Wellness ünnepi csillogásban

Budapest az egyetlen olyan főváros a világon, amelynek fürdővárosi rangja van. A kelták óta az ittélők folyamatosan használták gyógyforrásait. A 20. században több különleges szépségű fürdővel gyarapodott Budapest. Napjainkra megsokasodtak a wellness-szállók nemcsak Budapesten, de a régióban is. A főváros mellett Esztergom, Visegrád, Göd, Ráckeve, Cegléd és több további település fürdői és szállói a decemberi kényeztető wellness- szolgáltatások mellé kulturális rendezvényeket, karácsonyi vásárokat, bevásárlási lehetőségeket is kínálnak.

Budapesten 70 millió liter, ásványi sókban és különböző elemekben gazdag, meleg és langyos vizet szolgáltatnak a források. A Városligetben található Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda Európa legnagyobb és talán legszebb fürdőkomplexuma 15 medencével és számtalan szolgáltatással. A budai oldalon méltó vetélytársa a szecessziós stílusban épült Szent Gellért Gyógyfürdő. A Gellérttől északra egymást követik a részben a török időkben, részben a később alapított fürdők, a Rudas, a Rác, a Király és a Lukács.

A fővárosban karácsonyi meglepetésként megnyit a Ramada Resort- Aquaworld. A szálloda- és fedettélményfürdő- komplexum Budapest északi részén, az M0 autópálya vonalán, a Megyeri híd pesti hídfője mellett fekszik. Különleges építészeti megoldásokkal és egyedülálló szolgáltatási struktúrával büszkélkedhet: 11 csúszdával, 15 különböző medencével, közöttük a trópusok hangulatát idéző hullámmedencével és az Európában is ritka szörfmedencével, a keleti hangulatú szaunavilággal és az apróságoknak kialakított gyermekvilággal.

Meghitt oázisok

Egy ugrásnyira a világváros nyüzsgésétől, hangulatos történelmi településeken, vagy épp a természetben elbújva, a csendes, nyugtató téli pihenést keresőknek is szép választékot kínál a régió. Az utóbbi évtized nagyszabású fejlesztései révén modern és minden igényt kielégítő fürdők épültek. A régió több, felső kategóriájú wellness szállóval is dicsekedhet, (Visegrád, Göd, Cegléd, Ráckeve), de Esztergom, Leányfalu, Szigetszentmiklós, Bánk is feliratkozott a wellnessparadicsomok közé. Az Aquasziget Esztergom Magyarország egyik legújabb és legmodernebb fürdőkomplexuma. Különleges kényeztetésben részesülhetnek azok a vendégek, akik felkeresik az Aquasziget ha-mamját. Július végén nyílt meg az esztergomi Aquasziget két exkluzív pihenőhelyisége. Az Élményfürdő számos bababarát szolgáltatást is kínál a kismamáknak és gyermekeiknek. A fürdő decemberi kedvezményeihez csatlakozott az esztergomi Szent György panzió.

A Dunakanyar egyik első modern, újépítésű wellness- és konferenciaszállodája, a Thermal Hotel Visegrád,**** superior nyugodt, barátságos környezetben, a pilisi parkerdő szomszédságában, Budapest belvárosától csupán 40 km-re található. Dunai panorámás szobái lélegzetelállító panorámát kínálnak a Dunakanyarra, a parkerdőre néző szobák pedig megfelelő nyugalmat és csendet biztosítanak. Decemberben 2=3 wellnesshétköznapok, és 3=4 wellnesshétvégék címmel kedvezményes csomagárakkal vesz részt az akcióban.

Az Alföld kapujában, Budapesttől 60 km-re található a 2003-ban megnyílt Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont. 1400 négyzetméter vízfelülettel, számos fedett medencével, gyógy- és wellnessszolgáltatással áll télen is vendégei rendelkezésére. A kalandok szerelmeseit a 17 csúszdás egyedülálló aquapark csábítja, mely egy középkori vár hangulatát idézi. Az Aqua Centrum extrém ajánlata az Inga csúszda, amelyből csak ez az egy van Magyarországon. A gyógyfürdő és a város első négycsillagos szállodája, a Best Western Hotel Aquarell decemberi kedvezményeket kínál vendégeinek. A szálloda wellnescentruma a kikapcsolódásra vágyókat 600 négyzetméteren 3 beltéri medencével, a gyógyulni akarókat pedig 500 négyzetméteres gyógyászati részleggel várja. A gödi Pólus Palace Thermal Golf Club Hotel***** Budapest legközelebbi és legattraktívabb golf- és wellnessszállodája, egy üde, fenyveserdővel körülölelt dombvidéken, 20 percre a belvárostól. Spa & wellness központjában a termálvizes, külső-belső élmény-medence, finn szauna, infra szauna, gőzfürdő és fitnessterem teljes kikapcsolódást nyújt. A szálloda csatlakozott a 3=4 kedvezményes akcióhoz és ajándék utalványokat bevált.

Ráckevén, az Aqualand termál- és élményfürdő fedett térben nyújtott szolgáltatásai: úszómedence, gyermekmedence, kül- és beltéri gyógyvizes élménymedence, szaunák, gőzfürdő, tepidárium, szolárium és masszázs szalon. A téli szezon kiemelt ajánlatai közé tartozik a Finn szauna program, ahol szauna mesterek mézzel, csokoládéval, aromákkal kényeztetik a vendégeket. A fürdő minden szombaton éjjel 1- ig nyitva tart. Mind a fürdő, mind a Kék Duna Wellness Hotel**** kedvezményes árakat kínál decemberben.

