Vidéki turisztikai befektetések

Előző lapszámunkban már beszámoltunk néhány nagyszabású fővárosi és Budapest környéki turisztikai fejlesztésről. Vidéken is hasonló a helyzet: egymást érik az új vagy épülőben lévő turisztikai létesítmények. Részben az uniós pályázati lehetőségek következtében, részben mert a hagyományos piacok csökkenő hozama a turisztikai befektetésekre irányította a pénzemberek figyelmét.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2007 és a 2013 közötti időszakban csaknem 300 milliárd forintos uniós forrás fordítható turizmusfejlesztési célokra. Ez az összeg a hazai társfinanszírozással és az indukált magánberuházásokkal kiegészülve mintegy 500 milliárd forint fejlesztési forrást jelent – számszerűsítette az összeget Mányai Roland, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) főosztályvezetője. A stratégiai jellegű, kiemelt beruházásokat nem pályázati úton támogatják, hanem egyedileg dönt róluk a Kormány és az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Mostanáig 22 kiemelt turisztikai akcióterv nevesítéséről született döntés, amelyek együttes támogatási összege meghaladja az 50 milliárd forintot. A kiemelt projektek közé tartozik például a Budai Vár kulturális turisztikai fejlesztése, a Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítése, a Hajdúszoboszlói Aqua Palace élményfürdő megépítése, valamint a Pannonhalmi Főapátság turisztikai vonzerő-fejlesztési programjának II., III. és IV. üteme.

 

Nem is rossz üzlet?

A magánbefektetők is érdeklődnek a szektor lehetőségei iránt – ez részben az EU-s pályázatoknak is köszönhető –, ennek oka Galla Gábor, a Tourconsult Kft. ügyvezető igazgatója szerint az, hogy a hagyományos piacokon csökken a befektetések hozama, és szűkülnek a befektetési lehetőségek. A szállodai-turisztikai befektetések hozama és értéknövekedése közelít az egyéb ingatlanfejlesztései ágazatokéhoz (lakás, iroda, kereskedelmi ingatlanok). A jellemző beruházási összeg 2–8 milliárd forint között van. A beruházások reális megtérülési ideje 15–20 év, de a bankok ennél rövidebb időszakkal szeretnek számolni. Galla Gábor szerint örvendetes, hogy a korábban 10–12 éves megtérülési elvárások helyett esetenként húszéves megtérülést is elfogadnak a banki finanszírozók. A korábban jellemző – izraeli, angol, ír, osztrák, német – befektetők mellett kínai, orosz és spanyol pénzemberek is jelentkeznek, akik azonban elsősorban a budapesti lehetőségek iránt érdeklődnek. A jellemző beruházás a 4–5 csillagos szálloda, amelyben wellness- és konferencia-központ is van. Többen komplex fejlesztésekben gondolkodnak irodákkal, lakásokkal, üdülőkkel, villaparkkal, sportpályákkal. A beruházások során a cél az, hogy minél egyedibb létesítmények jöjjenek létre.

 

Kelet kontra nyugat

A magántőkéből megvalósuló fejlesztések általában a már bejáratott helyekre összpontosulnak, hiszen új desztináció bevezetése költséges és bizonytalan. A felkapott helyek ennek megfelelően: Budapest és vonzáskörzete, a Balaton és a Nyugat- Dunántúl.

Mányai Roland szerint ugyanez igaz az EU-s forrásból létrejövő projektekre is. Ez nem véletlen, hiszen oda érdemes turistát csalni, ahol rendelkezésre áll a turisztikai háttér- infrastruktúra. Ugyanakkor 2007 és 2013 között kiemelt hangsúlyt kap a területi különbségek mérséklése, a kiegyensúlyozott területi fejlődés megteremtése. Ezért egyrészt észlelhető törekvés az eddig kevésbé hasznosított térségek turizmusának fellendítésére, másrészt pedig szempont lesz, hogy a legelmaradottabb régiók (Észak-Magyarország vagy az Észak-Alföld) nagyobb összeget költhetnek turizmusfejlesztésre, mint a fejlettebb Közép-Magyarország vagy a Nyugat- Dunántúl.

Most nézzük, régiónként hol és milyen beruházások folynak. Az adatokat elsősorban az adott vidéket legjobban ismerő regionális marketingigazgatóságtól kaptuk, az információkat az interneten található forrásokból egészítettük ki. A kép nyilván még így sem teljes, és csak pillanatnyi állapotot tükröz. A Déldunántúli régióban például azt jelezték, hogy lapzártánk időpontjában is folyó fejlesztésről nem tudnak, viszont néhány héten belül elbírálják a ROP-pályázatokat, és akkor lehet számítani újabb beruházások indulására.

 

Debrecen és Szoboszló

Nettó 10,5 milliárd forintból miniváros épül a Debrecen belvárosától nyolc kilométerre található Erdőspuszta szívében. A 30 hektáros arborétumi környezetben elhelyezkedő, wellness-, kikapcsolódási, szórakozási szolgáltatást nyújtó komplexumhoz tartozik majd egy ötcsillagos felszereltségű négycsillagos, 203 szobás szálloda – a Hotel Arborétum –, néhány, 60 lakást magába foglaló apartmanház, élményfürdő, sportcentrum, teniszcsarnok, golfpálya. A szálloda épületében 700 fő befogadására alkalmas konferenciatermet alakítanak ki, és lesz élő és elektronikus kaszinó is. A hotel önálló wellnessközpontján belül gyógyászati szolgáltatásokat is igénybe lehet majd venni. A tervezett komplexumban négy étterem lesz. A különálló élményfürdő, sport- és szórakoztató központ, valamint golfpálya a szállóvendégek és a külső vendégek előtt is nyitva áll majd. Legfőbb szolgáltatások: csúszdapark, külső és belső élmény- és úszómedencék, wellnessszolgáltatások (finn szauna, illatszauna, jakuzzi, aromakabin, sókamra, jégbarlang, fényterápia, római gőzfürdő, lazítószoba, masszázsok, szolárium), három fedett és négy nyitott teniszpálya, 12 pályás bowling, öt fallabdapálya, golfszimulátor, biliárd, fitneszterem, fedett és nyitott kispályás foci. A fejlesztési területen található egy 2,5 hektáros tó is, ahol lehet horgászni, csónakázni, vízibiciklizni. A szállodánál éves szinten kezdetben mintegy 60 ezer vendégéjszakát valószínűsítenek, az élményfürdőbe éves szinten kb. 120 ezer látogatót, a sport- és szórakoztató központba 240 ezer vendéget várnak. A komplexum megtérülési ideje nyolc év, várható nyitás 2010 eleje.

Júniusban adják át a debreceni Nagyerdőben a Hotel Divinust, Debrecen és a régió első ötcsillagos szállodáját. A mediterrán hangulatú, sok üvegfelülettel rendelkező épületben 150 szobát és 29 zöld teraszos apartmant alakítanak ki. A 800 négyzetméteres wellnessrészlegben 25 méteres úszómedence, meleg vizes relaxációs, gyermek- és merülőmedence is helyet kapott a többféle szauna, számos masszázshelyiség, kondicionálóterem, szépészeti szolgáltatások mellett. A 800 négyzetméteres konferenciaterületen egy 200 és egy 110 fős nagytermet, három kisebb, 30–50 fős szekciótermet és egy 250 négyzetméteres, kiállításra, állófogadásra is alkalmas helyiséget alakítottak ki. Kisebb szekcióülések megtartására az apartmanok is alkalmasak. A selfness szolgáltatások keretében önismereti tréningeken és személyes életviteli tanácsadáson vehetnek részt a vendégek. A szálloda két éttermet, kávézót, fagylaltozót, éjszakai bárt és wellnessbárt kínál. A beruházás csaknem 4 milliárd forintba kerül. A látogatók száma a tervek szerint éves szinten meghaladja majd a 30 ezret. A várható megtérülési idő: 13–15 év.

