A Jó, a Rossz és a Csúf

Az amerikai éttermek egyidejű sikerességét és bukásait taglalja egy, a napokban megjelent kitünő írás, amelyet a The Atlantic közölt, Derek Thompsontól. E tényfeltáró, összegző írás teljes terjedelmében mostani lapszámunkban olvasható.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Egyesült Államokban az élelmiszerek minősége sosem volt ennyire magas és nem álltak ennyire változatos formában a fogyasztók rendelkezésére. Az üzletmenet a csúcson lehetne. Sok helyütt azonban küzdenek, harcolnak az éttermek a fennmaradásért. Mi a helyzet ma az amerikai éttermekkel? Erre keresi választ a The Atlantic minap megjelent átfogó tanulmánya.

ÉTTERMI BOOM

A számok nem hazudnak: fehéren-feketén azt mutatják, soha ennyien nem kerestek fel éttermeket az Egyesült Államokban, mint napjainkban. Az éttermek egymással versenyeznek, és ez nem megy a minőség rovására, sőt. Az alapanyagokkal szemben olyan szinten nőttek az elvárások, a választék és a minőség olyan jó lett, mint soha a korábbi években. És bekövetkezett az, amire senki nem számított: sokkal többen keresnek már fel éttermeket hétköznap és hétvégeken, az összes élelmiszer-kiadás felét a vendéglátóiparban költik el a fogyasztók.

LEFELÉ A LEJTŐN?

Az amerikai MSZÉSZ megfelelője, a Nemzeti Éttermi Szövetség (NRA) előrejelzése szerint az idei esztendő, azaz 2017 igazi kihívást jelent Amerikában a teljes iparágnak. Az iparág mai helyzetéről és jövőjéről négy elmélet született, ezek a következők.

TÖBB AZ ESZKIMÓ, MINT A FÓKA

Abban egyetértenek az amerikai piacot elemzők, hogy mindenütt szinte egymást érik a jobbnál jobb kínálattal rendelkező helyek: mind a gyorséttermek, mind a hagyományos, azaz á la carte kínálatot, teljes kiszolgálást biztosító vendéglátóhelyek. Az elmúlt évtizedben a bevételek fokozatosan nőttek, közel megduplázódtak más, kiskereskedelmi – pl. autókat vagy ruházati cikkeket árusító – boltok bevételeihez képest. A rossz hír viszont – ugyanez! Túl nagy a vendéglátóhely-kínálat. „A fogyasztói társadalomnak ugyan a fele étterembe jár, de sokkal több hely van annál, mint amennyi ebből valóban bőven profitálni tudna” – magyarázza a helyzetet egy szakértő, Victor Hernandez, a Black Box Intelligence éttermi szokásokat elemző cég ügyvezető igazgatója. Csak nő és nő azoknak a vendéglátóegységeknek a száma, amelyekben első osztályú minőségben kínálnak gyorsan elfogyasztható ételeket – ez az úgynevezett „fast casual” szektor –, itt van Amerikában a legnagyobb robbanás és a legszélesebb kínálat. Azonban annyi új hely nyílik, hogy az már az értékesítés rovására megy.

 

A cikk teljes terjedelmében mostani lapszámunkban megtalálható.

Forrás: The Atlantic / Vendég & Hotel


Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.
Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai

Hagyományos eljárással készült egyedi tételek a METRO Év Borai 

A két borválogatás ezúttal az olasz Veneto, illetve a magyar Villány lankáin termett szőlőkből készült.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.