Vonzóbb, mint valaha

Az idén március 11–15. között immár 43. alkalommal rendezték meg a világ utazási szolgáltatóinak és turisztikai hivatalainak legnagyobb éves seregszemléjét, az ITB-t Berlinben. A vásáron a tavalyival csaknem megegyezően 11 ezer kiállító vett részt 187 országból, a látogatószám viszont rekordot döntött. Érthetően sokan voltak kíváncsiak arra, hogy a gazdasági világválság milyen hatást gyakorol a turizmusra. Meglepetést okozott, hogy a német utaztatók már nem egy évre, csak egy hónapra előre terveznek. Jövőre március 10–14. között rendezik meg a berlini vásárt.

A szervezők örülhettek, hiszen a válság ellenére ugyanannyi volt a kiállító a 160 ezer négyzetméternyi kiállítótéren, mint tavaly. Az üzletkötések, illetve az üzleti tárgyalások száma viszont bővült – legalábbis a kiállítók ezt nyilatkozták. A látogatók száma 178-ról 179 ezerre nőtt, közülük 110 ezer résztvevő szakmabeli volt, 42 százalékuk külföldről érkezett, ez 4 százalékos növekedést jelent. Az esemény sajtótájékoztatóján és az ünnepélyes megnyitón minden egyes előadó kiemelte, hogy az ITB történetében először és rendhagyó módon nem egy országot, hanem egy régiót választott partnerül az idei évben. Ez a németországi Ruhr-vidék, amely 2010-ben Isztambullal és Péccsel párhuzamosan ad otthont az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatnak. A 25 éves EKFprogram történetében is egyedülálló, hogy nem egy város, hanem egy régió nyerte el a címet. „A szén és az acél régiója” a RUHR.2010 projekttel és a kulturális turizmus segítségével változtatni szeretne iparvidék imázsán. A kulturális turizmus nagyobb figyelmet kapott az idén az ITB-n, hiszen nem csak a Ruhr-vidék lát kitörési lehetőséget a termékben. A sajtóanyag külön megemlítette hazánkat is, amely az úgynevezett Culture Lounge-ban adott részletes felvilágosítást a magyarországi kulturális lehetőségekről. Az ITB-n először állított ki idén a világ legifjabb állama, Koszovó, illetve Gabon, Malawi és Francia-Guyana. Számos hotellánc és tengerjáró társaság is először tette tiszteletét, akárcsak az Eurostar és a Gulf Air légitársaság, az USA pedig jóval nagyobb erőt vonultatott fel, mint tavaly. A rendezvénnyel párhuzamosan számos konferencia zajlott: idén először tartott szakmai fejtágítást az amerikai PhoCusWright piackutató és tanácsadó cég. A téma a szociális média szerepe volt. A szakmai fórum középpontjában a blogolás állt, és stílusosan a világ összes bloggere online akár be is kapcsolódhatott a beszélgetésbe. A tematikus előadás-sorozatok között szerepelt a légi közlekedés és a felelősségteljes utaztatás is.

Enyhe növekedést vár a német piacról a külképviselő

„Február elseje óta, amióta átvettem a Magyar Turizmus (MT) Zrt. németországi igazgatósági posztját, igyekszem felmérni az itteni trendeket. Több kutató cég felmérését olvastam, és ami közös bennük, hogy biztosra veszik, hogy Németországban lerövidül az utazási döntés. Gyorsan és nem túl hosszas gondolkodás után hoznak majd döntést mostantól, és leginkább az ár befolyásolja őket. Magyarországnak nagy esélye van mindezt kihasználni, ha a szolgáltatók képesek lesznek továbbra is tartani azt a jó ár-érték arányt, amelyhez a német piac szokva van” – mondta el lapunknak a vásáron Sztojanovits Kristóf, aki ugyan nagyon enyhe mértékben, de növekedést vár a német piacon idén. Úgy véli, előnyeink – hogy közeliek, kiszámíthatóak, biztonságosak vagyunk, és ismernek bennünket – idén előnyhöz juttatnak bennünket más úti célokkal szemben. „A Német Autóklub, az ADAC, amely tavasszal konferenciát is tart a Balatonnál, az autós szegmensben az érdeklődés kifejezett élénkülését jelezte hazánk iránt” – tette hozzá a németországi igazgató. Ismertsége további növeléséről az idén is gondoskodott az MT Zrt., amely 300 négyzetméteres standdal vett részt a berlini vásáron, a standon 30 kiállító népszerűsítette termékét és az országot. Egy hónapon át egy 150 darabos óriásplakát-kampány és 300 darabos citylightkampány is zajlott legfontosabb küldőpiacunkon.

2010 helyett március

„Emberemlékezet óta idén először történt az, hogy az ITB-n nem a jövő évvel kapcsolatban folytattunk ártárgyalásokat, hanem az idei őszről, májusról, sőt áprilisról beszéltünk – osztotta meg a Turizmus Trenddel tapasztalatait Könnyid László, a vásáron kiállítóként részt vevő hévízi Hotel Európa Fit vezérigazgatója. – Ez is jól mutatja, mennyire lerövidült a németeknél a foglalási periódus. Ezzel párhuzamosan az utazási irodák is stratégiát váltanak, alkalmazkodva a trendhez. A forrásokat a katalóguskészítésről az online értékesítésre csoportosítják át. Online koordinátorokat alkalmaznak, call centereket állítanak fel. Törzsvendégeiket igyekeznek akciókkal megtartani, és a szokásos katalógusajánlatok helyett újszerű, izgalmas, vonzó ajánlatokkal rukkolnak elő, mivel ezt diktálja a kereslet is” – magyarázza a szakember, aki azt is elmondta, hogy a hazai szállodák nagy része az árfolyamnyereséget nem tudja visszaforgatni a német küldőpiacra, mivel élelmiszerimportjuk elviszi az árfolyamelőnyt. Egyelőre még a Német Utazásszervezők Szövetségének elnöke sem mert jóslásokba bocsátkozni arról, meddig tarthat a válság, Könnyid szerint azonban jövőre gyilkos árharc indulhat a magyar szállodapiacon a beutazás élénkítéséért.

Késnek a foglalások

Európa második legnagyobb utazásszervezője, a brit székhelyű Thomas Cook tovább csökkenti kapacitásait a német piacon, és megnyirbálja kiadásait is, ha 2010-ben is folytatódnak a jelenlegi piaci tendenciák, és csökkennek a foglalások – nyilatkozta a Boombergnek a társaság német piacért felelős vezetője, Peter Frankhauser az ITB-n. A nagyon gyenge január után az elmúlt hetekben némileg élénkültek a foglalások. Január máskor azonban a legerősebb hónap, az az időszak, amikor lefoglalják a németek nyári üdüléseiket. A társaság azonban arra számít, utasaik csak kivárnak, és a last minute időszakban realizálódik az elmaradt kereslet nagy része. A Thomas Cook és legnagyobb versenytársa, a TUI a múlt hónapban meghosszabbította az előfoglalási szezon időszakát Németországban. Az előbbi március végéig tolta ki 30 százalékos kedvezményeket kínáló programjainak foglalhatóságát. A Thomas Cook legnagyobb helyi márkája, a Neckermann esetében a német piacon bevezette, hogy büntetés nélkül hat héttel az utazás megkezdése előtt törölheti foglalását az az utas, aki elveszti állását, vagy akinek csökkentik munkaidejét. Frankhauser egyébként leszögezte, hogy vállalatuk a 2600 német munkavállalójának sem a létszámát, sem a munkaidejét nem készül csökkenteni.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.