Világjárás Epikürosz nyomában

A turizmus területén egyre nehezebb igazán eredeti attrakcióval előrukkolni, pedig az utazók az egyedit, a különlegeset keresi. Előző számainkban a turizmus számos speciális fajtáját jártuk már körül: terítékre került az irodalmi turizmus, a borturizmus és a ráérős utazás is. Mostani körképünkben azokat a túrákat vettük számba, amelyek az ínyenceket szólítják meg.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Évtizedek óta halljuk és tapasztaljuk, hogy mennyire uniformizálódik a világ. Különösen a fejlett országok fogyasztói társadalma válik egyneművé és kiszámíthatóvá. A nemzeti konyhák jelentik az üdítő kivételt, hiszen a francia bisztró, a kockás abroszos magyar étterem vagy a görög taverna három teljesen különböző világot jelent, pedig el sem hagytuk a kontinenst. Az ínyenceknek szóló tematikus túrák közül a borutak a legismertebbek. Az egy-egy gyümölcs vagy élelem köré szerveződő körutak kialakítása frissebb keletű, bár a komótos étkezés mozgalom terjedése a gourmet-túráknak is lendületet adott. Ezek a körutak három fő csoportra oszthatók: Léteznek hosszabb, egy-két hetes, teljes régiók vagy országok gasztronómiáját bemutató utak; egy meghatározó termékre, például gyümölcsre vagy sajtra fókuszáló körutak; valamint néhány órás kóstolókkal egybekötött városnézések (sörtúra, cukrászdalátogatás), amelyek kifejezetten a rövid városlátogatásra érkezőknek nyújtanak röpke kulináris bepillantást a helyi konyha jellegzetességeibe. Ezek az utak nemcsak az adott térség konyhájáról szólnak. A tudatos turizmusfejlesztők olyan térségeket igyekeznek a térképre tenni, amelyek másképp nem kapnának ekkora figyelmet.

Édes országjárás

Sokan nosztalgiával gondolunk vissza az iskolai csokoládégyár-látogatásokra, amelyek után hetekig rá sem bírtunk nézni édességre. Ennek az elegánsabb és modernebb változatai azok a tematikus csokoládé- és édességtúrák, amelyek Európa legtöbb nagyvárosában léteznek. A túrák célja, hogy a városnézés mellett a látogatók ízlelőbimbóikat is megdolgoztassák, ezáltal a városnézés is élvezetesebb lesz. Belgium, a csokoládé hazája a brüsszeli csokisétán túl egyhetes beavató körutakat is szervez, amelyek során jó érzékkel az ország kevésbe frekventált pontjaira is elkalauzolja a turistákat.

A kakaóbab-termesztésben elöl járó fejlődő országok inkább a csokoládékészítés technikájának bemutatására helyezik a hangsúlyt. A belize-i hétnapos csokoládéút egészen kivételes élményt nyújt, hiszen az ősi maja csokoládékészítés rejtelmeibe avatja be a résztvevőket. Az utazók a munka minden fázisát kipróbálják, és a végén saját gyártmányú kézműves termékkel távozhatnak.

Egzotikus fűszerkaland

Ha fűszer, akkor India, konkrétan Kerala. Akit a dzsungel, a szikrázó napfény és a tenger hármasa nem elégít ki, a 16 napos fűszerkaland a Cochin–Kumarakom–Munnar– Vandenmedu–Kailasam-Periyar–Madurai– Chennai útvonalon egészen biztosan. Az egzotikus fűszerek ürügyén az út tervezői mérnöki precizitással vezetnek végig az egész tartományon. A másik híres út a magyarok által is egyre inkább felfedezett Fűszer-szigetre, azaz Zanzibár fűszerültetvényeire repíti a látogatót. A túra egyszerre szórakoztató és informatív, mivel az egyes állomásokon nemcsak kóstolásra nyílik lehetőség, de bőséges tájékoztatót is kapunk az adott növény öszszes felhasználási módjáról. Az amerikaiak gyümölcs-fűszer témaparkot is felépítettek Miamiban, amelynek 30 ezer holdján 500-féle fűszer- és gyógynövény, valamint ritka, sokszor bizarr kinézetű gyümölcs terem. A park iskolai programokat és szafarikat is szervez, valamint ismeretterjesztő előadás-sorozatokat tart profi és amatőr kertészkedőknek és termelőknek. Boltjában a teák, konzervek és gyümölcslevek mellett rengeteg szakmai könyv is sorakozik a polcokon.

Régiós gasztrotúrák

Sonka, kaviár és kecskesajt viszi a prímet a kilencnapos spanyol étel-ital körút menüjében. A körút ügyes árukapcsolással a népszerű Andalúziát és a turisták által feltáratlan Extremadura tartományt kapcsolja össze. Az utazás során a sevillai tapas éppúgy terítékre kerül, mint a sherry Jerez de la Frontera városában vagy a rák az Atlanti-óceán partján. A résztvevők a sajt- és sonkatálak között történelmi emlékekkel és festői tájakkal ismerkednek. Az útvonal utolsó állomása Madrid, záróakkord a Prado Múzeum meglátogatása.

A németek Észak-Rajna-Westfáliát a tejtermékek országának becézik, ahol parasztgazdaságok sokasága kínálja helyi finomságait az utazónak. Eredetileg 14 termelő összefogásával dolgozták ki az NRW tematikus körutat, amelyhez folyamatosan mások is csatlakoznak. Az út során a sajtkészítés tanulmányozása mellett olyan ínyencségeket is megkóstolhat az érdeklődő, mint a répasajt.

Franciaországban bárhova vetődik az utazó, mindenhol talál gasztronómiai csemegéket felvonultató ajánlatot, a gourmetutakat legtöbbször bortúrákkal és kulturális ajánlatokkal társítják.

Egyél és vezess!

Az F1 Chefs team három excentrikus szakácsa országokon átívelő autós gasztrotúrákat szervez, és 2009-ben három újdonsággal is meglepi a hasukat szerető, kalandvágyó autósokat: Egyik idei eseményük a Hollandiát, Dániát, Svédországot érintő „Prawn to be Wild!” elnevezésű ráktúra. A második esemény a „Goulash or Bust!” ralitúra, amelynek végállomása Budapest, ahol a program egy középkori vacsorával végződik. A harmadik erre az évre tervezett versenyük a „Screwball Scramble!”, amelyen a résztvevők átalakított fagylaltosautóval indulnak a fagyi hazája, Olaszország meghódítására.

A szomszéd kertje

Ausztriát nyugodt szívvel nevezhetnénk a témautak hazájának, hiszen az országot keresztül- kasul behálózzák a különféle tematikus utak. A stájer almaút az Ausztria gyümölcsösének nevezett vidéket szeli át mintegy 25 kilométer hosszan, öt város érintésével. A Gleisdorfból induló körút Graz mellett is elhalad, így két almaevés között városlátogatás is betervezhető. A Puchban található almamúzeum 1990 óta üzemel. Benne az almatermesztésről látható kiállítás, amely az almával kapcsolatos mítoszokat, vallási és folklórelemeket is bemutatja. Az almaút tavasszal és ősszel, vagyis virágzáskor és szüretkor nyújt igazi élményt. Alsó-Ausztria mustútja a Mostviertelen halad keresztül, amelyet a helyiek csak Európa körtéskertjének aposztrofálnak. A 200 kilométeres út mentén 20 motel, 21 taverna és 24 gazdaság várja a vándort. Kötelező megálló az 1109-ben alapított, Seitenstetten nevű város, amelynek bencés apátsága még a városnál is három évvel fiatalabb. A térségben remek gyalogos- és kerékpártúrák tehetők.

A 70 kilométeres, 200 parasztgazdaság mentén elhaladó Bregenzerwald sajtút 30 sajtfajtával büszkélkedhet. A legismertebb, a fűszeres hegyi sajt uniós védettséget élvez. A vidék egyik attrakciója a tejtermékgyártás múzeuma Hittisauban, amely a 300 évvel ezelőtti gyártási technikákat eleveníti fel.

A strudeltúra nevű autós kirándulás során különböző vicces vagy cikis feladatot kell a résztvevőknek megoldaniuk. Mentén számos vár, kastély és múzeum sorakozik, amelyek felfedezésére a próbatételek között bőséges idő marad. A verseny utolsó állomása a varázslatos Toplitzi-tó. A legenda szerint a nácik a II. világháború vége előtt hatalmas ládákban kincseket és dokumentumokat süllyesztettek a tó fenekére. Mások szerint itt kísérleteztek a víz alól indítható rakétákkal. A területet többször átvizsgálták, kincseket nem, fegyvereket és hamis brit fontot ellenben találtak.

Hazai ízeken

Itthon tudomásunk szerint csupán ebben az évezredben kezdődött az egy termék köré szervezett tematikus utak kialakítása. Az ország keleti felében található a legismertebb honi út, a Szatmár-Bereg tájait bejáró szilvaút, amelyet a 2001-ben alakult Szatmár- Beregi Szilva Út Egyesület népszerűsít. „Az egyesület a szatmári és beregi térség turisztikai szolgáltatóit és jelentősebb önkormányzatait fogja össze – kapjuk a tájékoztatást az egyesület egyik alapító tagjától, Szabó Attilától –, és a térség tájjellegű gyümölcsére, a szatmári szilvára alapozva népszerűsíti a különböző szilvából készült termékeket: lekvár, pálinka, aszalványok.” A látogatók a nagy és a kis szilvaút közül választhatnak. Az első Vásárosnaménytól Naményig, a másik Penyigétől Panyoláig tart, és a vidék épített, valamint természeti vonzerőiről is keresztmetszetet ad.

A fejlett országok öregedő társadalma az utazási szokásokat is gyökeresen megváltoztatja. Az emberek aktív kora kitolódik, ezzel párhuzamosan a turizmus szelídebb változatainak térhódítása is megjósolható. Az átgondolt, igényes tematikus túrák azonban nemcsak az idősebb generáció körében arathatnak sikert. Mivel számos turizmusfajtával, így a konferenciaturizmussal, a városlátogatással vagy éppen a falusi turizmussal is jól párosíthatók, üzletemberek, baráti társaságok és családosok számára is kellemes kikapcsolódást jelenthet. A környezettudatos utazó választásával a fenntartható turizmus fejlődését is elősegíti: megőrződnek a hagyományok, csökkenhet a népességvándorlás. A tematikához kapcsolódó események, rituálék és fesztiválok résztvevői és közönsége pedig újra élettel töltheti meg az elnéptelenedő vidékeket.

 

Irodalmi emléktúrák

A közelmúltban megjelent, irodalmi utazásokról szóló cikkünk óta több aktuális hazai információhoz is hozzájutottunk. „Irodalmi Emlékhelyek Fejér Megyében” címmel megjelent a helyi Tourinform gondozásában a megye irodalommal kapcsolatos vonzerőit felvonultató kiadvány, amely egy készülő Fejér megyei irodalmi topográfia része. Gárdonyi, Vörösmarty és Tinódi Lantos csak néhány azok közül a híres irodalmi személyiségek közül, akiknek közük volt a megyéhez. A nagyrészt múzeumokat, emlékházakat és emlékműveket tartalmazó füzetecske a neves írók és költők, valamint az adott falvak és városok bemutatása mellett kész túraútvonalakat is kínál az irodalomszerető turistáknak. Az öt javasolt tematikus túra (Székesfehérvár, a Velencei-tó és környéke, a Váli-völgy, Vértesalja és Mezőföld) az összes fontos állomásra elvezet, megidézve a magyar irodalom számos kiemelkedő személyiségét. Az út során található kastélyok és kúriák megtekintésével az élmény még teljesebb lesz, hiszen sok helyütt az irodalom és művészet mecénásai és rajongói voltak e jeles épületek tulajdonosai. A Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a Magyar Irodalmi Emlékházakat lajstromba szedje, és jeles honfitársainkról egy-egy kiadvánnyal emlékezzen. Az igényes kivitelű leporellók az önéletrajzi adatok és a legfontosabb irodalmi művek felsorolása mellett eredeti dokumentumokat; naplórészleteket és kéziratokat is tartalmaznak, de megfejthető Gárdonyi titkosírásos ábécéje, és megcsodálhatók Nagy László tollrajzai is. A fotókkal gazdagon illusztrált kiadványokba angol nyelvű ismertető is került, és az adott emlékhely földrajzi pozíciója is megtalálható bennük a múzeum fontosabb adataival, a közelben található kulturális látványosságokkal, amelyeket akár tematikus túraként is össze lehet rendezni.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.