Várak, kastélyok, templomok

A magyar utazók körében az utóbbi évek során Lengyelország ismét divatba jött. A Lengyel Turisztikai Hivatal legutóbbi tanulmányútján Alsó-Szilézia néhány érdekes kastélyát és várát látogattuk meg.

Ki ne álmodott volna már arról, hogy igazi kastélyban töltsön el egy éjszakát? Alsó-sziléziai utunk során nekünk ez többször is megadatott. Már első ebédünket is egy kastélyszállóban, a Hermes Hotelben fogyaszottuk el, de az igazi meglepetés este ért minket, amikor bekanyarodtunk szálláshelyünkre, a Palace Stanisow parkjába. Egy pillanatra azért még térjünk vissza ebédünk helyszínére, Szklarska Poreba kisvárosába. A környék az aktív turizmust kedvelők nyaralóhelye: télen a síelők, máskor meg a gyalogos és hegyi kerékpártúrázók paradicsoma. A 34 szobás Hermes szálloda különlegessége, hogy egyik szárnya régi és klasszikus, míg a másik modernebb kialakítású. Szállásunk, a Palace Stanisow Jelenia Gorában igazi ékszerdoboz. Enteriőrje mellett az épületet körülölelő park a tavacskával sem utolsó látvány. Hamar hozzászoktunk a jóhoz, és szerencsére másnapi szállásunk ismét minden várakozásunkat felülmúlta. Egy tetőtől talpig megújult, ötcsillagos kastélyszállodában, a Hotel Palac Paulinumban tértünk nyugovóra. A 29 szobából álló XIX. századi kastély felújítása során a korhűség megőrzése maradéktalanul sikerült, a szálló intarziás bútorai és mennyezeti mozaikjai visszarepítenek a múltba. Teljesen más stílusú, szinte kuckós hangulatot tükröz a Jelenia Gorától öt kilométerre található Lomnitzi kastélyszálló, amelynek kialakítása a négygyermekes német tulajdonosasszony kifogástalan ízlésére vall. Természetesen az összes négy- és ötcsillagos kastélyszálló rendelkezik wellnessrészleggel, ahol nyugati vagy akár magyar viszonylatban is megfizethető árakon szállhatunk meg.

Csapóajtók, kincseskamrák

A legpraktikusabb a kastély- és vártúrák előtt megnézni a Minimundust Kowaryban, ahol a térség várainak és kastélyainak kicsinyített másai találhatók. A park idegenvezetőjének jóvoltából a műhelybe is bepillanthattunk, ahol a makettkészítés „kézműves” technikáját is elleshettük. Chojnik, Bolkow, Czocha várai mind Alsó-Sziléziát gazdagítják, éppúgy, mint a „felejthetetlen” Ksiaz. Az ódon kastély mély magánya rejti, világ elől méla bánatát – jut eszembe Juhász Gyula, ahogy az idegenvezetőt hallgatom. Wroclawtól egyórányira található ez az eredetileg a XIII. században épült vár, amelynek termeiben sétálva az ember szeme csak káprázik a pompától. Aztán egyszer csak megmozdul a padló, megnyílik a fal, és a többi már történelem. Idegenvezetőnk meséli, hogy a vár Hitler egyik támaszpontjaként funkcionált, és az épület alatt 1,2 kilométeres bunkerrendszert alakítottak ki, ahová a termekből rejtett ajtókon keresztül vezetett le az út. Mesél még fegyverkísérletekről, elrabolt kincsekről, amelyeket éjszaka teherautókkal szállítottak. A bejáratokat növényekkel fedték el, szinte teljes erdőket helyeztek át egy-egy éjszaka. Történészek szerint az építkezés során mintegy negyvenezer kényszermunkás halt meg. Vérfagyasztó történet, s ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a feltárásnak még koránt sincs vége, a hihetetlenül vastag betonfalak még őrzik titkukat.

Tornyok és harangok

Merőben más élményt nyújt a Kamien Slaski, amely fél évszázada ugyan még katonai bázisként működött, de a kilencvenes években takarosan újjáépítették, majd 1994-ben átadták az egyháznak. A helyreállított kastélyban szállodát, konferencia-központot, valamint kápolnát is kialakítottak. Egy másik kedvencem Moszna vára megszámolhatatlan mennyiségű tornyával, amelyek kecsesen vagy éppen tömzsin, stílustól függően kapaszkodnak az ég felé: ezt nehéz behatárolni, mert vannak részek, amelyek barokkosak, mások neoreneszánsz vagy épp neobarokk stílusúak. Évek óta szanatóriumként üzemel, és a helyiek egyik kedvenc kirándulóhelye. Hatalmas parkjában valóban aktívan űzhetjük el a stresszt. Bár utunk elsősorban a várakra, kastélyokra koncentrált, azért lengyelországi kiruccanás nem létezhet templomok nélkül. Az egyik turistakedvenc az UNESCO világörökségi listáján szereplő swidnicai evangélikus béketemplom. A faszerkezetű templom puritán külseje díszes, barokkos belsőt takar. Szintén a térségben található Swieradow Zdroj, az ismert gyógyüdülő, amelynek radonban gazdag gyógyvizét mi is megkóstoltuk. A híres üdülőhely a magyar vendégeket, köztük a gyermekeket is kedvező ajánlatokkal várja.

Főváros az Odera partján

Az 1108-ban alapított Jelenia Góra nem annyira ismert, mint nagytestvérei, Wroclaw vagy Krakkó, pedig legalább annyira rendezett és fess, a színesre festett házak között akár órákat is barangolhat az ember. A város a Chojnik vár meglátogatásához és az aktív túrázáshoz is ideális kiindulópont.

Híresebb szomszédja Wroclaw, az Odera-parti, 640 ezres alsósziléziai főváros, amely lassan, de biztosan helyet követel magának a lengyel beutazóturizmusban. A foci Eb rendezési jogának megnyerése után most a világkiállítás megrendezésére is pályázik. Maga Wroclaw 12 szigetre épült, és 127 hídja van. A városmag elrendezése hasonló más lengyel városéhoz. Hatalmas főtér városházával és templomokkal, valamint a teret szegélyező üzletek, éttermek és kávéházak garmadája. Wroclaw csaknem egy évezrede az Ostrow Tumski városrészen született, amely még lengyel viszonylatban is templomban gazdag terület. Itt áll a város emblematikus épülete, a Keresztelő Szent János- székesegyház. Hatalmas várparkjában a nyüzsgés elől mindig menedéket lelhet a fáradt vándor és turista. Egy körépületben itt állították fel a híres raclewicei körképet, amely az oroszok feletti győzelemnek állít emléket. Bár a város elég kiterjedt, igazi arcát csak gyalogos városnézéskor fedi fel. Ilyen séta során találkozhatunk Wroclaw hangulatát oly meghatározó eklektikus szobrokkal, elveszhetünk az Odera partján, hogy aztán alvás előtt feloldódjunk az éjszakai főtéri forgatagban.

Krakkó örök

Krakkóról előttem már mindent leírtak. Aki először látogat oda, annak, mint minden városban, itt is vannak kötelező penzumok. Ilyen Európa legnagyobb, 200×200 méteres középkori főtere a bele futó utcákkal. A tér a 13. században épült ki, és azóta is a város szíve és ütőere. Itt található a Szent Mária-templom, a Szent Adalbert-templom és a Városháza. A tér közepén található Posztócsarnok utcaszintje egy hatalmas kézművespiac, amely maga megér egy-két órás bóklászást. Aki először jár a városban, annak érdemes egy teljes napot rászánnia a Wawelre, végigsétálni a királyi úton, s megtekinteni a királyi palotát, a székesegyházat és a Zsigmondkápolnát. Ellazulásra tökéletes a Kazimierz negyed, a város volt zsidónegyede, amely ma Krakkó egyik gasztronómiai centruma. Az utcácskák este élnek igazán, amikor a helyiek turistákkal karöltve ellepik a környékbeli vendéglőket. A kerület az évente megrendezett nyári zsidó kulturális fesztivál helyszíne.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.