Zöld főváros a szomszédban

Mediterrán klíma, monarchiabeli építészet és jó sörök jellemzik többek között a horvát fővárost, mely az európai metropoliszok kellemes alternatívája lehet egy őszi hosszú hétvégére.

Autóval négyórányi távolságra van Budapesttől, de vonattal is csupán hat óra szükséges Zágráb eléréséhez. Horvátország fővárosa élhető város. Egymillió lakosával elég nagy ahhoz, hogy színvonalas egyetemeket és kulturális életet tartson fenn, ugyanakkor elég kompakt, hogy az európai metropoliszok problémái még ne érintsék.

A város nevezetességei gyalog bejárhatók, de a percenként egymást követő kék villamosok is ideális városnéző eszközök. Többnapos tartózkodás esetén a Zágráb kártya a pénztárca kímélő megoldás.

A város kapuja

Vonattal érkezve az eredeti pompájában helyreállított pályaudvar az utazót érő első pozitív benyomás. Honfitársunk, Pfaff Ferenc takaros munkát végzett, amikor a pályaudvart tervezte, a reneszánsz és neoklasszicista jegyeket is magán viselő épület a városi túra méltó kiindulópontja.

A pályaudvar előtt sorakozó árnyas, teraszos kávézók egyikében akklimatizálódhatunk, de akár el is indulhatunk a grandiózus park valamelyik oldalán egyenesen a belvárosba. A pályaudvar vonzáskörében található az ötcsillagos Esplanade szálloda, mely annak idején még az Orient Expressz utasait is fogadta, és ma is a város egyik legelőkelőbb szállodája.

Az 1925-ben átadott épület nyomban a társadalmi élet központja lett. Hol máshol lépett volna fel Josephine Baker, aki előadásával nem kis sokkot okozott a helyi asszonyoknak. Zágráb első szépségversenye is itt zajlott 1926-ban, és az akkori győztes meg sem állt az európai címig. A legrégebbi hotel viszont nem ez, hanem a pár perces sétára lévő Hotel Palace, mely kívül-belül autentikus monarchiabeli miliővel várja a vendégeket.

A zöld patkó

A város 30 parkja 400 ezer négyzetmétert fed le, melyből a legszebbek a “Zöld mérföld” tematikus sétaúton járhatók be. A séta belvárosi részét nevezik a zöld patkónak, mely hét teret köt össze. Első állomása az alsóváros legidősebb promenádja, mely a pályaudvaron keresztül a botanikus kertbe vezet. A 120 éves kert ingyenes látogatható, tematikájában az angol stílusú arborétum, a francia szimmetrikus kert és az egzotikus vízi liliommal borított tó egyaránt megtalálható.

A patkó mentén találhatóak Zágráb legfontosabb és legimpozánsabb épületei: a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia, a Külügyminisztérium, a Megyei Bíróság, a Régészeti Múzeum, a Medaković-palota, a Priester-palota, az Állami Archívum és nem utolsó sorban Milan Lenuzzi emlékháza. Ennek a kiváló városrendezőnek köszönhető az alsóváros egységes és szellős látképe.

A patkótól pár perc gyaloglás után az alsóváros vitathatatlan központjába, a mindig pulzáló Jelasics bán térre érünk, ahol a monarchiabeli építészetet felváltja a funkcionális, modern stílus.

A középen álló Jelasicsot ábrázoló lovas szobrot eredetileg 1866-ban állították, majd a szocializmus alatt eltávolították. 1990-ben a nép nyomására került vissza, de a hajdanán kivont karddal észak irányba mutató hadúr, a jó szomszédság nevében most már dél felé mutat.

Élőknek és holtaknak

Bár nem tartozik szorosan a patkóhoz, mégis látogatásra érdemes a lenyűgöző “szabadtéri művészeti” galéria, a Mirjogor temető, mely a katedrálistól tíz perc alatt elérhető. Ma már nehéz elképzelni, hogy annak idején a lakosság felháborodva fogadta, hogy a várostól ilyen távol kell temetkezniük. A temető menedéket nyújt a 300 000 elhunyt lélek mellett a hőség elöl a városból pár órára elmenekülőknek is.

Franjo Tudjman, az ország első elnöke is itt nyugszik, ahogy a 28 évesen autóbalesetben meghalt legendás kosárlabda játékos, Drazen Petrovic is. A XIX. század végén épült, Hermann Bollé által tervezett grandiózus, felekezeteken átnyúló, ökomenikus temetkezési hely minden koncepció nélkül is kellemes kirándulást ígér.

A kiváló építész és várostervező német Bollé eredetileg a Szent Márk templom felújítására érkezett a városba, ahol aztán le is telepedett, és az 1880-as földrengés utáni helyreállítás egyik kulcsfigurája lett. A Maksimir park is csupán néhány villamosmegállóra fekszik a belvárostól, ahova az állatkert és a csónakázó tó miatt is el kell menni.

A festői környezetben kialakított állatkert hajdanán szerényen három rókával és három bagollyal indult. Ma már 7 hektárt foglal el és az állatok botanikus kert minőségű környezetben élnek. A Maksimir családosok és sportolók számára egyaránt kedvelt kikapcsolódást ígér, bár hatalmas mérete folytán, a kerékpárbérlés megfontolandó.

Történelmi és spirituális központ

A felsővárosba a legegyszerűbben siklóval juthatunk fel, mely normál jeggyel vagy bérlettel is igénybe vehető. Ez 1890-ben az első tömegközlekedési eszköz volt a városban, jó egy évvel előzve meg a ló vontatta villamosokat.

A felsőváros egyik történelmi központja a Szent Márk tér köré szerveződött, melyen a Szent Márk templom dominál. A templom eredetileg román stílusban épült, majd a tatárjárás és a tűzvész pusztításai nyomán a XIX. században szintén Hermann Bollé nevéhez kötődik az átalakítása. Ebben az időben kapta az új tetőt is, melyen a történelmi Horvátország és Zágráb címere látható.

Szintén itt található a Szent Katerina templom egy kolostorral, az utóbbi a városi múzeumnak ad otthont. Itt található a város közigazgatási központja is a horvát Parlamenttel és a horvát kormány épülettel. A Káptalandomb környéke volt a felsőváros másik települése, ennek központi épülete a zágrábi katedrális, azaz a Mária Mennybemenetele Székesegyház.

A katedrális elődjét Szent László király kezdte építtetni, de az épület teljesen elpusztult, a kezdetekre már csak a király kiállított palástja emlékeztet. A két városrészt a piac köti össze, melynek egy része fedett csarnok, a másik szabadtéri terület. A piactér peremén körbe kisvendéglők sorakoznak, melyek menüi a piacon vásárolt friss termékekből, halakból, zöldségekből készülnek. A középkori városkapuk közül egyetlenként a Kőkapu maradt fenn, melynek árkádja alatt kis kápolna bújik meg. A zarándokok és hálaadók által kedvelt Szűz Mária festménye az 1731-es tűzvész után került ide.

Mestrovic, a pásztorból lett szobrász

A kulturális ínyencek számára a város számos múzeuma nyújt látnivalót. A pár napra érkezők örökös dilemmája, hogy az emblematikus múzeumokat vagy inkább a különleges tárlatokat látogassák-e meg. Rodin kortársának, Ivan Mestrovic szobrásznak a művészetével mindenfelé találkozhatunk a városban, így az első állomás az ő lakása és műhelye lehet.

A pásztorfiúból lett művész nem csak Horvátország legnagyobb szobrásza, Európa meghatározó művésze is volt. A lakás-múzeum a művész hajdani lakásában, egy pompásan helyreállított épületben lett kialakítva, ahol a mester húsz évet élt és alkotott. Az 1962-ben elhunyt szobrász maga adományozta a házat 300 szoborral, rajzzal, litográfiával és bútorokkal a városnak. Belgrádban vagy Splitben járva is találkozhatunk köztéri szobraival, de Budapesten a Szépművészeti Múzeum is őrzi egyik domborművét.

A XVIII. századi Raffay palotában nyílt Naiv Művészetek Múzeuma nyitásakor a világon az első volt, mely a stílusnak egy teljes házat szentelt. Az állandó kiállítás célja a naiv művészeteket a modern művészetek teljes jogú tagjaként bemutatni és elismertetni. A tárlat a XX. századi horvát naiv művészek 1700 kiállítási tárgyát, köztük képeket, szobrokat és rajzokat vonultat fel.

Az Eltört Kapcsolatok Múzeuma a világ egyetlen ilyen tematikájú kiállítása. A nemzetközileg is elismert és díjazott múzeum pontosan az, amire a cím utal, a felbomlott kapcsolatok relikviáinak témánként csoportosított installációja.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.