50 éves a Vendéglátóipari Múzeum

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A jubileumi programsorozat csúcspontja a szeptember 24-én megrendezésre kerülő múzeumi születésnap.

A hagyományteremtő jellegű rendezvényen egész napos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel és sok más meglepetéssel várja vendégeinket az MKVM.

Pillantsuk kicsit bele a szülinap alkalmából ezúttal ingyenes programokba, ahol a sok játékkal és mókával ezúttal mi is újra gyermekek lehetünk!

10.00-18.00 között Századfordulós hangulatú fotók készítése a látogatókról

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Színes papírtáska-díszítés

Saját motívumokkal nyomdázunk, hogy így vidám (és környezetbarát) papírtáskákat készítsünk. Ez lehet a következő ajándékok búvóhelye!

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között A múzeum tortája

A gyerekek kipróbálhatják az igazi cukrászok eszközeit, melyekkel csodákat alkothatnak. Megtanulhatják a marcipán mintázás technikáját - gyurmából. Az így elkészített elemeket minden látogató elhelyezheti hatalmas születésnapi dísztortánkon.

10.00-13.00 és 14.00-18.00 között Ízek nagyanyáink konyhájából

Miután látogatóink felidézték az 1930-as évek hangulatát az állandó kiállításunkban található vendéglátóhelyeken és polgári otthonban, mi felidézzük az akkori ízeket, illatokat. Közösen ánizsos teasüteményt készítünk, amelybe délelőtt pecséttel nyomunk mintákat, délután pedig kreatívan formázunk 50-eseket a Múzeum születésnapja tiszteletére. Az elkészült finomságoknak díszcsomagolást is készítünk.

10.00-13.00 között Kezet rá! a vendéglátás-történeti állandó kiállításban

Hogyan vert habot vagy készített fagylaltot a 20-as években egy cukrász? Mivel magozta a meggyet vagy sütötte a tarkedlit a háziasszony? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

10:00 és 11:30-kor Kalmár évszázadok

A kereskedelem évszázadain átívelő interaktív kosztümös tárlatvezetés, ahol eljutunk a reformkori zsibongó vásárok világától, az 1930-as évek nagy áruházain át, gyermekkorunk KÖZÉRTjéig.

13.00 Tárlatvezetés a „Vendéget látni, vendégnek lenni” – Vendéglátás-történeti állandó kiállításban

14.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

14.00-18.00 között Kezet rá! a kereskedelemtörténeti állandó kiállításban

Mivel mérte ki a fűszer-csemege kereskedő az áruját? Milyen módon csomagolta? Mi az a vizesnyolcas és hogy függ ez össze a kereskedő mindennapjaival? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ önkénteseinktől, akiknek segítségével testközelből is megismerkedhetnek néhány eredeti tárgyunkkal.

14.00-18.00 között Párbajiskola

Vajon milyen lehetett száz évvel ezelőtt kiállni egy ellenfél elé karddal a kézben? Most biztonságos fegyverekkel próbálhatjuk ki, hogyan rendezték nézeteltéréseiket a békeidők úriemberei. En garde!

15.00 Az 50 év – 50 tárgy nyereményjátékunk fődíjsorsolása

16.00 Tárlatvezetés az MKVM 50 című időszaki kiállításban

17.00 Tárlatvezetés a „Nekem soha nem volt otthonom” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei című állandó kiállításban

Tárlatvezetéseinken egyszerre max. 30 főt tudunk fogadni. A részvétel érkezési sorrendben történik, kérjük, hogy a program előtt minimum 10 perccel jelenjenek meg a helyszínen. Vezetéseink max. 60 percesek. A programokon való részvétel és a kiállítások látogatása ezen a napon ingyenes!

Forrás: Vendég & Hotel Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.