Véget ért a Schnitta Emlékverseny

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért-Egyesület a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség védnöksége mellett bonyolította le. A régiós megméretéseken az ország közel harminc oktatási intézmény, ötfős csapatai versenyeztek a döntőbe kerülésért.

A döntőt 2013. március 20-21-én rendezte az egyesület Miskolcon, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközép és Szakiskola, valamint a Nemzetközi Kereskedelmi Központ (ITC) segítségével.

A megnyitót március 19-én az esti órákban ünnepélyes keretek között az első napi versenyhelyszín oktatási éttermében volt. A csapatokat köszöntötte: Barabás Zoltán Schnitta Sámuel díjas éttermi mester a MNGSZ éttermi alelnöke, Csehovics József a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközép és Szakiskola igazgatója és Török István a Schnitta Sámuel díjas éttermi mester, a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület elnöke, aki egyben a versenyt is megnyitotta. A csapatok szorongva hallgatták a köszöntőket, de igazán már azt várták, hogy a verseny elkezdődjön, mégpedig a számukra is fontos csapatszám kisorsolásával, amit a szakoktatóik húztak ki alkalomhoz illően egy asztali pezsgőhűtő vödörből.

Ezt követően minden versenyző megismerkedhetett a saját munkaterületével, amit most már a versenyszám alapján könnyű volt megtalálni. A csapatokat egy közös vacsorán látták vendégül az MNGSZ Miskolc és környéke Régió, aminek szakemberei a vetélkedés teljes időtartamában szakmai felügyeletet, segítséget nyújtottak a versenyhez.

A verseny aztán szerda reggel a Szentpáli oktatási éttermében a pincérek alkalmi terítésével kezdődött, amihez az előre megadott tizenöt téma közül a Díszebéd a Hortobágyi Hídi Vásár napján, a Hortobágyonlett kisorsolva, s minden csapatnak ehhez kellett étel-, italsort összeállítania, a helyszínen lévő éttermi eszközökkel megterítenie, valamint számítógépen menükártyát szerkesztenie. (Azonos feladat, azonos eszközökkel, szakoktatók segítsége nélkül.)

Közben a szakácsok s a csapat cukrász tagja is megkezdte a munkát, akiknek a csapatok számára előre megadott alapanyaglistából, öt óra alatt egy hatfogásos ételsort kellett elkészíteniük, úgy hogy a meleg előétel minden csapat számára egyben készült pisztráng kellett, hogy legyen, amit a pincérek az ételsor kiszolgálásához meghívott vendégek ( gazdasági minisztérium - , vendéglátó szövetség -, iskolák képviselői, támogatók, gasztronómiai szakemberek, sajtó képviselői) előtt filéztek, majd tálalták.

A pincérek megterített alkalmi asztalait a zsűri elkezdte értékelni, akiket a Schnitta egyesület delegálta erre a versenyre, tagjai: Török István, Barabás Zoltán, Dr. Kovács Mihályné, Meskál Tibor, Punk Ferenc voltak, valamennyien Schnitta Sámuel díjas éttermi mesterek.

A szusszanásnyi szünetet követően a pincérversenyzők a csapat által lefőzött ételsorhoz kezdtek el teríteni a déli órákban. Az ételsor borkínálatával, csak e versenyfeladat elkezdését követően ismerkedhettek meg a pincérek, hiszen a rendezők csak ekkor mutatták meg a borokat a versenyzőknek, amelyek közül a szakácsokkal is konzultálva választhatták ki, az ételekhez legjobban illő italokat. Aztán amikor a bejárathoz megérkeztek a meghívott vendégek, minden csapat megismerkedett azzal a négy vendéggel, akiket ki kellett szolgálniuk. Elindult a díszasztalnál az élőmunka, aminek nagy részében svájci felszolgálási módban végezték feladatukat a pincérek. A meleg előételt azonban angol I-ben szolgálták fel és feladat volt a korábban már leírt asztalnál történő egyben készült pisztráng filézése is. A vendégeknek történő tálalást követően a zsűrik asztalára is kerültek az ételekből, melyet a szakács, cukrász zsűri, amely Boros László, Ambrus György, Kandik Ferenc, Kőrössy Kálmán, Varga Zoltán személyéből állt bírált. A pincér zsűrinek kitálalt ételek pedig azt a célt szolgálták, hogy összekóstolják az ételt az ahhoz választott borral.

