Vezetőváltás az Austriannél

Május közepén távozik posztjáról Heinz Götz, az Austrian Airlines magyarországi igazgatója, aki összességében több mint tíz, mostani megbízatása keretében pedig 3,5 évet töltött Budapesten.

Götz vezetése alatt az osztrák légitársaság magyarországi képviselete szép eredményeket ért el: miközben a hagyományos légitársaságok eladásai tavaly általában csökkentek hazánkban, az Austrian hat százalékkal tudta növelni itteni bevételeit, ami az alacsonyabb átlagárak miatt az értékesítési volumen tízszázalékos emelkedését jelentette. Götz szerint a jó teljesítmény egyik oka, hogy a légitársaság a magyar piac számára megfelelő interkontinentális járatokat kínál, különösen népszerűek kanadai és ausztráliai útvonalaik, az utóbbi desztináció esetében heti kilenc járatukkal a piacon 50 százalékos részesedést sikerült kiharcolniuk. Az élesedő nemzetközi verseny ellenére a kínai forgalomban is jelentős, 30 százalékos az Austrian részesedése hazánkból. Ugyanakkor a téli üdülődesztinációk (Mauritius, karib térség) is sikeresnek bizonyultak, a Maldívszigetekre utazó magyaroknak például a 80 százaléka az idén télen az osztrák fuvarozó járatait vette igénybe. Az olyan „piaci résnek” számító úti célok, mint például Katmandu, szintén jól eladhatók a magyar piacon. A jövőre vonatkozóan is bízik a forgalom hazai növekedésében Götz, azonban véleménye szerint az a piac telítettsége miatt már nem lehet olyan mértékű, mint tavaly volt.

A légiforgalmi szakember komoly kihívást kapott a vállalattól: az Austrian Airlines kínai képviseletének vezetését veszi át. Pekingi állomáshelyén feladata lesz többek között a kínai kiutazás fellendítése, új piaci szegmensek felkutatása, új termékek bevezetése.

Az Austrian egyébként folytatja távol-keleti offenzíváját, májustól naponta közlekedik mind a pekingi, mind a sanghaji járatuk, jövőre pedig várhatóan egy harmadik kínai útvonalat is beindítanak. Götz arra is számít, hogy kínai partner-légitársaságuk, az Air China hamarosan csatlakozik a Star Alliance-hoz, így még jobban erősödnek piaci pozícióik a régióban. Az évente átlagosan kilenc százalékkal bővülő kínai gazdaság megfelelő alapot biztosít a légi forgalom további fellendüléséhez, a 2008-as pekingi olimpiai játékok, illetve a 2010-es sanghaji világkiállítás pedig olyan globális vonzerőt jelent majd, amely kiemelkedő növekedési esélyt nyújt a térségbe közlekedő és jó terméket jó áron kínáló légitársaságok számára – hangsúlyozta kérdésünkre Heinz Götz. Götz posztját Budapesten az osztrák Elmar Erger veszi át, aki mostanáig a légitársaság minszki irodáját vezette.

Sörensen után Ötsch

Májustól új kihívást keresett magának az Austrian Airlines vezérigazgatója, Vagn Sörensen is, akinek egyébként utolsó hivatalos útja éppen Pécsre vezetett, a Bécs–Pécs járat megnyitójára. 4,5 éves megbízatása lejártával a légitársaság tulajdonosai és a vezérigazgató közös megegyezéssel döntöttek úgy, hogy nem hosszabbítják meg a dán menedzser szerződését. Sörensent a vállalat élén Alfred Ötsch követi. A légitársaság egyébként a tavalyi évet a vártnál rosszabbul, 50 millió eurós mínusszal zárta, ami elsősorban a magas üzemanyagárak és az elmaradt határidős üzemanyag-vásárlásnak tudható be.

A British Airways felveszi a kesztyűt

Az erősödő piaci versenyhez alkalmazkodva rugalmasabbá tette üzletpolitikáját a British Airways. Európán belüli utazásoknál április vége óta egy útra is váltható jegy a turistaosztályra a retúrár 50 százalékáért, ráadásul az útszakaszok is kombinálhatók (például BUD–LHR–VIE). További újdonság, hogy az utazás napja fix összegért még a legolcsóbb jegy esetében is változtatható. A London és Budapest közötti útvonalon folyó erős versenyben (amelynek egyik áldozata éppen egy fapados, a Sky Europe, amely a napokban megszüntette londoni járatát) a British Airways tovább csökkentette legalacsonyabb jegyárát, amely így ma már kevesebb mint fele a 2002-es legalacsonyabb árnak. A társaság új üzletpolitikája jegyében azonban konkrét adatokat nem ad ki sem az utasszámot, sem a piaci részesedést illetően.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.