hirdetés
hirdetés

A világ négy országába lehet vízum nélkül belépni

Zárt ajtók és nyitott kapuk

A Turisztikai Világszervezet legfrissebb közleménye szerint 2013-ban átlagosan a világnépesség kétharmadának kell hagyományos módon vízumot igényelnie indulása előtt. Csupán négy ország van a világon, ahová bárki beléphet vízum nélkül: a Cook-szigetek, a Dominikai Közösség, a Mikronéziai Szövetségi Államok és Niue szigete.

hirdetés

A közleményből egyértelműen kiderül, hogy a vízumszabályozást tekintve a fejlődő államok általában sokkal nyitottabbak, mint a fejlett országok. A legmegengedőbb térségnek kétségkívül a délkelet-ázsiai, a kelet-afrikai, a karibi és az óceániai országok tekinthetők, míg a legszigorúbb korlátozások Közép- és Észak-Afrikában, Európában, illetve Észak-Amerikában vannak érvényben.

EGYSZERŰBB VÍZUMSZERZÉS?

Míg 2008 elején az egyes desztinációk a világ népességének átlagosan 77%-ától igényeltek vízumot érkezés előtt, 2013- ra ez az arány 64%-ra csökkent.

2010 és 2013 között összesen 44 ország tette egyszerűbbé a vízumeljárást húsz vagy több ország állampolgárai számára azáltal, hogy eltörölték a vízumot, bevezették az elektronikus vízum kiváltásának lehetőségét (e-vízum), vagy elegendő lett az érkezés utáni vízumigénylés (visa on arrival). Ez utóbbi volt a legnépszerűbb vízumpolitikai fejlesztés: csaknem 60%- át teszi ki az elmúlt években bevezetett változtatásoknak. A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) és az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) közös kutatása szerint a vízumeljárások további egyszerűsítése vagy a vízumkötelezettség megszüntetése 2016-ra 206 milliárd amerikai dollárral növelné a turizmusból származó összbevételeket globálisan, illetve 5,1 millió új munkahelyet teremtene.

Az egyes országokba való belépés megkönnyítése öt területen szorul fejlesztésre: a vízumigényléssel kapcsolatos jobb információáramlás biztosítása, a vízumügyintézés megkönnyítése és időtartamának lerövidítése, a vízumtípusok árnyaltabb megkülönböztetése az utazás céljának és típusának figyelembevételével, az intézményesített e-vízum program és a további regionális megállapodások mind hozzájárulnának az egyszerűbb utazáshoz, ezáltal a turizmus fellendítéséhez.

A VILÁG LEGNYITOTTABB ORSZÁGAI


Cook-szigetek 100
Dominika 100
Mikronéziai Szövetségi Államok 100
Niue 100
Haiti 99
Makaó (Kína) 85
Fülöp-szigetek 84
Grúzia 80
Hongkong (Kína) 80
Mauritius 80
Turks- és Caicos-szigetek 80
Fiji 78
Guyana 76
Montserrat 76
Seychelles 76
Saint Vincent
és a Grenadine-szigetek
76
Vanuatu 75
Ruanda 73
Ecuador 72
Mali 72
Zöld-foki Köztársaság 71
Guinea-Bissau 71
Mozambik 71
Nepál 71
Togo 71
Uganda 71

 

NYITOTTABBAK A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK

2013-ban a fejlődő országok jóval befogadóbbak a fejlett államokhoz képest: az utazók 62%-a számára teszik kötelezővé a hagyományos vízumot, míg 3%- nak lehetősége van e-vízum kiváltására, a fejlett országoknál viszont ez az arány a hagyományos vízum esetében 72%, az elektronikus vízum esetében pedig ugyanúgy 3%.

Az egyes régiókat figyelembe véve Ázsia és a csendes-óceáni térség a legnyitottabb a turisták felé: a népesség 20%-ának egyáltalán nincs szüksége vízumra a térség egyes országaiba való belépéshez, szintén 20%-nak elegendő érkezés után igényelni azt, 6%-nak pedig lehetősége van e-vízum igénylésére is.

SZIGOR AMERIKÁBAN

Egy amerikai látogatáshoz a világ lakosságának 62%-a köteles hagyományos vízumot kiváltani, ám a számok térségenként változnak: míg Észak-Amerika az egyik legszigorúbb régió – az utazók csupán 11%-a léphet be vízum nélkül –, a karibi és az óceániai terület a világ második legnyitottabb része: az össznépesség 39%-a beléphet vízum nélkül, 2% pedig érkezésnél is igényelheti azt.

Afrikában általában az utazók 62%- ától kérnek utazás előtt kiváltott vízumot, azonban a legnagyobb százalékban (28%) itt lehetséges érkezés után igényelni a belépési engedélyt. A kontinensen jelentős különbségeket lehet észrevenni: Közép-Afrikában az utazók 91%-ának van szüksége hagyományos vízumra, ami a legmagasabb az egyes afrikai régiók között, míg a kelet-afrikai térség a világ legmegengedőbb területe: csupán 32%-nak kell hagyományos módon vízumot igényelnie. Egy közel-keleti utazáshoz a turisták 72%- a köteles indulása előtt hagyományos vízumot kiváltani, azonban 20%-uk érkezés után is megkaphatja a papírt, míg 7% e-vízum igénylésére is jogosult. Érdekesség, hogy a Közel-Keleten az utazók legnagyobb százaléka igényelhet elektronikus vízumot, azonban csupán a népesség 1%-ának nincs egyáltalán szüksége belépési engedélyre, így a világ öt térsége közül ebből a szempontból a Közel-Kelet számít a legszigorúbbnak.

ÁLLAMPOLGÁROK, AKIKET A LEGKEVÉSBÉ
ÉRINTENEK A VÍZUMMEGKÖTÉSEK


Finnország 158
Dánia 157
Svédország 157
Egyesült Királyság 156
Németország 156
Amerikai Egyesült Államok 155
Hollandia 155
Írország 155
Franciaország 155
Belgium 155
Portugália 155
Szingapúr 155
Spanyolország 155
Luxemburg 154
Norvégia 154
Ausztria 154
Olaszország 154

 

Az európai desztinációk a legkorlátozóbbak között szerepelnek, hiszen az ide utazók 74%-a nem léphet be vízum nélkül egyes országokba, 21%-nak nem szükséges vízum igénylése, míg 3% érkezés után is folyamodhat az engedélyért.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai