Város növekvő terekben

A debreceni városatyák a lakosokat megtartó, a turistákat vonzó regionális központtá kívánják fejleszteni a nagy hagyományokkal rendelkező cívis várost.

'

Debrecen egyik büszkesége a rekordidő alatt felépült Főnix Csarnok. Tavalyi mérlege: 218 nap alatt 36 nagyrendezvény, 750 ezer látogatóval. A Debreceni Tavaszi Fesztivál, a Cívis korzó, a Borkarnevál, a Virágkarnevál, a Debreceni Jazz Napok, az Őszi Fesztivál olyan viszszatérő nagyrendezvények, amelyekre a belföldi utaztató irodák is biztonsággal építhetnek. 2005- ben sportfővárosi címre is pályázhatna a város, hiszen sportlétesítményeiben egy sor Európa-bajnokság mellett egy világbajnokságot is rendeznek. Jelentős sportdiplomáciai siker, hogy 2006-ban Debrecen lehet a házigazdája az IAAF utcai futó vb-nek. A Nagyerdei Sportcentrum fejlesztésére 2000 és 2005 között majdnem 2 milliárdot fordítottak. Még az idén elkészül két labdarúgópálya (egy füves, egy fedett), jövőre pedig egy 50 méteres fedett, olimpiai szabványoknak megfelelő sportversenyuszoda is. A Nagyerdő védett 17 hektáros területén az 1958-ban, elsőként alapított vidéki állatkert öt földrész 165 állatfajtájának 1500 példányát mutatja be. Aki a sétát megunta, felszállhat a „gyermekvasútra”, s a nyitott kocsikból bámulhatja a dámrezervátum lakóit. Egyensúlyozó képességeinket kipróbáltuk a vidámpark kísértetkastélyában is, hiszen a közvetlen szomszédságban található a Tiszántúl legnagyobb szórakoztató parkja.

A szimbolikus tér – reformáció és oktatás

Debrecen jelképe a Református Nagytemplom. A város azonban iskolái révén lett a magyar protestantizmus központja. A kollégium történelmi szerepet is játszó nagyterme mellett múzeuma, nagykönyvtára és levéltára közvetíti e szellem máig ható erejét. A Debreceni Egyetem hallgatói szeptembertől új lehetőséghez jutnak: a Főnix Csarnok szomszédságában augusztus 10-én nyitott a Hunép Campus Hotel. A PPP konstrukcióban felépült 930 férőhelyes diákszálló szorgalmi időszakon kívül háromcsillagos szállóként fogadja a turistákat.

Légtér

A három külföldi ország elérhető közelségében fekvő Debrecen a felzárkózás, a nagyrégió felé nyitás nagyon fontos feltételének tartja a légi közlekedést. A város 2,5-3 milliárd forint értékű saját beruházása mellé pályázati úton mintegy 312 milliós központi, állami támogatást nyert eddig. Mára kialakítottak egy EU-normáknak megfelelő, rendszeres járatok fogadására alkalmas alapinfrastruktúrát. Idén már öt ország egy-egy célállomására közlekednek a charterjáratok (Hurghada, Monastir, Antalya, Korfu, Lipcse). Beindultak az OLT menetrend szerinti járatai is München és München–Bréma vonalon. A fejlesztések folyamatosak.

Európa Kulturális Fővárosa címre pályáznak

Az Európa Kulturális Fővárosa címért versengő Debrecen pályázata a Nyitott Kapuk címet viseli. Természetes ez a végtelennek tűnő Hortobágy szélén települt város esetében, amelyet még a viharos középkorban sem övezett zárt védőfal.

Négy országot érintő kulturális, kereskedelmi és gazdasági mozgástérben tervezik a jövőt (szlovák alföld, Kárpátalja, Románia, Tiszatérség). Már bontják a régi piacot, és helyébe felépítik a Debrecen Fórumot (fedett vásárcsarnok, színház, bevásárló- és szórakoztatóközpont). A Kölcsey Központ (Kelet-Magyarország legnagyobb konferencialétesítménye) első ütemét, a konferencia-hangversenytermet még idén, a négycsillagos szállót 2006-ban adják át. A Hortobágyi Nemzeti Park területén Nomád Olimpiát rendeznének. Szervezik Csokonai Napokat, az Erdélyi kulturális évadot, nemzetközi kórusfesztiválokat. Az új múzeumi negyedben létrehozzák a Modern Művészetek központját. Tovább folyik a belváros rehabilitációja, új sétálóutcák, botanikus kertek létesülnek. A Debrecen Turizmusáért Egyesület hatékonyan dolgozik a városmarketingért.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.