Május elején elkezdődhetnek a hajdúszoboszlói Aqua Palace kivitelezési munkálatai. A 4,766 milliárd forintból – ebből 2,25 milliárd EUtámogatás – elkészülő létesítmény Európa legnagyobb fürdőkomplexumának részeként jön létre. A fedett élményfürdő 15 ezer négyzetméteren, 1600 négyzetméter vízfelülettel, egyszerre ezer fő befogadására lesz alkalmas. Bár a befejezés időpontja kérdéses, a legjobb az lenne, ha 2009 nyarán az itt üdülő turisták már a próbaüzem alatt pancsolhatnának az új élményfürdőben, ősszel pedig megnyitnák a létesítményt. A fő cél már a projekt kitalálásakor a szezon meghosszabbítása volt, ez mindenkinek jó a városban, a vendéglátóknak, a szállodásoknak és persze az ideérkező vendégeknek, akiknek egész évben vízi élményeket tud majd nyújtani a város. A tervezett látogatószám évi 182 ezer fő.

Hamarosan megnyitja kapuit Hajdúszoboszló legújabb négycsillagos szállodája, az Apollo Termalhotel & Apartments. A korábbi 30 szobás szálloda további 43 szobával, medencékkel, wellness- és gyógyászati részleggel, fodrászattal és kozmetikával bővült. Szobái televízióval, minibárral, széffel, telefonnal, hajszárítóval felszereltek, az internethozzáférés biztosított. A szálloda egész területe klimatizált. A szálloda wellness- és gyógyászati részlege az alábbi szolgáltatásokkal áll vendégei rendelkezésére: gyógy- és élménymedencék, szauna, infrakabin, szolárium, sókamra, fitneszterem, hagyományos és speciális masszázsok (például gyógy-, frissítő, thai és lávaköves masszázs), különleges kezelések (például mézes, csokoládés masszázs), a TB által támogatott kezelések. A projekt összköltsége több mint 700 millió forint. A támogatás összege 276 351 672 forint, amelynek 75 százaléka az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából származik, 25 százaléka pedig magyar kormányzati finanszírozás. A tervek szerint a szállodában eltöltött vendégéjszakák száma már a fejlesztést követő első évben eléri a 41 ezer vendégéjszakát.

 

Milliárdok a skanzenre

A hivatalosan 2008. április 4-én induló szentendrei Skanzen Örökség Program célja a szabadtéri múzeum „életteli” és turistabarát jellegének fejlesztése. A kiemelt turisztikai projekt négy beruházást foglal magába, amelyek költsége együttesen 2 milliárd 222 millió forint, a megvalósítás ideje pedig a 2008. áprilistól 2010. március 31-ig terjedő időszak. A projekt költségeiből 2 milliárd forintot az Európai Unió, 222 millió forintot pedig a magyar állam áll. Az első beruházás keretében a Skanzen az eddig meglévő hét tájegység mellé felépíti az Észak- Magyarországi Falut, amely az Ipoly és a Hernád közötti észak-magyarországi palóc terület hagyományos népi építkezését és életmódját mutatja be.

A múzeum új bejárati épületet kap, amely a mezőhegyesi vasútállomás épületének eredeti tervek szerinti rekonstrukciója. A modern igényeknek megfelelően az épület fogadórészében csomagmegőrző és pelenkázó, valamint a közönségfogadás legkorszerűbb kiszolgálóhelyiségei is helyet kapnak. A harmadik kiemelt beruházás keretében 2,4 km hosszú, korhű skanzenvasút épül öt megállóval. A vonalon közlekedő 1916-os szabadalmaztatású, 1930- ban készült műemlék motorvonat elsősorban a mozgáskorlátozottak, idősek és kisgyermekes családok kényelmét szolgálja. A fejlesztés negyedik elemeként nyitott múzeológiai műhely épül, amely a múzeumi háttérmunka bemutatására szolgál, és nyilvános műhelyként, interaktív látványraktárként, kiállítóhelyként és új oktatási színhelyként is szolgál majd. A Regionális Fejlesztési Tanács által a kiemelt turisztikai projektek körébe felterjesztett (az NFÜ-nél jelenleg továbbfejlesztés stádiumában lévő) Szob-Nagybörzsöny kisvasút felújítása második ütemének célja a meglévő pályához kapcsolódó, korszerű kisvasúti pálya létrehozása Nagybörzsönyig, az I-es ütemben megvalósult Szob–Márianosztra szakasz kiegészítésével. A második ütem részét képezi a Márianosztra–Nagyirtás közötti középső, 7,2 km hosszú vasúti szakasz elkészítése és megépítése, valamint a Nagyirtás–Nagybörzsöny közötti, jelenleg is működő 8,2 kmes felső szakaszon megvalósuló teljes körű és végleges pályakorrekció és rekonstrukció. Ez utóbbi szakasz a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén halad keresztül, és a kisirtási „tolatós” csúcsfordító miatt részben ipari műemlék. A pályaépítési és pályafelújítási beruházások mellett korszerű szerelvényeket is beszereznek (beleértve a szerelvények szervizelését biztosító remiz kialakítását a szobi végállomáson), emellett az akadálymentes állomások és megállók építése is a projekt része. A beruházással a Dunakanyar vonzereje tovább bővül, egyúttal oldódik a Dunakanyar turizmusának Szentendre– Visegrád–Esztergom vonalú koncentrálódása.

 

Gödöllő és Leányfalu

Százhúsz szobás szálloda épülne fel a gödöllői Grassalkovich-kastély nyári lovardájának területén, ahol hajdanán Sissi lovagolt. A beruházás az előzetes számítások szerint legalább 4 milliárd forintot igényel. Ez az összeg fedezheti az új építést, a romos állapotú kiszolgálóépületek rehabilitációját és a park rendbehozatalát. Az EU-támogatással megvalósuló revitalizációs projekt keretében megújul többek között a Gizella- és Rudolf-szárny, az Erzsébet- terasz és lépcső, az előkert és a kastélypark.

Szálloda épül Leányfalu Duna-partján. A strand melletti 2,1 hektáros területen magánberuházásként 200 ágyas szálloda épül, amelyhez 100 apartman is tartozik majd. Ehhez csatlakozik a hajó- és jachtkikötő. A fejlesztés a termálvizes strand korszerűsítésével vette kezdetét. Az uszodát és a strandmedencét vízforgatóval szerelték fel, most pedig a gyermekmedence kap ilyen berendezést. Mellette kialakítanak egy három részből álló, összesen 60 személyt befogadó szaunát.

 

Megelevenedik a középkor

Európai történelmi skanzen épül Szigethalom határában, egy 12 hektáros katonai bázison. Az elnevezés (angolul European Medieval Settlement, rövidítve Emese Park) a kontinensen egyedülálló létesítményt takar, amely a IX–XI. századi Európa történelmét jeleníti meg. A terv szerint az Európai Unió minden országa képviselteti majd magát rá jellemző, korabeli épülettel, valamint hiteles képet festve bemutatja hagyományait, kultúrája értékeit, sajátosságait. A park magját a tervek szerint egy Szent István-korabeli falu adná, amelyben 15–20 házikó, valamint kiállító- és rendezvénytérként üzemelő jurta, lovagi tornák lebonyolítására is alkalmas küzdőtér, íjászatnak megfelelő terület, vásártér, valamint egy Árpád-kori templom épülne fel. A vásártér, illetve küzdőtér mellett lakomacsarnokot, táncházat, kiállítóteret hoznának létre. A terület déli oldala lovasíjász- pálya helyszínéül szolgálna. A vásártér mellett a tervek szerint karámot létesítenek, amely a park háziállatainak ad otthont. A Kárpát-medence korabeli vadállatait vadasparkban mutatnák be. A skanzen átadását 2010-re tervezik. A múzeumfalu létrehozásához előreláthatólag 1 milliárd forint körüli összegre van szükség, ezt egy norvég alapú pályázatból és önkormányzati hitelből teremtenék elő.

 

Új hotel Ferihegyen

Az Airport Hotel Szállodai Szolgáltató és Ingatlanfejlesztő Kft. Ferihegy közelében négycsillagos szállodát épít, amely tavaly december végén lett szerkezetkész, így a tervek szerint 2008 júliusában már vendégeket fogad. Az Airport Business Park melletti reptéri fapados parkolót is üzemeltető vállalkozás a 2,2 milliárd forintos beruházást saját erőből, illetve bankhitelből finanszírozza. Az eredeti elképzeléseknek megfelelően a 110 szobaegység mellett 230 négyzetméteres, négy részre osztható konferenciatermet, nonstop éttermet és kávézót, fitnesztermet, valamint nonstop nyitva tartó üzleteket is kialakítanak a ferihegyi terminálok egyéni és üzleti utazóira, illetve az átszálló utasokra gondolva. A szálloda fontos célcsoportnak tekinti a városnéző turistacsoportokat is. Minderre fekvése predesztinálja: a hotel mindössze 2,5 kilométerre fekszik a ferihegyi termináloktól és az M0-s autópálya vecsési leágazásától. A szálloda konferenciakapacitása – 200 fős, négy részre osztható konferenciaterem és további négy szekcióterem – pedig a szomszédos Airport Business Park és a környékbeli cégek corporate igényeinek kielégítését is szolgálja, emellett egyéb rendezvények számára is ideális helyszín. A fapados parkolón kívül a szálloda 40 férőhelyes mélygarázsa is rendelkezésre áll majd.

 

Kóristák pomázi kastélya

Áprilisban adták át a pomázi önkormányzat által, 758 millió forint értékű Phare-támogatásból felújított és szállodává alakított Teleki-Watthaykastélyt. A Pomáz Város Önkormányzata és két kht. üzemeltetésében lévő kastélyszálloda épületében 50–60 szálláshely és étterem van. A háromszintessé átalakított kastély elsősorban a hazai és nemzetközi kórusok, zenekarok részére kíván ideális alkotó légkört és technikai hátteret biztosítani. Ha van szabad kapacitása, turisták is igénybe vehetik, és konferenciák lebonyolítására is van lehetőség: a földszinten található négy 20 férőhelyes és két 50 fős terem, míg az alagsorban egy 100 személyes nagyterem, valamint egy 50 vendég fogadására alkalmas, külső vendégek előtt is nyitott á la carte étterem és konyha kapott helyet. A közel kéthektáros park 250 főnyi közönséget befogadó hangversenyterme szintén lendíthet a térség kulturális turizmusán.

 

Bicske és Visegrád

A Közép-Európában egyedülálló Budapest Gate Golf & Country Club golffalu a festői szépségű bicskei dombok között helyezkedik el, Budapesttől mindössze 38 kilométerre. A beruházást a hasonló nevű, erre a projektre létrehozott kft. bonyolítja le. A golffalu változatos növényvilága, a kanyargós ösvények és a rendezett parkrészek alkalmasak lesznek majd a sétához, kerékpározáshoz, mindemellett – az épületekhez hasonlóan – összhangban lesznek a környező természetvédelmi területtel. A létesítményben ötcsillagos hotel is épül, amelyben egyedülálló szolgáltatásokat biztosító lakosztályok fogadják majd a vendégeket. A hotel konferencia-központja 1250 fő befogadására lesz alkalmas, s a legkorszerűbb média- és kommunikációs eszközökkel lesz ellátva. A golffalu területén található, multifunkcionális tó számos rekreációs és sportlehetőséget kínál majd, a csónakázástól egészen a horgászatig. A parton strand, sportpályák és kávézók állnak majd a lakók és a vendégek rendelkezésére. A termálfürdőkkel, hidroterápiás medencével, úszómedencékkel, gőzkabinnal, szaunával és szoláriummal ellátott spa & wellness létesítmény gyógyászati és szépségkezelésekkel várja majd a látogatókat.

