turizmus online    vendég & hotel    hotel

A Duna-parti hoteleknek nagy érvágás lehet, ha elmarad a tűzijáték

Összeállításunkban annak jártunk utána, miként érintené a szakmát, ha elmaradna az idei augusztus 20-ai tűzijáték az árvízkárosultak javára.

A kormány jövő heti ülésén tárgyal arról a kezdeményezésről, amely a napokban indult a Facebook közösségi portálon, és arra szólít fel, hogy "mondjunk le az augusztus 20-ai tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára". A kezdeményezés támogatottsága másodpercről-másodpercre nő a közösségi portál tagjai között, szerda délután ötkor 87 ezer támogatót számlált az alulról szerveződő, civil szolidaritási kampány.

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke szerint a kezdeményezés nagyon humánus, és jól mutatja a javaslattevők szociális érzékenységét. Emellett elmondta, hogy a tűzijáték elmaradása egy-két száz vendégéjszaka elmaradásával járhat elsősorban a Duna-parti hotelekben, azonban szerinte a problémát sokkal globálisabban kell szemlélni, és az árvízkárosultaknak ilyen módon nyújtott erkölcsi és anyagi segítség nehezen összemérhető a szállodaipar anyagi veszteségével.

Hasonló véleményen van dr. Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke, aki elmondta, a szövetség a kezdetektől fogva támogatja az árvízkárosultakat, és eddig már több mint 100 család számára kínáltak fel ingyenes üdülési lehetőséget tagszállodáik. Úgy véli, tényleges kára a Duna-parti hoteleknek lehet, de abban bízik, hogy az augusztus 20-án hagyományosan megrendezésre kerülő egyéb programok elegendő vonzerőt szolgáltatnak a külföldiek számára is. A kieső attrakciót pedig - úgy véli - ellensúlyozhatja az a szimpátia, amelyet a külföldiek táplálhatnak a rászorulókat segítő országos méretű szolidaritási kampány láttán.

Schulhof Petra, a Budapest Marriott Hotel PR és marketing igazgatója a Napi Turizmus kérdésére arról tájékoztatott, hogy számukra komoly érvágást jelentene az ünnepi fényjáték elmaradása. "Hagyományosan sok  a vendégünk augusztus 20-án. Ilyenkor egy tűt nem lehet leejteni a házban, a legtöbben kifejezetten a tűzijáték miatt foglalnak. Az összes szoba, de még a lakosztályok is ki vannak adva különféle partyk, céges rendezvények számára" - mondta el a szakember, aki úgy véli, a Duna korzón fekvő Sofitel és Intercontinental számára is hasonló jelentőséggel bír az esemény évről-évre.

A BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fekete László hangsúlyozta, azzal nincs tisztában, hogy pontosan mekkora bevételt generálnak az augusztus 20-ai turisztikai költések a gazdaság számára, de elképzelhetőnek tartja, hogy ez az összeg akár jelentősen meghaladja a tűzijáték költségeit, amelyet ezúttal az árvízkárosultak javára fordítanának. Abban mindenesetre biztos, hogy sok pénzt hagynak itt a külföldi szállodavendégek, az esemény idejére lehorgonyzó szállodahajók vendégei és a bérelt hajók rendezvényeinek résztvevői, nem beszélve az ide érkező belföldi turisták költéseiről.

Ön hogyan vélekedik a kérdésről? A www.turizmusonline.hu-n elmondhatja véleményét a fórum rovatban, illetve szavazhat, hogy mit látna helyesnek, ha megtartanák, vagy ha elmaradna tűzijáték?