hirdetés

Vesztegzár a repülőgépen az Ebola-gyanú miatt

Az egyik Brüsszel-Newark járatról órákig nem szállhattak le az utasok, mivel egy libériai férfi és lánya Ebola-gyanús tüneteket mutatott a gépen. Informátorunk is ott ült a gépen, aki elmesélte élményeit.

hirdetés

Az október 4-i, Brüsszel-Newark között közlekedő, United Airlines 998-as számú járatának utasait és teljes személyzetét a landolást követően még két óráig a gépen tartották, majd újabb két órán keresztül a repülőtér egy lezárt területére vezették mindannyiukat maszkos, védőruhába öltözött egészségügyisek, mert Ebola-gyanúval vittek le egy libériai férfit a lányával együtt gépről.

Már az utazás alatt jelezték a stewardess-ek a pilótáknak, hogy gond van két utassal, akik folyton a mosdóba járnak, amit telehánynak és megy a hasuk is. Ezt jelezték leszállás előtt a newarki repülőtéri irányításnak, és ezért helyezték vesztegzár alá a gépet landolás után. Az utasoknak mindössze annyit mondtak, hogy egészségügyi ellenőrzés lesz a gépen, ezért nem szállhat ki senki megérkezéskor. Az első osztály utasaira viszont mindez nem vonatkozott, őket ugyanis még a minivesztegzár kihirdetése előtt elengedték – ők még időben kislisszolhattak a fedélzetről. Informátorunk, Papp Annamária, aki szintén e járat utasa volt, a turistaosztályon utazott, így ő is négy órán át ott ragadt a többi utastársával együtt.

Két óra elteltével (!) érkeztek fel a maszkos, teljes védőruhába érkezett egészségügyisek, akik az utasok közt levezették az apát és lányát, akik végig rosszul voltak az utazás alatt. És amíg el nem végezték az Ebola-gyorstesztet, senkit nem engedtek el. Akkor pedig csak a következők kíséretében: mindenkinek 21 napig napi kétszer lázat kell mérnie, és minden utas kapott egy sárga papírt információkkal, hogy melyik speciális kórházban jelentkezzen, ha ezen idő alatt felmegy a láza és rosszul lesz. Azonkívül mindenkinek felírták az összes adatát, elérhetőségét, hogy gond esetén azonnal utolérjék.

Az esetből úgy tűnik, az amerikai repülőterek Ebola-téren még nem állnak a helyzet magaslatán, nincs semmilyen olyan protokoll, amelyet alkalmazni tudnának veszélyhelyzet esetén, hiszen ha lett volna ilyen előírás, nem mehettek volna el például az első osztályú utasok a gép fedélzetéről.

Egy korábbi eset: az elsőként diagnosztizált Ebola-beteg az USA-ban

Szeptember 30-án diagnosztizáltak Ebolát egy másik libériai állampolgárságú férfinél, Thomas Eric Duncannál, aki így az elsőként ezzel a vírussal diagnosztizált ember az Egyesült Államokban.

A hírek szerint a férfi öt iskolás korú gyerekkel is kapcsolatba került. Dallasban Rick Perry texasi kormányzó kijelentette, hogy a gyerekeket, akiken még nem jelentkeztek a betegség tünetei, elkülönítve, megfigyelés alatt tarják. A kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy járványügyi szakemberek igyekszenek felkutatni mindenkit, aki kapcsolatba léphetett a beteggel. Az egészségügyi hatóságok szerint 12-18 emberről lehet szó.

Duncan még múlt pénteken orvoshoz fordult, de antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték. Mark Lester, a dallasi presbiteriánus kórház ügyvezető alelnöke szerdán elismerte: az ügyeletes nővér rákérdezett ugyan a betegnél, hogy járt-e az Ebola-járvány által sújtott Libériában, de az ezzel kapcsolatos információt nem adták tovább a teljes csapatnak.

A negyvenes libériai gépkocsivezető brüsszeli átszállással érkezett Monroviából Dallasban élő rokonaihoz. Duncan állapota az orvosok szerint súlyos, de stabil. A The New York Times szerdán internetes kiadásában közölte, hogy a beteg akkor fertőződhetett meg, amikor hazájában öt nappal az Amerikába utazása előtt segített kórházba szállítani, majd onnan hazavinni egy baráti házaspár 19 éves lányát. A terhes fiatal nő még aznap meghalt.

Perry kormányzó sajtóértekezletén igyekezett megnyugtatni mindenkit: a texasi egészségügyi hatóság a szövetségi járványügyi központokkal együtt mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség elterjedését. Elmondta, hogy az ebolás beteg csak akkor fertőz, ha a kór tünetei már megjelentek rajta. A vírus levegőben vagy vízben nem terjed, a betegséget kizárólag egy beteg testnedveivel érintkezve lehet elkapni.

A betegnél, aki szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyezték el. Ebola-tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

A férfit kórházba szállító három mentőst szintén megfigyelés alatt tartják. A CNN szerint az Ebola-tesztjük eredménye negatív. A 37-es számú mentőautót további két napig használták még betegszállításra, és csak azután helyezték karanténba és fertőtlenítették. Ez az amerikai médiában megszólaltatott egészségügyi szakemberek szerint nem jelent kockázati tényezőt.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai