hirdetés

12,4 százalékkal nőttek a keresetek az első negyedévben

Nagymértékben, 10,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek 2018. első negyedévében Magyarországon, a bruttó és nettó bérek egyaránt 12,4 százalékkal nőttek. A 2016 novemberi hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően – a tavalyi évet és az idei első negyedévet figyelembe véve - több mint 20 százalékkal emelkedtek a keresetek a nemzetgazdaságban, ami tovább segíti felzárkózásunkat az európai bérekhez. A több mint öt éve töretlenül emelkedő reálbérek igazolják, hogy egyre jobban megéri dolgozni hazánkban.

hirdetés

A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak, a versenyszféra növekvő munkaerő keresletének és a közszféra béremeléseinek köszönhetően nemzetgazdasági szinten 12,4 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó bérek egyaránt 2018. január-márciusban. A nettó átlagbérek nemzetgazdasági szinten 210 ezer, a családi kedvezménnyel együtt közel 219 ezer forintra emelkedtek. A minimálbérekkel együtt a magasabb kategóriába tartozó bérek is folyamatosan növekednek. Emiatt nemzetgazdasági szinten 2017-re a nettó keresetek reálértéke – a családi kedvezmények figyelembevételével – átlagosan 36,3%-kal nőtt 2010-hez képest.

A többgyermekes munkavállalók keresetének reálértéke az átlagosnál még jobban emelkedett, így a kétgyermekeseké közel 46%-kal, a háromgyermekeseké pedig mintegy 65%-kal nőtt 2010 és 2017 között. A versenyszférában 2018. január-márciusban a bruttó és a nettó bérek átlagosan egyaránt 10,7%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a fizikai dolgozók körében magasabb, 13,2%-os növekedés következett be, vagyis a piaci szférában is folytatódik a bérek kiemelkedő emelkedésének kedvező tendenciája.

A kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás várakozásaink szerint tovább ösztönözheti a munkavállalási hajlandóságot és hatékonyan segítheti a magyar munkaerő megtartását is.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai