Virtuális portás és multimédiás íróasztal a jövő szállodáiban

A HRS felmérése szerint egyre több vendég keres innovatív technológiával felszerelt hoteleket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Manapság az okostelefonok, tabletek és az ezekhez tartozó alkalmazások a legtöbb utazó számára nélkülözhetetlenek – derült ki a HRS szállásfoglalási oldal által támogatott felmérésből. Az új, csúcstechnológiára épülő világ a hotelekhez is utat talált: vendégkönyv helyett táblagépek, szobakulcsok helyett okostelefonok, távirányítók helyett pedig alkalmazások jelentek meg. Így a szállodaipar is alkalmazkodik vendégei új felhasználói szokásaihoz.

A tanulmány szerint Németországban a vendégek 27 százaléka például szívesebben működtetné a világítást, a légkondicionálót és a televíziót ugyanazon a kijelzőn keresztül, mint külön távirányítók és kapcsolók használatával. Ami a technológiát illeti, az üzleti utazók körében már kívánságként jelenik meg, hogy otthoni körülményeket teremtsenek számukra. Globálisan 44 százalékuk szavazott az alapfelszerelésként rendelkezésére álló táblagép mellett, 23 százalékuk pedig laptopot szeretne a szobájába.

Számos hotel felismerte, eljött az idő, hogy fokozottan összpontosítsanak a technikai újdonságok integrációjára szálláshelyükön belül. Az osztrák Stegersbach-ban található Falkensteiner Balance Resort hotelben például minden szobában található egy konfigurált Samsung tablet, amit a vendégek ingyenesen használhatnak. Ezeken többek között találhatunk friss napilapokat, információt az aktuális időjárásról, valamint egy rövid bemutatót a szálláshelyről és környezetéről. A tablet nem csupán a jól ismert tájékoztató mappák helyettesítésére használható, azoknál sokkal többet nyújt: a kommunikáció és az értékesítés csatornájaként szolgál. Így a vendégek hívhatják a szobaszervizt, visszajelzést adhatnak a szálloda vezetőségének, asztalt foglalhatnak az étteremben, kerékpárt vagy kocsit bérelhetnek. Ezen felül a szálloda saját wellness részlegében a táblagépen keresztül ingyenes időpontok foglalhatók nap mint nap.

A német szállásfoglalási oldal, a HRS kínálatában több innovatív technológiát alkalmazó szálloda is szerepel:

Novotel München Messe****, München

A Novotel tulajdonában lévő szálláshelyek (mint amilyen a Novotel München Messe is) számos technikai újítással büszkélkedhetnek. Ebben a szállodában a vendégeket nem csak valódi, hanem virtuális portás is üdvözli. Emellett a hotelben található érintőképernyőkön a vendégek hétvégi ajánlatokat, időjárás és repülőgép menetrend-információkat találhatnak, vagy virtuális képeslapokat is küldhetnek.



Yotel***, New York

A New York-i Yotelben egy robot segít a csomagokkal: miután a kulcsot felvettük a bejelentkezésre szolgáló terminálon keresztül, egy úgynevezett Yobot biztonságosan elhelyezi a személyes tárgyainkat egy elzárt dobozba. A szobákban kiváló Wi-Fi, valamint technofalak és multimédia-kapcsolattal felszerelt íróasztalok garantálják a tökéletes átmenetet a munkából a pihenésbe.



Eccleston Square*****, London

A londoni Eccleston Square egy impresszív butikhotel a történelmi köntös mögött – az intuitív technológia és a luxusdizájn találkozása. A vendégek afféle digitális portásként kapnak egy iPadet, így az érintőpanelen keresztül szinte mindent irányítani tudnak a szobájukban. Az átlátszó fürdőszobafalat például matt üveggé tudják alakítani.



W Taipei*****, Tajpej

A tajvani főváros, Tajpej szívében található stílusos luxusszálloda, a W Taipei a híres 101-es toronyra néz. A hotel káprázatos dizájnnal és a legkorszerűbb technológiával rendelkezik, ami valamennyi vendég számára maximális kényelmet és izgalmas szórakozási lehetőségeket biztosít. A nagyméretű LCD televízióképernyő és a modern hangrendszer mellett néhány lakosztály médialejátszóval és projektorral is rendelkezik.



Blow Up Hall 5050*****, Poznan

A lengyel Poznanban, a régi sörfőzde komplexum falai mögött található a Blow Up Hall 5050 elnevezésű impozáns dizájnszálloda. A hotelben nincs recepció, valamint a 22 modern és elegánsan berendezett szoba sincs megszámozva. Érkezéskor azonban minden vendég kap egy iPhone-t, ami elvezeti őket a szobájukba, ezen felül pedig információt és tippeket nyújt számukra. Továbbá amikor belépnek az épületbe, egy videoinstalláción megörökítésre kerülnek.



Prizeotel***, Hamburg

A hamburgi Prizeotelben a vendégekkel történő kommunikáció a szálloda falain kívül is folytatódik. A színes dizájnszálloda a modern technológiára fogékony üzleti utazók számára is megéri a pénzét: a 81 cm-es síkképernyő HDMI kapcsolattal lehetővé teszi, hogy Bluetoothon keresztül hallgassunk zenét, feltöltsük mobiltelefonunkat vagy telefonáljunk. Az üzleti csomag foglalása olyan további előnyökkel jár, mint amilyen a digitális újságstand használata.



A kutatásról: A kutatást elsősorban a nemzetközi szállodavendégek körében végezték a 2014. májustól júliusig tartó időszakban. Az online felmérést a HRS honlapján népszerűsítették, amelyben összesen 4377 HRS felhasználó vett részt. 


Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.