Vegyes volt a tél a hazai síközpontokban

Eltérően alakul a látogatottság az idei szezonban a nagy hazai síközpontokban.

Az eplényi Nordica Síaréna látogatóinak száma a fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőtt: míg tavaly 35 ezren, addig idén 54 ezren keresték fel az egyre bővülő bakonyi síparkot. Tavaly több mint 250 millió forint értékű beruházást hajtottak végre, részben banki hitelből, pályázati forrásból, továbbá az elmúlt évek nyereségének visszaforgatásából. A szezon elején vízhiánnyal küzdöttek, ami nehezítette a hóágyúzást. 41 millió forintot kellett költeniük a víztározók feltöltésére, mégis eredményesen zárult a szezon. Az idén további fejlesztéseket terveznek, ezek még csak körvonalazódnak. A Nordica Síaréna nyáron sem zár be: az idén második szezonját kezdi a bringapark. A felvonós kerékpáros parkot vadonatúj pályákkal bővítik.

Bánkút talán a legjobb természeti adottságokkal rendelkező síközpont, ezért is kezdték el az elmúlt években a hóviszonyok javítását segítő hóágyúzás műszaki feltételeinek kiépítését, és vásároltak egyebek mellett ratrakot, azaz hótaposó gépet. A bíróság 1972. december 27-én jegyezte be a Bánkúti Sí Klub tömegsport egyesületet, az eltelt negyven év alatt a nonprofit sportegyesület megépített 120 ezer négyzetméternyi sípályát, nyolc sífelvonót, 15 kilométer hosszúságban sífutópályát, 1500 köbméternyi csapadékvíz befogadására alkalmas tározó medencét. Jó téli hétvégeken átlagosan ötezren keresik fel a bánkúti pályákat, átlagos szezonban összesen 20-30 ezren síelnek itt. A mostani szezonban a "C" jelű felvonóhoz vezető pálya műanyag borítást kapott, így jobban megmarad a hó rajta. A fejlesztést a síklub aktivistái társadalmi munkában végezték.

A rendkívül kedvező időjárás és a hatalmas mennyiségű természetes hó ellenére a várakozásoktól elmarad a mátraszentistváni Sípark forgalma a 2012/13-as szezonban, elsősorban a Felső-Mátrát sújtó gyakori áramszünetek miatt. A rekordmennyiségű, hó, illetve az igen hosszú, a várakozások szerint 100 napos szezon ellenére sem adtak el az elmúlt évinél több síbérletet az idén. A szezont megelőzően mintegy 40 millió forint értékű fejlesztést hajtottak végre a Síparkban. Új bérletkiadó berendezést és hóágyúkat állítottak üzembe, kivilágították a 3-as sípályát, amely ennek nyomán az első éjszakai versenyre is alkalmas magyar sípályává vált.

A kékestetői Sícentrum látogatottsága az idei, 75 napos szezonban nagyjából megegyezik az elmúlt évi forgalommal. Az idei szezonra történő felkészülés során elsősorban nem az új attrakciók bevezetésére, hanem a meglévő infrastruktúra felújítására koncentráltak, ugyanakkor a tervezett fejlesztések megvalósításáról még folynak az egyeztetések a szakhatóságokkal.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.