hirdetés
hirdetés

A virtuális túrák kulisszatitkai

A speciális fényképezőgépet tartalmazó, hátizsákra szerelt (trekker) operátori csomag 18 kilogrammot nyom, segítségével lépcsős utcákról – például a budai vár egyes részeiről –, és a kizárólag gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról készítenek panorámaképeket.

hirdetés

A budai várat, Hollókő ófaluját, Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékét, a Tihanyi-félszigetet, valamint számos más, turisztikai, történelmi és kulturális szempontból jelentős budapesti és vidéki épületet, városrészt, természetvédelmi területet fog virtuálisan bejárhatóvá tenni a Google Street View – magyar nevén Google Utcakép – szolgáltatás, amelyet a Google Térkép részeként havonta több mint 1 milliárd ember használ a világon. (Korábbi írásunk a szolgáltatásról ezen a linken olvasható.)

Az ehhez szükséges, 360 fokos panorámaképek készítése augusztus végén kezdődött, miután az Utcakép operátorai gyalogos és triciklis expedícióra indultak Magyarországon.

Újabb szakaszba lépett ezzel a szolgáltatás hazai fejlődése, miután az ország autóval bejárható részein idén áprilistól már virtuális sétára indulhatunk az Utcaképben, ahol 360 fokos panorámaképek keltik azt az érzést, mintha az ember valóban a helyszínen járna. Az illúziót fokozza, hogy a panorámaképekben nemcsak körbe-, illetve fel- és lenézhetünk, hanem előre vagy hátra is léphetünk.

A Google Utcakép hátizsákos…
A Google Utcakép hátizsákos…

A szolgáltatás számítógépen, okostelefonon és tableten is működik. A virtuális sétához mindössze a Google Térkép bal oldalán, a közelítő-távolító gombok mellett látható kis sárga figurát (angolul Pegman) kell a térképen kékkel megjelenő útvonalak valamely pontjára húzni. Világszerte több mint 3 ezer várost és 8 millió kilométert lehet már így bejárni az interneten. Magyarország sorrendben az 50. ország volt, amelynek helyszínei megjelentek a Google Utcaképben.

Különleges kamerarendszer

A szolgáltatáshoz készített felvételeket a Google a térképen megfelelteti földrajzi helyüknek, ehhez a GPS-koordinátákat, valamint a haladás sebességét és irányát mérő érzékelők jeleit is felhasználja. Az operátori felszerelés kamerái – amelyek egy képzeletbeli gömb sugarai mentén helyezkednek el – egymást részben átfedő képeket rögzítenek, és azokat szoftver illeszti össze egyetlen, 360 fokban bepásztázható panorámaképpé.

A lézeres érzékelők az épületek és tárgyak távolságát is mérik, ennek alapján készül a háromdimenziós modell, amelyben az Utcakép felhasználója a megjelenő nyilakra kattintva vagy gyorsbillentyűk leütésével lépeget, és a szolgáltatást működtető szoftver is ennek alapján választja ki az adott pontnak leginkább megfelelő panorámaképet megjelenítésre.

…és triciklis operátora
…és triciklis operátora
A fotózáshoz használt felszerelés nyílt forráskódú szoftverre és ugyancsak szabadon hozzáférhető hardvertervekre épül, amelynek alapján az Elphel nevű cég kereskedelmi forgalomban kapható kamerarendszereket is kínál. Az augusztusban indult túrafotózáshoz a panorámaképeket készítő felszerelést az autók után hátizsákra, triciklire és ún. zsúrkocsira szerelte a Google, hogy a gépkocsival nem megközelíthető magyarországi helyeket – épületeket, várakat, kastélyokat, palotákat, templomokat, parkokat, sétálóutcákat, nemzeti parkokat és barlangokat – is a világon bárki számára virtuálisan bejárhatóvá tegye az interneten.

A speciális fényképezőgépet tartalmazó, hátizsákra szerelt (trekker) operátori csomag 18 kilogrammot nyom, segítségével lépcsős utcákról – például a budai vár egyes részeiről –, és a kizárólag gyalogutakon megközelíthető helyekről, barlangokról készítenek panorámaképeket. A mozgó fagylaltárusok kocsijára emlékeztető tricikli tömege 110 kilogramm, az operátorok szűk utcákban – például a tokaj-hegyaljai borvidéken –, és füves területeken használják, míg a zsúrkocsira erősített fényképezőgép belső terek, termek, folyosók fotózását segíti.

A hátizsákra 15 lencséből álló fényképezőgép-rendszert szereltek, amelyet a Google nyílt forráskódú, Android operációs rendszerén futó szoftver működtet: miközben az operátor sétál, a kamerák 2,5 másodpercenként készítenek fotókat. A rendszer robusztusságát jól érzékelteti, hogy a fényképezőgépek akár óránkénti 40 kilométeres haladási sebesség mellett is megfelelő minőségű képeket tudnak készíteni. A trekker felszerelés akkumulátorról működik, amely 6-8 órás üzemidőt biztosít.

A Google Utcakép operátori felszerelésének túraváltozataival korábban már a világ számos pontján, többek között az ókori Pompejiről, a Grand Canyonról, a Galápagos-szigetekről és a dubaji Burj Khalifa felhőkarcolóról, legutóbb pedig a CERN kutatóközpontról is készültek panorámaképek.

Védett magánszféra

A Google Utcaképben közutakon, illetve középületekben és nemzeti parkokban készült panorámaképek tekinthetők meg, az operátorok olyan nyilvános helyszíneken készítenek felvételeket, amelyeket a valóságban is bárki bejárhat gépkocsival, kerékpárral vagy gyalogosan. A szolgáltatás által megjelenített panoráma nem élő felvétel, azt a Google hónapokkal vagy akár évekkel korábban készült fotókból állítja össze. A fotózás optimális időpontját az időjárástól kezdve a helyszín frekventáltságáig számos tényező mérlegelésével határozzák meg.

A Google szoftvere az Utcaképben látható fotókon minden emberi arcot és azonosításra alkalmas információt – pl. gépkocsi rendszámot – automatikusan elhomályosít. Ez egy meglehetősen új eljárás, amely olykor túlzásokba esik, így előfordul, hogy állatok vagy szobrok fejét is kitakarja. A panorámaképek alsó sarkában egy Hibajelentés feliratú gomb is helyet kapott, erre kattintva bárki jelezheti, ha olyan felvételt talál, melyet valamilyen szempontból kifogásolhatónak tart, és kérheti annak további elhomályosítását.

A panorámaképeket készítő Google-autó
A panorámaképeket készítő Google-autó

Az Utcakép szolgáltatás biztonsági vonatkozásaival kapcsolatban már több ízben is aggályok merültek fel, különösen kezdetben, amikor a Google a fotózás útvonalán működő wifi hotspotokat is feltérképezte.

Budapest közgyűlése 2012 novemberében egyhangúlag támogatta, hogy a főváros megjelenjen az Utcaképben. Idén januárban, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által megkeresett, további nagyvárosok is hasznosnak ítélték a szolgáltatás magyarországi elindítását, amit a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Turizmus Zrt. és az 1600 települést képviselő Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is támogatott.

Állásfoglalásának kialakításakor a hatóság figyelembe vette a szolgáltatás által megvalósuló, közérdekű célokat is. A nemzetközi gyakorlatot szem előtt tartva azonban külön elvárásokat is megfogalmazott a magánszféra védelme érdekében. Miután a Google vállalta, hogy eleget tesz ezen követelményeknek, 2013. január 28-án útjára indíthatta Utcakép szolgáltatását Magyarországon.

Üzleti lehetőség

A Google Utcakép adta lehetőségeket a vállalatok világszerte előszeretettel használják tevékenységük, kínálatuk bemutatására, amit mostantól a magyarországi szervezetek is megtehetnek. A szolgáltatás panorámaképét ugyanis egyszerűen és ingyenesen saját honlapjukba illeszthetik, így az odalátogatóknak megmutathatják, hogy irodájukat, üzletüket, éttermüket vagy szállodájukat hol, milyen épületben találják. Miután az Utcaképben a környék is bejárható, az érdeklődők afelől is tájékozódhatnak, hogy hol parkolhatnak majd, illetve hol találják a legközelebbi busz-, metró- vagy villamosmegállót, míg a mozgáskorlátozottak azt is ellenőrizhetik, hogy az épület bejárata megközelíthető-e akadálymentesen.

A szolgáltatás különösen az idegenforgalom és a vendéglátás területén tevékenykedő vállalatok és ügyfeleik körében népszerű, de a Google Utcaképpel azok is hasznos információkhoz juthatnak, akik egyénileg tervezik utazásukat, ingatlant vásárolnának vagy albérletet keresnek. Nagy létesítmények – például egyetemek, stadionok, bevásárlóközpontok – üzemeltetői, turisztikai, non-profit és más szervezetek meghívhatják az Utcakép csapatát, vagy kikölcsönözhetik a trekker felszerelést panorámafelvételek készítésére.

Az elmúlt két évben a Magyarországot bemutató Google Térkép – amelynek immár az Utcakép is része – látványos fejlődésen ment keresztül. 2011 eleje óta valós időben tájékoztat az ország közúti forgalmáról. Néhány hónappal később elindult a budapesti tömegközlekedési útvonaltervező is, amit az autósokat és a gyalogosokat egyaránt segítő, ingyenes, magyar nyelvű, hangos navigáció követett. Az Utcakép szolgáltatás is továbbfejlődik, ennek érdekében a Google autói idén májustól ismét fényképeznek a magyarországi utakon. Útvonalukkal, érkezésükkel kapcsolatban a google.hu/streetview oldalon lehet tájékozódni.

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai