Vince-napi borverseny és bortúra Somlószőlősön

A Vince-napi hagyományokat elevenítik fel a Somló-hegyen január utolsóelőtti szombatján. A borászok védőszentjének napja alkalmából borverseny, bortúra és koncert várja az érdeklődőket - közölte a program szervezője.

Mintegy 25 családi pincészet részvételére számít a rendezvényt szervező Somlói Dűlők Egyesülete a január 21-ei, második Vince-napi borünnepen. A nyilvános borversenyen a családi pincészetek, köztük a Vári-Kovács Pince, a Balogh Családi Pince és a Söth Pince 2016-os évjáratú kézműves borai vesznek részt - mondta Balogh Zsuzsa.

A hatfős zsűriben, amelynek tiszteletbeli elnöke Györgykovács Imre somlói borász lesz, képviselteti magát a szakma, a gazdák és a közönség is. A borverseny rendezője, Marton László somlóvásárhelyi borász - fűzte hozzá.

Délelőtt bortúrán vehetnek részt a vállalkozó kedvűek, ezt követi majd a délutáni Vince vesszőáldás majd a babos-káposztás csülökvacsora és az esti zenei program a Balkán Fanatik jóvoltából - részletezte a szervező.

Balogh Zsuzsa elmondta azt is, hogy lesz a Somlót bemutató fotó- és helytörténeti kiállítás, Szabó Zoltán képzőművész pedig karikatúrát készít majd a helyszínen az eseményről, illetve a résztvevőkről.

Hozzátette: Szent Vince napja a borászok termésjósló napja. Ezen a napon figyelik meg a szőlősgazdák és a borászok a szőlőtőkét, a szőlővesszőkön a rügyeket, így következtetnek a termés bőségére. A gazdák a rendezvényre egy-egy szőlővesszőt is magukkal hoznak, amelyet nemzetiszínű szalaggal feldíszítve vízbe tesznek, és amelyet a helyi lelkész megáld.

A bortúra során nyitva lévő pincéket a somlo.hu/vincebortura oldalon teszik közzé január 15. után. A programok belépőjeggyel látogathatók.

Forrás: MTI


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.