Wizz Air: még folytatódik az orosz és a török légi csata

Amilyen gyorsan nyíltak a Wizz Air járatai 2012-ben, olyan kemény diónak tűnik két hőn óhajtott útvonal, Moszkva és Isztambul megszerzése.

2012. október 25-én jelölte ki a Polgári Légiközlekedési Hatóság (PLH) magyar oldalról a Wizz Airt fuvarozóként a Budapest-Moszkva útvonalra. Még szeptemberben, a tel-avivi és kijevi járatok bejelentésekor még azzal biztatott Váradi József, a Wizz Air első embere: az orosz és a török fél jóváhagyása egy-két hónapot vehet igénybe. Moszkvát illetően Szíjjártó Péter tavaly karácsony előtti moszkvai látogatásán már óvatosabb volt; a TV2 kérdésére azt felelte: néhány hónap múlva repülhet a fapados légitársaság a két főváros között.



Az MTI múlt pénteki tájékoztatása szerint február 6-án látott napvilágot az orosz gazeta.ru internetes hírportálon, hogy az oroszok légügyi hatósága és közlekedési tárcájuk közötti huzavona miatt a Wizznek első moszkvai járatára még várnia kell. A portál értesülései szerint a moszkvai közlekedési minisztériumnál még tavaly év végén a magyar hatóságoktól némi plusz információt szerettek volna megtudni a Wizz Air-ről.

Az orosz fél állítólag a légitársaság tulajdonosi szerkezetén talált kifogást.

Kemény mérkőzés lehet áprilistól a Budapest-Tel Aviv útvonalon. Az El Al Boeing 747-est állít forgalomba a nyári menetrendben. Mint azt múlt héten, február 5-én bejelentették, a keddi járatokon közlekedő Jumbo mellett a szintén széles törzsű Boeing 767-300-as is repül majd hetente kétszer Budapestre, heti több száz üléssel megnövelve az útvonal kapacitását. A kapacitásbővítésről még tavaly októberben döntöttek, egy hónappal azt követően, hogy a Wizz Air bejelentette kijevi és tel-avivi járatainak jóváhagyásá

A kétoldalú légügyi egyezmény nemzeti légitársaság kijelölését teszi lehetővé. A Wizz Air bár budapesti székhelyű, a tulajdonosok közt az oroszok szerint az amerikai Indigo Partners is szerepel. Ez nem fér bele a kétoldalú légügyi egyezmény értelmében kijelölhető nemzeti légitársaság fogalmának. A magyar üzemelési engedéllyel, de amerikai tulajdoni háttérrel, genfi székhellyel bíró és a Nagy-Britanniához tartozó Guernsey szigetén jegyezték be - tudatta alig egy éve Michael Ryanair O'Leary, amikor a Malév romjain a magyar turizmus megmentőjeként tűnt fel.

A megkeresést a PLH cáfolta. A Wizz Air pedig közleményben utasította vissza a magyar sajtó által is átvett hírben szereplő állításokat. „Az alapító részvényeseinkre vonatkozó állítások tényszerűen hibásak és a továbbiakban nem kívánunk pletykákat kommentálni, főleg akkor, ha azok nyilvánvalóan alaptalanok és ismeretlen forrásból származnak. A Wizz Air továbbra is azon dolgozik együtt a hatóságokkal, hogy az utasok diszkont árakon utazhassanak ezeken az új útvonalakon” - fogalmazott Daniel de Carvalho, a Wizz Air kommunikációs igazgatója.

Részben a tulajdonosi szerkezeten hasalt el a Wizz Air tavalyelőtt, amikor Isztambul-Sabiha Gökcen repülőterére indítottak járatot. A két ország között 1968-ban aláírt kétoldalú légügyi egyezmény értelmében a kijelölt légitársaságoknak vagy az állam, vagy a kijelölő állam polgárainak a tulajdonát kell képezni. A törökök másik kifogása, hogy a charterként ugyan engedélyezett járatra a légitársaság saját honlapján árult jegyeket, holott ezt charter lévén nem tehette volna meg, csak ha tulajdonában van egy utazási iroda is, mivel charterre jegyeket csak a chartergazda utazásszervező és partnerei árusíthatnak. Akkor a török légügyi hatóság levélben is felszólította a légitársaságot, hogy függessze fel a jegyek értékesítését a járatra. A Wizz Air végül a 2010 decemberi indulást követően alig fél évvel felfüggesztette menedrendszerinti vagy állandó charterként repülő isztambuli járatát.

Értesüléseink szerint a török fél a precedenst nem felejtve vonakodik megadni hozzájárulását a járatnyitáshoz. Daniel de Carvalho megkeresésünkre írásban azt válaszolta: nem kívánják kommentálni az értesüléseket. Hozzátette: a  Wizz Air továbbra is együttműködik az érintett hatóságokkal az útvonalak engedélyeztetése érdekében.


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?