A Tó Wellness Hotel***superior Budapesttől 65 km-re, a festői Bánki-tó partján fekszik. Budapest közelében nyújt csendes, természetes környezetet a kikapcsolódásra. A frissen felújított, légkondicionált hotel gasztronómiai és wellness szolgáltatásai (külső és belső élménymedence, jacuzzi, finn szauna, gőzkabin, tepidárium, Kneipptaposó, fitnessterem) a téli pihenésre is kiválóak. A csendes kikapcsolódást keresők megbújhatnak a szigetmonostori Rosinante Fogadóban*** a Szentendrei-szigeten. A szállodában a decemberi kedvezményhez korlátlan szauna, pezsgőfürdő, hideg vizes dézsa használata, fürdőköpeny jár.

A 15 000 m2-es Oázis Wellness Park Szigetszentmiklóson egyszerre nyújt sportolási és kikapcsolódási lehetőséget egész évben. Télen a fedett úszómedence, tanmedence, terápiás medence, szaunák, a barlangos környezetben található 50 személyes pezsgőfürdő, a masszázs és szolárium- szalon a kikapcsolódást, míg a fedett és szabadtéri tenisz- és squashpályák, a body building és cardio-, fitnesstermek, az aerobic szolgáltatások a sportolási lehetőségeket biztosítják. Mind a fürdő, mind a területén épült Oázis panzió kedvezményes árakat biztosít a decemberi akció keretében.

A régióban decemberre kedvezményeket kínáló fürdőkről, és a 16 budapesti, illetve régiós szálláshelyről 50 000 példányban külön kiadványt adtak ki. További információ: www.vizekeve.hu

 

Év végi különlegességek

A Vizek Éve programsorozat befejezéseként december 1. és 23. között számos budapesti és Budapest környéki fürdőben kedvezményes belépőjegyek várják a gyógy- és termálvizek áldásos hatására áhítozókat. Az akció időtartama alatt, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. összes gyógyfürdőiben 50 százalékos áron kínálják az árjegyzékben szereplő masszázsszolgáltatásokat. Így például a Széchenyi, a Gellért vagy a Rudas fürdőben december folyamán a 20 perces aroma-relax masszázst 1500 forintos áron lehet igénybe venni a normál ár helyett. December 5-én, a „fürdők éjszakáján” 22 órától hajnali 4 óráig a Gellért klasszikus régi Cinetrip vízimozivá változik. A Rudas Gyógyfürdő a Magic Bath jegyében orientális zenével, hastánccal szórakoztatja a fürdőzőket. A Széchenyi Gyógyfürdő: „Swing Highlights” zenével nyújt különleges szórakoztatást. A „Budapesti fürdők éjszakáját” hagyományosan, minden évben megtartják ezentúl, sőt, nyáron, Szentivánéjkor a strandokon is megrendezik. Sok szálloda, panzió ugyanebben az időszakban kedvezményes wellness ajánlat-csomagokkal várja a vendégeket. Az akció ideje alatt több szálláshelyen már 2009-re szóló, általában január-március közötti időszakra vonatkozó, kedvezményes ajándékutalványt is lehet vásárolni, ami karácsonyi ajándéknak is jó ötlet. Az akcióban részt vevő budapesti szállodák: Mamaison Andrássy Hotel*****, Ramada Resort - Aquaworld Budapest****superior, Danubius Health Spa Resort Helia****, Danubius Hotel Flamenco****, Budapest Lido Hotel****, Best Western Hotel Hungária****, Hunguest Hotel Griff*** , Hotel Budapest****.

Ünnepi hangulatban

Budapest Karácsony: 11. 21.–12. 29.
Vörösmarty tér
A 10. Budapesti Karácsonyi Vásárt rendezik meg idén. A hozzá kapcsolódó több mint 150 kulturális program mára nemzetközi hírű attrakcióvá, a téli szezon egyik legkedveltebb rendezvénysorozatává nőtte ki magát. www.budapestinfo.hu

„Karácsony a kastélyban”: 12. 06.–01. 04.
Nagytétényi Kastélymúzeum
Iparművészek karácsonyfái a Kastély szobáiban; Karácsonyfadíszek árverése; Iparművészek vására; Hangversenyek, előadások; Mézvásár, gyógytea-, illóolaj és borvásár. www.nagytetenyi.hu

Advent és szilveszter Szentendrén: 12. 05.–01. 04.
Iparművészeti kézműves vásár, betlehemes játékok, hangverseny, ünnepi gyertyagyújtás; szilveszterkor koncert, utcabál, tűzijáték. www.szentendre.hu

Gödöllői Királyi kastély adventi kastélynapok: 12. 06–07, 13–14.
Ünnepi koncertet ad Bogányi Gergely zongoraművész, valamint a barokk színházban Mozart: Figaró házassága című operáját adják elő. Emellett a kicsik és nagyok ajándéktárgyakat, karácsonyi dekorációkat készíthetnek a gyermekfoglalkoztatóban. Minden korosztályt gazdag kínálattal vár a kézművesek és iparművészek karácsonyi vására. www.kiralyikastely.hu

Téli Ünnepi Napok, Vác, 12. 01–01. 31.
A váci Madách Imre Művelődési Központ harmadik alkalommal szervezi meg Téli Ünnepi Napok címmel kulturális programsorozatát. A karácsonyi és szilveszteri készülődés jegyében kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálunk szórakoztató rendezvényeket. www.mimk.vac.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.