 Visegrád új városközpontját a 11-es számú közlekedési út, a Rév utca, a Fő utca és a Mozi köz által határolt 3,3 hektáros területre tervezik. Egészségházat, üzleteket, lakásokat, vendéglátó-ipari centrumot, valamint felszín alatti parkolót építenek a tervek szerint. Kibővítik a mozi épületét, művelődési központ lesz belőle, díszburkolattal ellátott sétálóutcákat építenek. Itt kívánják kialakítani Visegrád főterét és az új városházát is. A szóban forgó terület részben beépítetlen, jelentős része az önkormányzat tulajdona. A 2008. január 15-én zárult tervpályázatra 11 érvényes pályázat érkezett, amelyből hármat díjazásban részesített, két pályaművet pedig megvételre javasolt az önkormányzatnak a bírálóbizottság. A becslések szerint a beruházás mintegy 3,5 milliárd forintba kerül majd, amelyhez befektetői partnereket keres az önkormányzat. Visegrádon az elmúlt években megépült Thermal Hotel révén az önkormányzat évente csaknem 80 millió forint többletbevételhez jut. Ugyanitt már megkezdődtek az ötcsillagos Hilton szálloda építési munkálatai, és indul a Lepencei Strandfürdő teljes átépítése is. Lepencén 4+ csillagos spa & konferenciahotel épül, amelynek hat szintjén 174, a kategóriának megfelelő berendezéssel ellátott, 30 négyzetméteres szoba lesz. Rendelkezésre áll majd egy 600 fő befogadására alkalmas, szükség esetén leválasztható konferenciaterem. A hely különlegessége lesz a hegy oldalába vájt, egész évben üzemelő barlangfürdő, amelyhez helyi termálvízzel ellátott luxusélményfürdő kapcsolódik. A létesítmény teljes területe 4300 négyzetméter.

 

Wellness a csárda mellett

A domonyvölgyi Lázár Lovaspark megnövekedett vendégforgalmának színvonalasabb kiszolgálása érdekében a meglevő csárdák mellé hangulatában hasonló, mégis kissé eltérő megjelenésű új, 250 fő befogadására alkalmas csárda épül búbos kemencével, teraszán látványkonyhával, valamint a kapcsolódó kiszolgáló- és mellékhelyiségekkel. Az építészeti kialakításokból adódóan Tornyos csárdának elnevezett épület és terasza elsősorban a szabadtéri rendezvények kedvelt helyszíne lehet. A csárdával egy időben megnyílik a húsz személy fogadására alkalmas, rusztikus borospince is. Várhatóan 2010 tavaszától fogad vendégeket a lovaspark mellett kialakításra kerülő 100 szobás, négycsillagos wellness- és konferencia-klubhotel. A magyar falusi építészet hagyományait és hangulatát idéző szálloda a legmodernebb wellness-szolgáltatásokkal és a legkorszerűbb konferenciafelszereltséggel (300 fős konferenciaterem és szekciótermek) lesz ellátva.

A közel 5000 nm beépített területet magába foglaló, földszintes, „falusi utcás” kialakítású, klubjellegű szálloda a wellness- és konferenciaszolgáltatások mellett további új lehetőségekkel várja a vendégeket: különböző stílusú éttermek, toronybár, kávézó, lovaglás, fogathajtás- oktatás és különböző sportlehetőségek.

 

Felépülhet Attila vára

Márciusban megkezdődtek az előkészületek Attila hun király fapalotája újbóli felépítésére Tápiószentmártonban. Egyes vélekedések szerint eredetileg is itt állhatott Attila vára. A 3 milliárd forintos beruházás tényleges munkálatai 2009-ben indulhatnak. A legjobb terveket benyújtó Haide Tibor építész hathektáros területen, 3600 négyzetméteren kívánja felépíteni a főként fából álló palotát négy, egyenként 25 méter magas toronnyal. A fapalotában lesz trónterem, óriás pince, valamint kiállítótermek és vendéglátóhelyek. A megvalósításhoz szükséges pénz nagyobb része hazai és külföldi befektetők jóvoltából már összegyűlt, s valószínűleg EU-s forrásokra is pályázik majd a terveket finanszírozó Attila Alapítvány. Az Attila-vár várhatóan 2010-re készül el, és igazi idegenforgalmi attrakcióvá válhat. Az elképzelés szerint szállodák, korabeli falu, Árpád-kori templom épülhet még mellé. Az építmény egyszerre kétezer látogatót fogadhat. A komplex látványosság – a befektetői várakozások szerint – hozzávetőleg egymillió turistát vonzhat majd a Budapesttől 60 kilométerre fekvő vidékre. A vonzerőhöz tartozik a közvetlen közelben fekvő Attila-domb, amely a mozgásszervi betegségekre a föld mágneses terével fejt ki titokzatos gyógyító hatást, s máris évi 100 ezer turista fordul itt meg.

(A vidéki turisztikai beruházások bemutatását a lap következő számában folytatjuk.)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.