A virtuális túrák kulisszatitkai

A speciális fényképezőgépet tartalmazó, hátizsákra szerelt (trekker) operátori csomag 18 kilogrammot nyom, segítségével lépcsős utcákról – például a budai vár egyes részeiről –, és a kizárólag gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról készítenek panorámaképeket.

A budai várat, Hollókő ófaluját, Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékét, a Tihanyi-félszigetet, valamint számos más, turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős budapesti és vidéki épületet, városrészt, természetvédelmi területet fog virtuálisan bejárhatóvá tenni a Google Street View – magyar nevén Google Utcakép – szolgáltatás, amelyet a Google Térkép részeként havonta több mint 1 milliárd ember használ a világon. (Korábbi írásunk a szolgáltatásról ezen a linken olvasható.)

Az ehhez szükséges, 360 fokos panorámaképek készítése augusztus végén kezdődött, miután az Utcakép operátorai gyalogos és triciklis expedícióra indultak Magyarországon.

Újabb szakaszba lépett ezzel a szolgáltatás hazai fejlődése, miután az ország autóval bejárható részein idén áprilistól már virtuális sétára indulhatunk az Utcaképben, ahol 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha az ember valóban a helyszínen járna. Az illúziót fokozza, hogy a panorámaképekben nemcsak körbe-, illetve fel- és lenézhetünk, hanem előre vagy hátra is léphetünk.

A szolgáltatás számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. A virtuális sétához mindössze a Google Térkép bal oldalán, a közelítő-távolító gombok mellett látható kis sárga figurát (angolul Pegman) kell a térképen kékkel megjelenő útvonalak valamely pontjára húzni. Világszerte több mint 3 ezer várost és 8 millió kilométert lehet már így bejárni az interneten. Magyarország sorrendben az 50. ország volt, amelynek helyszínei megjelentek a Google Utcaképben.

Különleges kamerarendszer

A szolgáltatáshoz készített felvételeket a Google a térképen megfelelteti földrajzi helyüknek, ehhez a GPS-koordinátákat, valamint a haladás sebességét és irányát mérő érzékelők jeleit is felhasználja. Az operátori felszerelés kamerái – amelyek egy képzeletbeli gömb sugarai mentén helyezkednek el – egymást részben átfedő képeket rögzítenek, és azokat szoftver illeszti össze egyetlen, 360 fokban bepásztázható panorámaképpé.

A lézeres érzékelők az épületek és tárgyak távolságát is mérik, ennek alapján készül a háromdimenziós modell, amelyben az Utcakép felhasználója a megjelenő nyilakra kattintva vagy gyorsbillentyűk leütésével lépeget, és a szolgáltatást működtető szoftver is ennek alapján választja ki az adott pontnak leginkább megfelelő panorámaképet megjelenítésre.

A fotózáshoz használt felszerelés nyílt forráskódú szoftverre és ugyancsak szabadon hozzáférhető hardvertervekre épül, amelynek alapján az Elphel nevű cég kereskedelmi forgalomban kapható kamerarendszereket is kínál. Az augusztusban indult túrafotózáshoz a panorámaképeket készítő felszerelést az autók után hátizsákra, triciklire és ún. zsúrkocsira szerelte a Google, hogy a gépkocsival nem megközelíthető magyarországi helyeket – épületeket, várakat, kastélyokat, palotákat, templomokat, parkokat, sétálóutcákat, nemzeti parkokat és barlangokat – is a világon bárki számára virtuálisan bejárhatóvá tegye az interneten.

A speciális fényképezőgépet tartalmazó, hátizsákra szerelt (trekker) operátori csomag 18 kilogrammot nyom, segítségével lépcsős utcákról – például a budai vár egyes részeiről –, és a kizárólag gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról készítenek panorámaképeket. A mozgó fagylaltárusok kocsijára emlékeztető tricikli tömege 110 kilogramm, az operátorok szűk utcákban – például a tokaj-hegyaljai borvidéken –, és füves területeken használják, míg a zsúrkocsira erősített fényképezőgép belső terek, termek, folyosók fotózását segíti.

A hátizsákra 15 lencséből álló fényképezőgép-rendszert szereltek, amelyet a Google nyílt forráskódú, Android operációs rendszerén futó szoftver működtet: miközben az operátor sétál, a kamerák 2,5 másodpercenként készítenek fotókat. A rendszer robusztusságát jól érzékelteti, hogy a fényképezőgépek akár óránkénti 40 kilométeres haladási sebesség mellett is megfelelő minőségű képeket tudnak készíteni. A trekker felszerelés akkumulátorról működik, amely 6-8 órás üzemidőt biztosít.

A Google Utcakép operátori felszerelésének túraváltozataival korábban már a világ számos pontján, többek között az ókori Pompejiről, a Grand Canyonról, a Galápagos-szigetekről és a dubaji Burj Khalifa felhőkarcolóról, legutóbb pedig a CERN kutatóközpontról is készültek panorámaképek.

Védett magánszféra

A Google Utcaképben közutakon, illetve középületekben és nemzeti parkokban készült panorámaképek tekinthetők meg, az operátorok olyan nyilvános helyszíneken készítenek felvételeket, amelyeket a valóságban is bárki bejárhat gépkocsival, kerékpárral vagy gyalogosan. A szolgáltatás által megjelenített panoráma nem élő felvétel, azt a Google hónapokkal vagy akár évekkel korábban készült fotókból állítja össze. A fotózás optimális időpontját az időjárástól kezdve a helyszín frekventáltságáig számos tényező mérlegelésével határozzák meg.

A Google szoftvere az Utcaképben látható fotókon minden emberi arcot és azonosításra alkalmas információt – pl. gépkocsi rendszámot – automatikusan elhomályosít. Ez egy meglehetősen új eljárás, amely olykor túlzásokba esik, így előfordul, hogy állatok vagy szobrok fejét is kitakarja. A panorámaképek alsó sarkában egy Hibajelentés feliratú gomb is helyet kapott, erre kattintva bárki jelezheti, ha olyan felvételt talál, melyet valamilyen szempontból kifogásolhatónak tart, és kérheti annak további elhomályosítását.

Az Utcakép szolgáltatás biztonsági vonatkozásaival kapcsolatban már több ízben is aggályok merültek fel, különösen kezdetben, amikor a Google a fotózás útvonalán működő wifi hotspotokat is feltérképezte.

Budapest közgyűlése 2012 novemberében egyhangúlag támogatta, hogy a főváros megjelenjen az Utcaképben. Idén januárban, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által megkeresett, további nagyvárosok is hasznosnak ítélték a szolgáltatás magyarországi elindítását, amit a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. és az 1600 települést képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is támogatott.

Állásfoglalásának kialakításakor a hatóság figyelembe vette a szolgáltatás által megvalósuló, közérdekű célokat is. A nemzetközi gyakorlatot szem előtt tartva azonban külön elvárásokat is megfogalmazott a magánszféra védelme érdekében. Miután a Google vállalta, hogy eleget tesz ezen követelményeknek, 2013. január 28-án útjára indíthatta Utcakép szolgáltatását Magyarországon.

Üzleti lehetőség

A Google Utcakép adta lehetőségeket a vállalatok világszerte előszeretettel használják tevékenységük, kínálatuk bemutatására, amit mostantól a magyarországi szervezetek is megtehetnek. A szolgáltatás panorámaképét ugyanis egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba illeszthetik, így az odalátogatóknak megmutathatják, hogy irodájukat, üzletüket, éttermüket vagy szállodájukat hol, milyen épületben találják. Miután az Utcaképben a környék is bejárható, az érdeklődők afelől is tájékozódhatnak, hogy hol parkolhatnak majd, illetve hol találják a legközelebbi busz-, metró- vagy villamosmegállót, míg a mozgáskorlátozottak azt is ellenőrizhetik, hogy az épület bejárata megközelíthető-e akadálymentesen.

A szolgáltatás különösen az idegenforgalom és a vendéglátás területén tevékenykedő vállalatok és ügyfeleik körében népszerű, de a Google Utcaképpel azok is hasznos információkhoz juthatnak, akik egyénileg tervezik utazásukat, ingatlant vásárolnának vagy albérletet keresnek. Nagy létesítmények – például egyetemek, stadionok, bevásárlóközpontok – üzemeltetői, turisztikai, non-profit és más szervezetek meghívhatják az Utcakép csapatát, vagy kikölcsönözhetik a trekker felszerelést panorámafelvételek készítésére.

Az elmúlt két évben a Magyarországot bemutató Google Térkép – amelynek immár az Utcakép is része – látványos fejlődésen ment keresztül. 2011 eleje óta valós időben tájékoztat az ország közúti forgalmáról. Néhány hónappal később elindult a budapesti tömegközlekedési útvonaltervező is, amit az autósokat és a gyalogosokat egyaránt segítő, ingyenes, magyar nyelvű, hangos navigáció követett. Az Utcakép szolgáltatás is továbbfejlődik, ennek érdekében a Google autói idén májustól ismét fényképeznek a magyarországi utakon. Útvonalukkal, érkezésükkel kapcsolatban a google.hu/streetview oldalon lehet tájékozódni.

Forrás: GyártásTrend


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.