A délután folyamán még eszközfelismerés (húsz darab éttermi eszköz), és ötven kérdésből álló szakmai totó kitöltése következett a felszolgálók részére. Már besötétedett, amikor a pincérek feladataikat megoldva befejezték az első napi versenyt, a szakácsok és cukrász csapattag azonban csak ekkor kezdte a nyolc személyes dísztál, és dísztorta készítésének előkészületeit.

Az első versenynapot követően a csapatok nagyon szoros versengésben voltak egymással, hiszen az első napi feladatok megoldására kaphatópontokat összesítő, Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakembereinek tájékoztatása alapján, még öten egyformán pályázhattak a dobogó valamelyik fokára.

A második nap reggelén már az ITC aulájában sürögtek a pincérek, hiszen itt kellett megteríteniük egy díszasztalt, amelynek témája szabadon választott volt, a terítékkel a versenynapon kilátogató közönséget a pincér szakma szép, elegáns oldalával ismertették meg a csapatok, ez a díszterítés nem volt a verseny része. A szakácsok és cukrászok munkái is ekkor kerültek ki a csapatok bemutató asztalaira, ezeket a munkafolyamatokat Krivács András a MNGSZ elnöke is a helyszínen követte, aki a verseny mindkét napján jelen volt a fiatalok között. A díszmunkákat a szakmai zsűrik értékelték, a szakemberek csapatonként mondták el véleményüket a készítményekről.

A verseny második napján a közönség is aktív részese lehetett a látottaknak, a vendéglátással valamilyen formában kapcsolatban lévő iskolák tanulói és Miskolc és környékének településéről érkezett érdeklődők, a kiállított díszmunkákon kívül részesei lehettek a pincérek által bemutatott pezsgő töltési és italkeverési versenyrésznek. Nagy sürgés, forgás volt a kiállított termékek körül, az érdeklődők kapkodták a fejüket a látványos munkákat szemlélve, a csapatok munkáit több mint ezren tekintették meg.

Az utolsó gyakorlati feladatokat a pincérek, a nagyközönség és zsűri előtt végezték. A színházterem zsúfolásig megtelt szakemberekkel és a látványos munka iránt érdeklődőkkel. Itt először minden versenyzőnek egy palack pezsgőt kellet a szakmai szabályoknak megfelelően hét pezsgős pohárba kitöltenie, úgy hogy egyforma mennyiségű ital legyen valamennyi pohárba. Látványosságát a közönség számára ennek a feladatnak az adta, hogy egyszerre négy pincérversenyző dolgozott a pódiumon. A verseny következő része a kevert ital készítés volt, amely ugyancsak a közönség előtt került lebonyolításra, a versenyzők számára ismert, előre közölt italokból került kisorsolásra az Alexander, amit négy adagban készítettek a csapatok. A pódiumon egyszerre egy csapat mutatta be mixer tudását a jelenlévőknek, a zsűri részéről Meskál Tibor volt a „porondmester” aki levezényelte ezt a feladatsort. A csapatok itt is azonos alapanyagokból dolgoztak, megválaszthatták, hogy egy vagy két shakerrel dolgoznak, rendelkezésre álló idejük pedig 10 perc volt a négy ital elkészítésére.

Aztán az összesítést követően kezdődhetett az eredményhirdetés az ITC színháztermében. Egy hatalmas vetítővászonra kivetítették a verseny névadójának Schnitta Sámuelnek fényképét, majd az országos döntőhöz méltóan a Himnusszal kezdődött az ünnepi esemény. A csapatok az eredményt várták, azonban mielőtt ezt megtudhatták volna Vantal Gábor Schnitta Sámuel díjas éttermi mester, versenyigazgató köszöntötte a csapatokat a szervező bizottság nevében, majd a szakmai zsűrik elnökei Varga Zoltán, Boros László mondott rövid szakmai értékelést. Ezt követően Török István a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület elnöke értékelte a versenyt, zárszavában kitért a verseny névadójának az éttermi munkában elévülhetetlen érdemeire, valamint a szakoktatásban, szakkönyvírásban betöltött szerepére is. A verseny szerepére, a három vendéglátó alapszakma egymásra utaltságára. Felajánlotta az oktatási intézményeknek a Schnitta egyesület segítségét a szakmai hiányosságok kiküszöbölésére, a bizottság várja az iskolák jelentkezését. Felhívta figyelmét a jelenlévőknek, hogy a szakmai trendekről, szabályokról, szakmai eseményekről az egyesület honlapján folyamatosan tájékozódhatnak, ahová a verseny fotóiból és videó anyagából is feltöltésre kerülnek anyagok. Megköszönte a régiós versenyeken résztvevő, valamint a döntőbe jutott iskolák vezetőinek, hogy versenyzési lehetőséghez juttatták tanulóikat, a döntőben szereplő csapatok szereplését, a versenyt támogatóknak anyagi áldozatát, a verseny szervezőinek munkáját, kiemelve Miskolc városát, amely ismét helyszínt adott e nemes versengésnek. Köszönetét fejezte ki a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzéssel foglalkozó szakembereinek, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola vezetésének valamint a MNGSZ Miskolc környéke szakembereinek segítségéért.

A versenyzők által várt eredményhirdetés következett ezután, ahol a következő különdíjakat adták át a zsűri megítélése alapján a csapatok képviselőinek:

  • a résztvevő csapatok, valamint azok minden csapattagja, névre szóló a Schnitta Egyesület és a MNGSZ emléklapját, valamint NOSZLOPI finomságok ajándékcsomagot vihetettek haza, a döntő résztvevői:

 

Bocskai István Szakképző Iskola, Hajdúszoboszló

Séf Vendéglátóipari-, Kereskedelmi-, Idegenforgalmi Szakképző Iskola, Veszprém

Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium, Sopron

Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, Kaposvár

Széchényi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakközépisk. és Szakiskola, Kecskemét

Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola, Miskolc

SZINERGIA Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézményének, Budapest

  • A legjobb főételnek járó kupát, Járcsics Emil úr, a MNGSZ Miskolc és Környéke régiójának elnöke ajánlotta fel és adta át, a Széchényi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola csapatának, Kaposvárról.

  • A legjobb pincér élőmunkáért járó különdíjat, a Schnitta Egyesület Közép- Dunántúli Régiójának felajánlását Punk Ferenc úr adta át, a miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola pincér versenyzőinek.

  •  A legszebb szakács díszmunkáért járó különdíjat a Cukrász Ipartestület és a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola ajánlotta fel. A díjat átadta Varga Zoltán úr a Dobos C. József Szakképző Iskola szakmai igazgatója: a Kecskeméti Humán Középiskola Széchényi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola szakács csapatának.

  • A legszebb tányérdesszertért járó különdíjat a Cukrász Ipartestület és a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola ajánlotta fel. A díjat átadta Varga Zoltán úr: a Soproni Idegenforgalmi, Ker-i és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium szakács csapatának.

  • A leginnovatívabb szakácsmunkáért járó különdíjat a Cukrász Ipartestület és a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola ajánlotta fel. A díjat átadta Varga Zoltán úr: a SZINERGIA Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézmény csapatának.

  • A legjobb szakácscsapat munkáért járó különdíjakat, ami MNGSZ Nemzeti Válogatottjának felajánlását, Ambrus György úr a MNGSZ szakács alelnöke adta át: a miskolci, a kecskeméti, a kaposvári csapatok vezetőinek.

  • Schnitta Sámuel életének kutatásáért, a soproni régió Schnitta Egyesületének felajánlását, egy könyvcsomagot kap: a SZINERGIA Üzleti Szakképző Iskola Taverna Tagintézmény csapata.A díjat Voleszák Zoltán úr Schnitta Sámuel díjas éttermi mester adta át.

  • A Képzőművészeti Kiadó ajándékát kapta: a kaposvári és kecskeméti csapat, a díjat átadta: Török István úr.

  • A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíját Krivács András a szövetség elnöke a soproni iskola csapatának adta át.

  • A dobogón végzett csapatok serleget, oklevelet és érmeket kaptak, emellett minden érmes a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ajándék utalványát vihette haza, 30, 20 és 10 ezer forint értékben, amelyet az eredményhirdetésen Dudás Tiborné titkár asszony adott át.

Az II. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny összetett végeredménye:

  1. Bocskai István Szakképző Iskola HAJDÚSZOBOSZLÓ 588 pont

Nyereményeik:

  • a MNGSZ Pécs és környéke régió felajánlása a teljes csapat részére, két éjszakás ott tartózkodással, egy szállodalátogatás, a pécsi Hotel Laterum, valamint a pécsi Hotel Palatinus City Center Szállodáiban,

  • A budapesti Grand Hotel Royal Corinthia Szálloda különdíját, ami nem más, mint egy egész napos szakmai látogatás, a teljes csapat részére. A díjat átadta: Meskál Tibor úr, Schnitta díjas éttermi mester.

 

  1. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola MISKOLC 587 pont

Nyereményük:

  • Jutalmuk még az átadott díjakon kívül a nyíregyházi Verba Tanya felajánlása a teljes csapat részére. A díjat átadta: Kovács Mihályné, Schnitta Sámuel díjas éttermi mester.

  • valamint aChéf és Pincér újság által felajánlott egyéves előfizetés.

 

  1. SÉF” Vendéglátóipari-, Kereskedelmi-, Idegenforgalmi Szakképző Iskola VESZPRÉM 554 pont

Nyereményük:

  • A kazincbarcikai Hotel Lukács felajánlása két éjszaka félpanziós ellátással a teljes csapat részére. A díjat átadta Vantal Gábor úr a verseny igazgatója.

  • A budapesti Hotel Radisson Blue Béke szálloda felajánlását, ami a teljes csapat részére szóló látogatás. A díj felajánlója, Dömötör Miklós szállodaigazgató úr. A jutalmat átadta: Török István úr.

A verseny zárszavát Krivács András úr a MNGSZ elnöke tartotta, aki szólt a három szakma egymásra találásáról, kiemelte a tanulók versenyzési lehetőségeinek fontosságát. A versenyről szólva elmondta, hogy példaértékű volt a sorozaton résztvevő iskolák hozzáállása a magyar gasztronómiát előre vivő versenyhez. Szívből gratulált a Schnitta egyesületnek a kiváló szervező munkáért, valamennyi résztvevő csapatnak, akik több hónapos felkészülés után bizonyították, hogy helyük volt az ország legjobb hét iskolája között. Végezetül elmondta, hogy 2013 a fiatalok éve a magyar gasztronómiában, ezért országjáró sorozatot indított a MNGSZ, melynek keretében a szakmát tanuló fiatalok élménybeszámolókon, szakmai előadásokon ismerkedhetnek meg azokkal a magyar neves gasztronómiai személységekkel, akik az országot eredményesen képviselik nemzetközi versenyeken, s akik utódai a mostani verseny résztvevőiből kerülhetnek ki.

A záróünnepség legvégén Török István a Schnitta Sámuel MÉK-Egyesület nevében a versenyt immár második alkalommal szervező Vantal Gábornak adott át jutalmat.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.