hirdetés
hirdetés

A Pireneusoktól Cambrilsig

Vizek hátán Katalóniában

A színes és életteli Barcelona kitűnő hosszú hétvégi desztináció. A kétmilliós nagyvároson túl azonban, 32 ezer négyzetkilométeren ott fekszik az égbe nyúló hegyei között és a tengerpartjain számtalan élményt nyújtó Katalónia.
hirdetés

A Vueling légitársaság Airbus A320-asának meglehetősen szűkre szabott széksoraiból két és fél óra repülést követően kikászálódva lenyűgöz és felszabadít a tavaly júniusban üzembe helyezett El Prat repülőtér 30 milliós forgalomra tervezett új, 1-es termináljának világos tágassága.

Valahol El Pratról jövet, a Pireneusok szűk völgyeiben szinte már elhagyja az ember Katalóniát, mire Alt Urgell járásba ér. Az útszéli táblákon a feliratok katalánul olvashatóak. A legtöbb beszélője ennek a különös hangzású, nyugati újlatin nyelvnek, amely közelebb áll a dél-francia okcitán nyelvjárásokhoz, mint a spanyolhoz, a hétmilliós autonóm Katalóniában él. Viszont az Alt Urgell-lel határos miniállam, Andorra az egyetlen ország a világon, ahol a katalán hivatalos államnyelv.

Szlalomozás a Segre folyón

Mesélik, hogy Héraklész, midőn a Pireneusokban járt, alapított egy várost. A város a római idők alatt a Sedis Urgellitane nevet kapta. Egyre nőtt, addig, hogy ma Katalónia Lleida tartományában Alt Urgell járás legnagyobb városává lett. A közel 13 ezres hegyi város, La Seu d’Urgell a katalán Pireneusok fővárosa. A település joggal érdemelte ki a megtisztelő címet, jóllehet „fővárossá” válásában mérete csekély szerepet játszott. A Segre és a Valira folyók összefolyásánál fekvő, két évezrede lakott La Seu d’Urgellben ellenben pezsgő a kulturális élet. Számos érdeklődőt vonz az évente kétszer – júliusban és augusztusban – Joan Brudieu 16. századi katalán zeneszerző emlékére rendezett fesztivál. Hasonlóan népszerű az Els Canonges középkori fesztivál júniusban. Messziről vonzza a látogatókat az 1029 óta kedden és szombaton megrendezett piac.

Azon a szeptemberi délelőttön azonban, amikor ott jártunk, szinte üres volt a városközpont, a főtéri kávézókban az asztaloknál alig ült valaki. A folyóparton bezzeg tömeg fogadott minket: a meredeken zubogó hegyi folyó mellett szurkoltak a helyiek és a turisták a kavargó vízen küzdő kajakosnak. Ekkor rendezték ugyanis a 2009-es szlalom kajak-kenu világbajnokságot. A helyszín az 1992-es barcelonai olimpia során a Segre folyóból leválasztva kialakított bonyolult pályarendszer, a Parc Olimpic del Segre. A sebes vizek fölött, a majdnem háromezer méteres hegyek között, Seu d’Urgell környékén 7 síterepen hódolhat az utazó téli sportoknak. A környéken nem ritka vendég a hó: a jelentős tengerszint fölötti magasságnak köszönhetően Alt Urgell klímája a völgyekben a kontinentális Közép-Európát idézi, míg fentebb, a fenyvesek között és fölötte magashegyi éghajlat uralkodik. Ezeken a magas hegyeken a hegyi kerékpározás rajongói közel 1000 kilométernyi túraútvonalon tekerhetnek. De kitűnő siklóernyős starthelyek is léteznek itt, ahonnan nem csupán a képzett könnyűrepülő-pilóták repülhetnek, hanem a laikus közönség is megismerheti utasként a repülés e letisztult formáját.

A halászok visszatérnek

Méghozzá gazdag fogással, mint a régi szép időkben. Jóllehet, aggódó asszonyok már nem várják őket Cambrils kikötőjében – annál inkább a kíváncsi turisták. De nem tömegével, mert a Costa Daurada (Costa Dorada) forgalmas üdülőhelyétől, Saloutól alig 20 kilométerre lévő sokszintes üdülőkomplexumokkal nem tarkított, „földszintes” Cambrils lakói megtalálták az egyensúlyt a helyi kultúra és a turizmus egyesítésében. A halászok nem a turisták kedvéért vágnak neki minden reggel a Földközi-tengernek, hanem mert a halászat, csakúgy mint a mezőgazdaság, ma is ugyanannyit nyom a latba a helyi gazdaság számára, mint az 1960-as években indult turizmus.

A tenger friss gyümölcsei jórészt a helyi vendéglőkben végzik, ahol remek, főképp grillezett halételek készülnek. Ráadásul Cambrils a Costa Daurada kulináris központja. Ehhez nem csupán a friss tengeri halat adó napi halászat járul hozzá, hanem a környéken sajtolt olívaolaj, a D.O. Siurana is, amelyet legutóbb 2008-ban választottak Spanyolország legjobb olívaolajává extra szűz kategóriában. A helyi termékekre pedig éttermek széles kínálata épül, amelyben szerepel két, Michelin-csillagos étterem is. Cambrils tengerparti sétánya, a Miramar remekül mutat a délutáni napfényben, ahogy kis lélekvesztőn kihajózunk Cambrils kikötőjéből, hogy magunk is megismerkedjünk a halfogás rejtelmeivel. A különböző tengeri programokat – vitorlázás, búvárkodás, szörfözés, halászat – szervező Estació Nautica motoros ladikján a nyílt tenger méteres hullámain lovaglunk fel s alá, bár halat végül nem fogunk.

A 60 százalékban spanyolok által látogatott Cambrilst a Katalán Turisztikai Hivatal (Turisme Catalunya) családi desztinációként tartja számon. A város kilenc kilométeres tengerpartján több, kisgyerekes családok számára felszerelt partszakasz várja a vendégeket.

Fejjel lefelé

Az Estació Nautica egyik katamaránjára felszállva jó egyórás tengeri úttal ér át az utazó Salouba, a Costa Daurada bárokkal és lokálokkal teli, nyüzsgő buli központjába. Az üdülőhely este kezd igazán élni.

Addig is, amíg az élet beindul, érdemes kilátogatni Katalónia leghatalmasabb, Salou határában elterülő vidámparkjába, Portaventurába, ha úgy érezzük, mindenképp szabadesésre vágyunk, fejjel lefelé óhajtunk hullámvasutazni, illetve 3G-terheléssel gyorsulni. Az 1995-ban alapított gigantikus vidámpark 2002-től el is szállásolja az adrenalinvadászokat, jelenleg 3 szálloda és egy üdülőtelep kínál szobákat. Az üzleti utazókat és cégeket 2009 óta egy nagy befogadóképességű konferencia-központ várja. Aki úgy érzi, hogy szolidabb szórakozásra van szüksége, de a Portaventura kerítésén belül, az 2008 óta golfozhat is itt.

Köszönjük a Katalán Turisztikai Hivatal meghívását.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai