hirdetés
hirdetés

Zalaegerszeg és Hercegkút lett a legvirágosabb

A Magyar Turizmus Zrt. által koordinált Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt 2015-ben huszonkettedik alkalommal hirdette meg a verseny szervezőbizottsága. A díjátadó rendezvényt november 21-én, szerdán tartották meg a Pesti Vigadóban. Az ünnepségen 76-an vehettek át különböző díjakat és okleveleket, és az is kiderült, hogy jövőre kik vehetnek részt az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

hirdetés

A verseny fontos összekötő kapocs Európával, mivel Magyarország alapító tagja a 12 európai országot átfogó Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságnak, amely az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét szervezi.

Mártonné Máthé Kinga, az MT Zrt. belföldi turizmusért felelős igazgatója moderálta az eseményt, és hívta ki a díjazottakat és a díjátadókat a színpadra. A verseny keretében 209 települést zsűriztek nyáron a kertészeti és turisztikai szakemberek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját Mosonmagyaróvár és Dunakiliti kapta, így ez a két település nyerte el a jogot, hogy 2016-ban képviselje Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. Ez utóbbi európai megmérettetésen az elmúlt évben falu kategóriában Balatongyörök aranyérmet, város kategóriában Siófok ezüstérmet szerzett. Siófok emellett „Európa legszebb főtere” elnöki különdíjban is részesült.

Nyert Zalaegerszeg és Hercegkút

Az 50 ezer fő feletti város kategóriában Zalaegerszeg, illetve a kétezer fő alatti lakosú falu kategóriában Hercegkút kapta a díjat. Idén versenyezhettek a fővárosi kerületek is, itt a fődíjat Kőbánya kapta.

Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a résztvevőket és jókívánságai mellett további munkára buzdította a díjazottakat. Az üdvözletet Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár adta át a miniszterelnök nevében.

Ugyanakkor díjat is ajánlott fel, amelyet szintén most adtak át: a miniszterelnöki elismerést Veszprém és Újszilvás kapta.

Dr. Gyenizse Dorottya, az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője, valamint Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese a díjátadás előtti üdvözlő beszédükben mindketten hangsúlyozták az esemény fontosságát, a versenynek a hagyományőrzésben és értékmegőrzésben betöltött szerepét, és annak szemléletformálási jelentőségét.

Kattintson a képre a galériához!
Kattintson a képre a galériához!


Hatalmas díjeső

Összesen 76 díjat és oklevelet adtak át, többek között azért is volt díjeső, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. mellett még számos kormányzati és civil szervezet is adott át díjakat. A Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese, Lipcsey György Imre a fenti díjakon túl számos további elismerést osztott ki a verseny résztvevőinek.

A Magyar Turizmus Zrt. turisztikai díjait Balatonfüred és Berekfürdő képviselőinek nyújtotta át. A templomkertek, vallási épületek környezetének gondozottságát jutalmazó különdíjat és a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságának díját Zebegény települése nyerte el.

A társaság által alapított Rozmaring díjat azok a vendéglátó egységek kaphatják, amelyek esztétikus, virágos környezetükre nagy gondot fordítanak: turisztikai régiónként egy étterem részesült elismerésben.

Ötödik alkalommal adták át a ”Magyarország legszebb főtere” díjat, ezúttal Sárospataknak.

A Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának legmagasabb díját, az Arany Rózsa-díjat idén Százhalombatta, Vonyarcvashegy, Kaposvár, Visonta, Baja, Nagylók és Hajdúnánás kapta.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több, mint három évtizedes múltra tekint vissza. Az Entente Florale Europe több mint verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás jegyében. Az európai verseny 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött, egyedülálló módon Európában.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai