hirdetés

Vendégnyilvántartási botrány Romániában

A romániai szállodatulajdonosok a személyi jogokra hivatkoznak, a szaktárca a feketeturizmus letörésével érvel a lassan országos botránnyá dagadó ügyben, miután egy kormányrendelet-tervezet szerint a hotelek, panziók kötelesek lesznek rákapcsolódni és adatokat szolgáltatni az országos, vendégnyilvántartási rendszernek.

hirdetés

A Turisztikai és Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett kormányrendelet tervezet kimondja, hogy minden szálloda és panzió köteles lesz rákapcsolódni az Integrált Turistanyilvántartó Rendszerhez (SIET), amely segíteni fogja a turisztikai statisztikák összeállítását, a romániai és nemzetközi körözöttek elcsípését, a szállodai prostitúció visszaszorítását, ugyanakkor megfékezné a mára elképesztő méreteket öltő feketeturizmust. Aki megtagadja, 20 ezer lejig terjedő büntetést fizet.

A Romániai Szállodaipari Szövetség (FIHR) azonnal írásban kérte a szaktárcát, vonják vissza a rendelettervezetet, mert ennek bevezetése korlátozza az emberek szabad mozgását, a vendégek beleegyezése nélkül szolgáltat személyes adatokat (személyi szám, útlevél- vagy személyi igazolvány száma, tartózkodási hely, érkezés, indulás időpontja), aminek eredményeként tovább csökken majd a szállodák amúgy is alacsony kihasználtsága. A Szövetség úgy véli, a SIET semmiféle garanciát nem nyújt a szolgáltatott adatok bizalmas kezelésére, „az adatok semmiféle statisztikai értéket nem képviselnek, mi pedig bevételektől esünk el, megnehezül a tevékenységünk” – pontosított Radu Enache a FIHR elnöke, hozzátéve, hogy mivel ezekhez az adatokhoz az ügyészségek, titkosszolgálatok is hozzáférhetnek, elriasszák a turistákat az országból.

A szaktárca szándéka egyértelműen a feketeturizmus leszorítása, s ezt nem is titkolják. Indoklásuk szerint a szállásadóknak ingyen rendelkezésre bocsátandó program egyetlen célja, hogy a hivatalosan bevallott vendégéjszakákat összevessék az adóhatóság felé közölt adatokkal, a SIET-be pedig csak azok az adatok kerülnek, amelyeket a vendég amúgy is ráír az érkezési-indulási nyomtatványra. A recepciós köteles lesz az űrlap átvételét követően azonnal beütni az adatokat a rendszerbe, ennek hiányában senki nem alhat a szállodában, panzióban. A turisztikai minisztérium leszögezte, hogy ők kizárólag a szálláshelyek kihasználtságát jelző adatokhoz juthatnak, a vendégek személyi számához, lakcíméhez stb. pedig csak a belügyminisztérium.

Az FIHR azonban pont ettől fél, mert köztudomású, hogy a belügyminisztérium, szerződéses alapon bizalmas adatokat közölhet a titkosszolgálatokkal, hadügyminisztériummal, mint teszi azt a személyi nyilvántartási, vagy gépkocsibejegyzési adatok esetében.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai