hirdetés
hirdetés

Vulkánok és fürdők vidéke

Nem kis fantázia kell ahhoz, hogy vulkánokat lássunk magunk körül Celldömölkön és környékén, pedig évmilliókkal ezelőtt a ma igencsak békésnek tűnő Ság-hegy tűzhányóként működött. A vulkanológiai látogatóközpont felkeresése után a környék termálfürdőiben ejtőzhetünk.

hirdetés

ASág Hegy Térsége Turisztikai Egyesület tanulmányúton mutatta be Celldömölk és környéke látnivalóit. Heinrich Máté, az egyesület elnöke elmondta, 2013. év végén 50 millió forintos támogatást nyertek, amelyet rendezvényszervezésre, marketingtevékenységre és eszközbeszerzésre fordítottak. 2015 közepére a projektek nagy része megvalósult: a fejlesztéseknek köszönhetően még több lehetőséget kínál a térség az ideérkezőknek – ilyen a tulipánfesztivál, a lovas kocsikázás, a kerékpáros és gyalogos túrák és a borvidéki programok. A jövőben nordic walking útvonalakat is kiépítenek.

A TŰZHÁNYÓ EGYKOR ÉS MA

A túrát a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontban kezdtük. Magyarország egyetlen vulkanológiai látogatóközpontja látványos, közérthető, interaktív formában mutatja be a vulkánok erejét és a lezajló geológiai változásokat. Ezután közelről is megcsodálhattuk a Ság-hegyet egy tanösvényen, ahol táblák mutatják be a vulkán egykori működését. Az ötmillió éves, 279 méter magas vulkán nagy része 1975 óta tájvédelmi körzet. A hegy tetején magasodik a Trianoni Emlékkereszt, amely az ország legnagyobb trianoni emlékműve.

FÜRDŐ, HOTEL, KEMPING

A JUFA Vulkán Fürdő Resortban szintén Heinrich Máté kalauzolt végig minket, immár a ház marketing- és értékesítési igazgatójaként. A negyvenszobás szálloda a fürdő épületegyütteséhez kapcsolódva épült meg. A hotelben kávéház, á la carte étterem, fitneszterem található, de egy 130 négyzetméteres konferenciaterem is helyet kapott benne. A szálloda célcsoportja a kisgyermekes családok és a sportcsapatok, amelyek a fürdő melletti műfüves labdarúgópálya lehetőségeit vagy a város két kézilabdacsarnokát, kosárlabdacsarnokát, a szálloda és a fürdő által kínált szolgáltatásokat kihasználva komplex tréningeket szervezhetnek. A szálloda kihasználtsága 72%-os, a vendégek 63%-a osztrák és német, 27%-a magyar, a maradék 10%-ot a csehek és lengyelek teszik ki.

A hotel vendégei külön bejáraton juthatnak át a fürdőbe. Egy friss fejlesztés keretében szaunavilággal, wellnessrészleggel bővült a fürdő szolgáltatási köre. Mindemellett átépült a termálvizes medence, óriáscsúszdával, gyerekjátszótérrel és bébipancsolóval gazdagodott a gyermekrészleg. A hathektáros területen egy homokos röplabdapálya is van, ahonnan a panoráma a Ság-hegyre tárul. Ebben a szárnyban egy 200 négyzetméteres rendezvényterem is helyet kapott.

A fürdő közvetlen szomszédságában, közel négyhektáros területen szintén négycsillagos kategóriájú kemping épült. Itt 74 lakókocsi-beállót, 102 sátras parcellát és ötszemélyes jurtákat biztosítanak az ilyen jellegű pihenésre vágyóknak.

A meglévő gyógyászati, wellness- és beautyrészleg mellé tradicionális kínai orvoslást is kínáló gyógyászati centrumot, kínai masszázsrészleget, 12 lakásos apartmanházat terveznek építeni kínai befektetők a fürdő gyógyvizére és a Ság-hegy környezetének gyógyító hatására alapozva.

LOVASPARKOT ÉPÍTENÉNEK

A második napon Fehér László polgármester köszöntött minket az újonnan épült celldömölki városházán. Elmondta, hogy az iskolák, a templomok és a városközpont felújítása után a piac és a gimnázium fejlesztését tervezik. A lovas turizmust is szeretnék felvirágoztatni, ezért lovasparkot hoznának létre fogathajtóés díjugratóversenyekre egy nyolchektáros területen, ahova mobil lelátókat is építenének.

Az idén is számos fesztivált rendeznek a városban, van itt kráterhangverseny, erőemelő- bajnokság, szüreti és pálinkafesztivál.

Városnéző sétánkon megtudtuk, hogy a központban álló Szűz Mária-kegytemplom hosszú múltra tekint vissza, az épület a mai napig híres zarándokhely. Egyébként a város onnan kapta a nevét, hogy 1904-ben a Szűzanyának külön cellát építettek a templomban, majd három település egyesülésével létrejött Celldömölk. A templomban, az igényesen kialakított Tárházban állandó kiállítás várja az idelátogatókat, amely bemutatja a kegyhely több száz éves kincseit. A világon egyedülálló húsz darab Nagyboldogasszony-címer is megtekinthető itt. A templom mellett közvetlenül a Bencés Apátság épülete, a Kálvária és a Szentháromság-szobor található.

Celldömölk legrégebbi és Európa legnagyobb középkori temploma a 12. századi romtemplom, amelynek maradványai megtekinthetők a város nyugati határában. Két zarándokút keresztezi itt egymást.

TEMPLOM, BARLANGMEDENCE

A 270 fős üdülőfaluban, Mesteriben a nyári főszezonban megsokszorozódik a lakosság létszáma a – nagyrészt osztrák és német – turistáknak köszönhetően. A város gyöngyszeme a római katolikus templom, amelyet egy vaskori halomsírra építettek román stílusban a 13. század második negyedében.

A Ság-hegy nyugati lábánál lévő faluban családias hangulatú termálfürdő üzemel, amelynek gyógyvize reumás és mozgásszervi megbetegedésekre ajánlott. A fürdő három medencéből és egy új, fedett barlangmedencéből áll. 2015-re a felújított kiszolgálóépület finn szaunával, kávézóval, öltözőkkel várja a fürdőzőket. A fürdő területén kemping is működik.

VIRÁGÖZÖN BORGÁTÁN

Egy másik kis faluban, Borgátán, a Kissomlyó- hegy lábánál, falusi környezetben található még egy termálfürdő – ennek háromhektáros területén öt kiváló vízminőségű élmény-, termál- és úszásra is alkalmas strandmedencével várják a kikapcsolódni vágyókat. A rengeteg fa, virág és bokor idilli hangulatot ad a fürdőnek.

Borgáta polgármester asszonya, Gőczi Zsanett elmondta, hogy folyamatban van egy ásványvíz-palackozó üzem létrehozása is a faluban, és tervezik, hogy fedetté teszik az egyik medencét, hogy télen is látogatható legyen a fürdő.

CSÖNGE KINCSEI

Csönge település leghíresebb látnivalója a Weöres Sándor és Károlyi Amy Emlékmúzeum. A felújított házban a költő és felesége életét bemutató kiállítás várja a látogatókat. Csöngén Petőfi Sándor is megfordult egykor, ezt verseiben is megörökítette.

Böjte Csenge
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai