy, mint a kultúrát szervezők, menedzselők és szervezetek életében. A turizmus mit sem ér színes és minőségi tartalom nélkül, ezt a fesztiválok képesek megjeleníteni. Helyünk van a világban, tette hozzá, és Budapest, mint első számú fürdőváros, most a kultúra szintjén is jelentőset kell, hogy előre lépjen. Érdekességként elmondta, hogy 2014-től a programhelyszínek között templomokat, szórakozóhelyeket és színházakat is találunk majd, sőt a város utcáin is átélhetjük a fesztiválok adta igazi ünnepet.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?